Simen Agdestein med forrykende start på året: Vant «The Double» i Drammen

MESTER: Simen Agdestein er nå tredobbelt norgesmester i lyn- og hurtigsjakk. Foto: Rolf Haug/mattogatt.noMESTER: Simen Agdestein er nå tredobbelt norgesmester i lyn- og hurtigsjakk. Foto: Rolf Haug/mattogatt.no

Simen Agdestein (50) herjet med sine yngre konkurrenter og vant både Åpent NM i lyn- og hurtigsjakk. Nå har sjakkveteranen tatt tre strake NM-titler i lyn- og hurtigsjakk.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg er fornøyd med det. Det var litt dårlig motstand da, sier Simen Agdestein til Matt & Patt og ler.

50-åringen er rask med å understreke at han bare tuller, men kanskje er det en viss sannhet i det likevel. Agdestein var nemlig utilnærmelig og sikret seg begge titlene i Åpent NM i lyn- og hurtigsjakk som ble spilt i Drammen denne helgen.

I løpet av 19 partier sanket Agdestein hele 17 poeng, og med fire remiser ble det ikke eneste nederlag. Og bare for å gjøre det helt klart: Med noen få unntak, var nesten hele norgeseliten på plass. Selv om han var i tapsfare i flere partier, kjempet han som en løve og snudde det til remis eller seier til slutt.

– Jeg hadde veldig god uttelling. Jeg regner med jeg sto til tap mot Berge og jeg burde ikke vunnet mot Kjetil Lie heller. Så fikk jeg tyna en seier ut av ingenting i siste runde mot Johan-Sebastian, sier Agdestein.

Selv om 50-åringen ikke er av samme kaliber eller har den samme movitasjonen som i glansdagene, kan han fortsatt være nådeløs med de yngre gutta, noen blant landets største talenter og elever på sjakklinja på NTG.

Det er Agdesteins tredje NM-tittel på rad etter at han også vant NM i lynsjakk i Stavanger i sommer.

SE OGSÅ: Endelige resultater Åpent NM i lynsjakk

– Jeg har ikke peiling på hvor mange ganger jeg har vunnet tidligere. Men det er definitivt en tilfredsstillelse. Det er et tegn på at man har det bra og er i form. Hva som kommer først, er ikke alltid helt opplagt. Det er et slags symptom på at kroppen er i harmoni og det føles bra. Tittelen betyr ikke så mye. Men at jeg vant her synes jeg er hyggelig, rett og slett, forklarer stormesteren.

Fredag tok Agdestein 8 av 9 poeng og vant lynsjakken foran lynspesialist og «Ivanchuk-dødaren» Johan-Sebastian Christiansen. I flere av disse partiene sto han til tap. Ett av dem var mot bergensjunioren Benjamin Haldorsen i 3. runde.

Matt & Patt var til stede og filmet partied:

Samtidig var det også partier hvor han brant kjempesjanser, som her mot sin tidligere elev i 5. runde.

SE OGSÅ: Videoer fra Drammen på Matt & Patts Facebook-side

Senere beseiret han stormesterkollegene Torbjørn R. Hansen og Frode Urkedal. Sistnevnte måtte ned etter følgende lekre kombinasjon:

Regjerende mester Jon Ludvig Hammer måtte nøye seg med andreplass i hurtigsjakken. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Regjerende mester Jon Ludvig Hammer måtte nøye seg med andreplass i hurtigsjakken. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Etter å ha slått Ward Al-Tarbosh i 8. runde, kunne Agdestein sikre tittelen ved å ta remis i en vunnet stilling mot Kjetil A. Lie i siste runde.

Lørdag og søndag ble det gjennomført ti runder hurtigsjakk. Her var også regjerende mester Jon Ludvig Hammer, som kom rett fra deltakelse i Rilton Cup i Stockholm, en farlig utfordrer. Med seks stormestere og åtte internasjonale mestre, var dette trolig et av tidenes sterkeste Åpne NM.

Likevel var Simen Agdestein nok en gang best. 50-åringen tok 9 poeng på de 10 rundene etter å ha kun avgitt remiser mot Timofey Galinsky og Hammer.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste Åpent NM i hurtigsjakk

På spørsmål om hvilket parti han er mest fornøyd med, trekker han frem oppgjøret mot Frode Urkedal.

– Jeg spilte bra mot Frode. Han har jeg tapt mot ganske mange ganger etter flere fantastiske stillinger. Sånn sett passer det bra å få litt revansje der. Det er flaut å drive å tape mot han gang på gang. Han har lurt meg noen ganger.

NM-tittelen i hurtigsjakk ble sikret etter at han utrolig nok klarte å vinne en tilsynelatende død stilling mot Christiansen i siste runde.

AVGJØRENDE: Fra siste runde i hurtigsjakken med Simen Agdestein - Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

AVGJØRENDE: Fra siste runde i hurtigsjakken med Simen Agdestein – Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Årets mesterskap ble holdt under flotte lokaler på Scandic Ambassadeur i Drammen sentrum. Begge mesterskapene satte ny deltakerrekord: I Det åpne NM i hurtigsjakk var det 384 deltakere, mens lynsjakken hadde hele 329 spillere.

Selv om det førte til store forsinkelser under lynsjakken fredag, var det et godt gjennomført arrangement hvor 12 partier ble overført direkte.

P.S: Simen Agdestein får med seg totalt 13.000 kroner på de to seirene: 5000 i lynsjakk, og 8000 i hurtigsjakken.

P.S 2: Matt & Patt-fotograf Rolf Haug har tatt en rekke flotte bilder fra mesterskapet.

(Besøkt 3 392 ganger, 1 besøk i dag)