Carlsen-seier etter Yifans «h5-forbannelse» igjen: – En lettelse

FORNØYD: Magnus Carlsen tok sin tredje strake seier over Hou Yifan med hvit i Wijk aan Zee. Foto: Maria EmelianovaFORNØYD: Magnus Carlsen tok sin tredje strake seier over Hou Yifan med hvit i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

(Magnus Carlsen – Hou Yifan 1-0): Verdensmesteren halte i land sitt andre helpoeng i Wijk aan Zee etter å ha presset verdens sterkeste kvinnelige sjakkspiller i flere timer.

av Tarjei J. Svensen

Hun gjorde det i Wijk an Zee i 2016 og sannelig gjorde hun ikke det igjen i dag. Historien er nærmest en tro kopi av det som skjedde for to år siden.

Hou Yifan kjempet i flere timer og forsvarte seg heroisk mot verdensmesteren i en litt dårligere stilling. Etter over fem timers spill knakk hun sammen og tapte for Magnus Carlsen i Tata Steel Chess.

23-åringen ville holdt remis med riktig spill. I stedet var det pussig nok trekket h5 som ble fatalt – akkurat som det ble avgjørende i 2016.

Dermed kunne Carlsen trekke et lettelses sukk og ta sin andre seier i turneringen.

– Det er en lettelse. Det var et veldig tøft parti. Jeg følte jeg fikk en veldig behagelig fordel tidlig, men jeg valgte kanskje feil avvikling, sier en sliten Carlsen til TV 2 etter å ha spilt i over fem timer og 53 trekk.

Fotografer flokker seg rundt oppgjøret mellom de to enerne. Foto: Maria Emelianova

Fotografer flokker seg rundt oppgjøret mellom de to enerne. Foto: Maria Emelianova

Yifan har har rykte på seg å slite i sluttspill. I 1. runde tapte hun også et remissluttspill mot Anish Giri etter å ha gått feil. I dag valgte 27-åringen å bytte dronninger tidlig.

Etter hvert fikk han en behagelig stilling, men valgte å ofre kvalitet for to bønder. Selv om computerne viste fordel til hvit, mente de at det var innenfor remisgrensen. Likevel var det svart som måtte passe seg for ikke å trå feil.

– Det så veldig lovende det kvalitetsofferet, men kanskje det ikke var så klart. I partiet regnet jeg med det var remis, men jeg ville prøve å lage så mye problemer for henne så mulig, og til slutt gikk det, sier Carlsen.

SEIER: Magnus Carlsen tok sin tredje strake seier mot Hou Yifan med hvite brikker. Alle er kommet i Wijk aan Zee. Foto: Tarjei J. Svensen

SEIER: Magnus Carlsen tok sin tredje strake seier mot Hou Yifan med hvite brikker. Alle er kommet i Wijk aan Zee. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsens andre seier var svært viktig i sammendraget. 27-åringen klatrer på resultatlisten og er nå på delt andreplass med 4,5 poeng – ett bak den nye verdenstoeren Shakhriyar Mamedyarov.

– Jeg har i alle fall tatt igjen de andre nå. Men det er mange tøffe partier og det er ikke bare Mamedyarov som er farlig. Men det er klart at for hver seier hjelper det og forhåpentligvis kan jeg spille et godt parti i morgen.

Det er Shakhriyar Mamedyarov som er den store spilleren i Tata Steel Chess etter sju runder. Aserbadsjaneren vant sitt fjerde parti i turneringen da han slo Wei Yi

– +4 etter sju runder, det er lite å si på det. Det er imponerende, sier Carlsen.

Aserbadsjaneren har klatret til en klar andreplass på verdensrankingen med 2817,5. Det er hele 20 poeng foran Wesley So, men fortsatt 18 poeng etter Carlsens 2835.

I tillegg til Carlsen er det tre andre spillere som også har 4,5 poeng: Anish Giri, Wesley So og Vladimir Kramnik. Sistnevnte tok for øvrig sin tiende seier i det 91. møte med Viswanathan Anand i løpet av karrieren.

Magnus Carlsen får en god mulighet til å knappe inn på forspranget med hvit mot Gawain Jones søndag. Nordmannen har vunnet begge de to tidligere møtene (i 2007 og 2012) med 30-åringen som er rangert som nummer 127 i verden.

SE OGSÅ:

(Besøkt 2 840 ganger, 1 besøk i dag)