Carlsen-remis etter fyrverkeri mot Svidler: – Et utrolig bra parti

REMIS: Magnus Carlsen med ny remis i 5. runde mot Peter Svidler i Tata Steel Chess. Foto: Alina l'AmiREMIS: Magnus Carlsen med ny remis i 5. runde mot Peter Svidler i Tata Steel Chess. Foto: Alina l'Ami

(Peter Svidler – Magnus Carlsen ½-½): Verdensmesteren med sin femte remis i Wijk an Zee.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen og Peter Svidler spilte et fyrverkeri av et parti i 6. runde av Tata Steel Chess i dag. Etter en uvanlig åpningsvariant i Engelsk der Carlsen etter hvert vant bonde, endte brettet opp i flammer.

Svidler hadde likevel god kompensasjon, og stillingen endte til slutt remis ved trekkgjentakelse etter 31 trekk. Det var ikke uten enorme komplikasjoner, og partiet kunne vippet i begge retninger ved den minste unøyaktighet.

– Hvis man noen gang si at det er et parti der ingen fortjener å tape, så er dette en god kandidat. Et utrolig bra parti, sier Hans Olav Lahlum på TV 2s sjakksending.

Computerne mente hele tiden at stillingen var i balanse, men Carlsen innrømte overfor TV 2 at han ikke helt hadde kontroll. Etterpå ble de to sjakkstjernene sittende og analysere partiet i 15 minutter.

Carlsen er dermed oppe på 3,5 poeng på de seks første partiene, men det er svært jevnt i teten. Shakhriyar Mamedyarov vant oppgjøret mot Baskaran Adhiban og leder turneringen ett poeng foran Carlsen med 4,5 poeng.

Viswanathan Anand og Anish Giri, som spilte en lynrask innbyrdes remis i dag, og følger like bak med 4 poeng. Der er også Wesley So, som tok sin andre strake seier da han slo Wei Yi.

Peter Svidler er en av få spillere i verdenstoppen som Magnus Carlsen fortsatt har negative score mot. Mange vil huske det som kunne bli et skjebnesvangert tap mot russeren i 14. – og siste runde av Kandidatturneringen i 2013.

Der ble Carlsens VM-drøm reddet av Vassily Ivanchuk som slo Vladimir Kramnik.

Svidler, kjent som verdens ledende sjakk-kommentator, har siden kun møtt Carlsen tre ganger – alle partiene har endt remis.

Det 15. oppgjøret mellom de to åpnet svært uvanlig. Mot Svidlers Engelsk åpning, valgte Carlsen 3…c5.

Magnus Carlsen og Peter Svidler møttes for 15. gang i årets Tata Steel Chess i Wijk an Zee 2018. Foto: Alina l'Ami

Magnus Carlsen og Peter Svidler møttes for 15. gang i årets Tata Steel Chess i Wijk an Zee 2018. Foto: Alina l’Ami

– Det er en særdeles uvanlig åpning som nesten aldri før er spilt i verdenshistorien. Likevel driver spillerne og spiller ganske fort. De siste to-tre avgjørelsene er ting jeg kunne fort brukt 20 minutter på, men her kommer avgjørelsene som hagl, kommenterte Hammer.

Da Svidler rokerte langt, startet fyrverkeriet. Russeren ofret kvalitet for angrep og løperparet som pekte inn mot svarts kongestilling.

– Nå er brettet i flammer, sier Hammer entusiastisk på TV 2s sjakksending.

– Det er herlig å se Magnus gå inn i et taktisk angrepsparti sier Lahlum.

Noen trekk senere valgte Svidler å gå inn i en variant som ga trekkgjentakelse og remis.

Peter Svidler bidro til et forrykende parti mot verdensmesteren i 6. runde i Wijk an Zee. Foto: Maria Emelianova

Peter Svidler bidro til et forrykende parti mot verdensmesteren i 6. runde i Wijk an Zee. Foto: Maria Emelianova

Torsdag brukte Magnus Carlsen fridagen på å herje i to turneringer på nettet. Først var han en viktig brikke da Norway Gnomes gikk seirende ut av matchen mot russiske Volga Stormbringers.

Senere på kvelden knuste han alle i en 1-minuttersturnering på sjakkserveren Lichess. Carlsen vant hele 86 prosent av partiene.

– Han koste seg. Han ville ikke gjort det hvis han ikke syntes det var morsomt. Men han var i en helt annen liga i begge turneringene. Det var nok positivt for Magnus, mener Hammer.

Verdensmesteren har bidratt til å skape kaos med svarte brikker, mens med hvit i oppgjørene mot Fabiano Caruana, Wei Yi og Vladimir Kramnik har han ikke klart å skape vinstsjanser. Det er nettopp hvit som enter i de to neste partiene.

Da venter turneringens to lavest rangerte spillere: Hvit mot både Hou Yifan og Gawain Jones.

– Jeg tror Magnus vinner begge, sier Hammer.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 795 ganger, 1 besøk i dag)