Carlsen og Tari spiller for «norske gnomer» på fridagen i Wijk an Zee

Magnus Carlsen, Aryan Tari, Johan Salomon og Elham Abdrlauf spiller for Norway Gnomes i PRO Chess League. Foto: Maria Emelianova/Rolf Haug/mattogpatt.noMagnus Carlsen, Aryan Tari, Johan Salomon og Elham Abdrlauf spiller for Norway Gnomes i PRO Chess League. Foto: Maria Emelianova/Rolf Haug/mattogpatt.no

Den norske stjerneduoen i Wijk an Zee får med seg Johan Salomon og det 13-årige talentet Elham Abdrlauf på Norway Gnomes.

av Tarjei J. Svensen

Tata Steel Chess stjeler det meste av oppmerksomheten hos verdens sjakkentusiaster for tiden. Torsdag er det imidlertid fridag i Wijk an Zee, og da er det en helt annen turnering som vil være i fokus.

Da starter nemlig den andre sesongen av PRO Chess League, en lagturnering over fire bord på verdens største sjakknettsted, Chess.com.

Der stiller en rekke av klodens beste sjakkspillere, inkludert vår egen Magnus Carlsen. Verdensmesteren blir nok en gang en viktig brikke for Norway Gnomes, som i fjor tok andreplassen etter et knepent tap for Wesley Sos St. Louis Archbishops i finalen.

Det blir også Aryan Tari, som sammen med Carlsen altså bruker fridagen i Wijk an Zee til å spille hurtigsjakk på Chess.com.

Lagkaptein Jon Ludvig Hammer har satt seg selv ut av laget foran åpningsmatchen i ligaen.

– Det kommer til å bli kjempejevnt. Alle lagene har et snitt på omtrent 2500, så målet er å vinne de jevne kampene. Da kommer man langt, sier norgestoeren til Matt & Patt.

Norgestoeren er igjen lagkaptein for gnomene og gleder seg til en ny sesong.

– Alle spillerne blir viktige. Bunnbordet må karre til poeng der man kan, toppbordet må sette standarden og de i midten må avgjøre kampen.

Gnomene skal møte det russiske laget Volga Stormbringers, som ble slått ut av gnomene i kvartfinalen i fjorårets sesong. 

I tillegg til de to norske verdensmestrene, er Johan Salomon og 13-årige Elham Abdrlauf med i åpningsmatchen.

Sistnevnte er et stort talent og landets desidert sterkeste spiller under 13 år. Det siste året har han herjet med å slå flere av landets beste spillere i lyn- og hurtigsjakkturneringer rundt om i Oslo-området.

Abdrlauf har imidlertid en rating på bare 1899, og sikrer dermed at snittet er under kravet på 2500.

– Han er bedre enn ratingen tilsier og vi trengte noen til å dra ned snittratingen, sier Hammer.

Stormesteren har flere ganger møtt Abdrlauf over brettet, og skrøt av 13-åringen på TV 2s Tata Steel Chess-sending onsdag. Til Matt & Patt sier Hammer følgende om talentet:

– Han er spennende, men veldig ung. Nå får han prøvd seg mot noen skikkelige kanoner, og det blir en morsom erfaring for ham.

Abdrlauf er ikke den eneste nye spilleren for Norway Gnomes. Den franske stormesteren Laurent Fressinet er den eneste utenlandske spilleren på laget, og kommer med på såkalt Free Agent-kvote. Franskmannen er kjent som en av Carlsens sekundanter i VM-matchene, og er en stormester som har vært høyt opp i verdenstoppen.

De andre norske gnomene, er Kjetil A. Lie, Johan-Sebastian Christiansen og Bertil Svendsen.

I år er det ikke bare ett, men to norske lag med i PRO Chess League. Oslo Trolls lykkes ikke i å kvalifisere seg som ett av 32 lag, men kom likevel med ved hjelp av avstemning.

Trollene stiller med Frode Urkedal, Roland Pruijssers, Lars Oskar Hauge, Kristian Stuvik Holm, Joachim B. Nilsen, Sebastian Mihajlov, Benjamin Haldorsen, Johannes Haug, Kjetil Stokke og Anders Hobber.

Årets serie er redusert fra 48 til 32 lag. Deltakerne på hvert lag møter alle de andre deltakerne på motstanderlaget og spiller dermed fire partier med betenkningstiden 15 minutter pluss 2 sekunder tillegg per trekk.

Første runde spilles torsdag fra kl 17.30 og partiene kan følges via Chess.com. Jon Ludvig Hammer kommenterer partiene direkte på sin Twitch-stream.

(Besøkt 2 746 ganger, 1 besøk i dag)