Carlsen lekte med Nakamura – vant nett-turnering for andre år på rad

Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura barket sammen i Speed Chess-finalen på Chess.com. Foto: Skjermdump Chess.com/TwitchMagnus Carlsen og Hikaru Nakamura barket sammen i Speed Chess-finalen på Chess.com. Foto: Skjermdump Chess.com/Twitch

– Det gjør vondt å spille mot Magns Carlsen. Fysisk.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen er ikke bare kongen av brettsjakk. Nå har han nok en gang bevist at han også er den klare eneren i nettsjakk. Nordmannen hadde nemlig full kontroll på Hikaru Nakamura i finalen av Chess.coms Speed Chess-mesterskap onsdag kveld.

Oppgjøret ble en reprise på fjorårets finale i Blitz Battle, men denne gangen var seieren enda mer overbevisende. Da kruttrøyken hadde lagt seg, sto Carlsen igjen som den klare vinneren med sifrene 18-9. 

– Når Magnus er i form, så er det ingen som er i nærheten av ham. Nå er han på det skumle nivået. Magnus-nivået, kommenterer den kanadiske stormesteren Eric Hansen.

– Det gjør vondt å spille sjakk mot Magnus Carlsen. Noen ganger fysisk, sier Daniel Rensch, internasjonal mester og populær kommentator.

Chess.com Speed Chess Championship:

5 minutter pluss 3 sekunder tilleggstid:
Carlsen – Nakamura 6-3

3+2:
Carlsen – Nakamura 4.5-3.5

1+1:
Carlsen – Nakamura 7,5-2,5

Selv om det ble en overbevisende seier for nordmannen, måtte han flere ganger kjempe som en løve i dårlige eller tapte stillinger. Det ble han gjentatte ganger belønnet for.

– Det er gjerne noe som går igjen. Det skuffet meg at jeg ble utspilt i flere av partiene. Det var en kritisk fase av matchen. Han var bare noen poeng bak og dominerte de fleste av partiene. Men selvsagt gir man ikke opp, men prøver bare å henge i tauene. Jeg antar jeg hadde min andel flaks der også, sier Carlsen i intervjuet etterpå.

Nakamura, som spilte fra Sør-Afrika, var naturlig nok skuffet over ikke å ha gitt Carlsen bedre motstand.

– Det var helt klart ikke ikke behagelig, sier Nakamura, som også mente at han oppnådde langt bedre stillinger enn han gjorde i fjorårets Blitz Battle.

– I fjor ble jeg fullstendig utspilt, men denne gangen fikk jeg mange gode stillinger, la han til.

I Chess.coms SpeedChess-mesterskap gjennomføres over totalt tre timer. Først spilles det i 90 minutter partier med betenkningstiden 5 minutter pluess 3 sekunder tilleggstid. Deretter spilles 60 minutter med den tradisjonelle 3+2, før det hele avgjøres med 30 minutter med med bulletpartier 1+1. Det ble også spilles ett parti i formatet Chess960 i hver tidskontroll, og matchen var dermed en forsmak på den uoffisielle VM-matchen de to skal spille i Bærum i februar.

Konseptet gjør at publikum også kan følge spillerne på web-kamera underveis. Mens Carlsen vrikket på hodet og hørte på musikk via headsettet, satt Nakamura og lagde grimaser.

– Begge vrikker på hodet, men av motsatte grunner. Magnus liker åpenbart det han hører på, spøkte Rensch.

Carlsen skaffet seg en behagelig 6-3-ledelse allerede i den første delen. Etter én time med 3+2, var ledelsen økt til fire poeng. I bullet-delen, forhånd var Nakamuras antatt sterkeste disiplin, var amerikaneren fullstendig sjanseløs. Carlsen vant også denne delen, med sifrene 7,5-2,5.

– Det er sjokkerende, sier Rensch.

Dermed ble kveldens stormatch aldri så spennende som ekspertene på forhånd hadde spådd. Nakamura har i mange år vært kjent som den store kongen av nettsjakk, men tronen er for lengst overtatt av den ferske verdensmesteren i lynsjakk.

Allerede i det første partiet satte Carlsen standarden for resten av matchen ved å nedspille sin tre år eldre rival. Nakamura kom langt etter på klokka, mens Carlsen fikk et svært behagelig tårnsluttspill. Da Nakamura ga opp, hadde nordmannen over tre minutter igjen på klokka.

I det andre partiet var det Nakamura som presset, men Carlsen reddet remisen. Så slo amerikaneren tilbake og vant det neste partiet.

– Magnus presset for hardt, mener Hansen.

– Dette er viktig for Nakamura at han slo tilbake slik at han viser at han ikke lar Magnus stikke av, sier Rensch.

I parti fire grep Carlsen ledelsen igjen med sin andre seier. Sakte, men sikkert, forbedret han stillingen sin og fikk en avgjørende fordel i sluttspillet.

– En veldig typisk Magnus-seier. Ingen konverterer fordelaktige stillinger som ham, sier Rensch.

– Hvordan skal han komme tilbake fra det tapet? Det var et deprimerende parti for Nakamura. Han klarte aldri å utligne, sier Hansen.

Blant Carlsens flotteste avslutninger, var dete partiet i 3+2-delen.

Nordmannen har gått gjennom mesterskapet på svært overbevisende vis etter seire over stormestere som Gadir Guseinov, Wesley So og Alexander Grischuk. Nakamura slo ut Sergey Grigoriants, Fabiano Caruana før han vant knepent over Sergey Karjakin i semifinalen.

Seieren gjør at Carlsen innkasserer rundt 70.000 norske kroner. Totalt har 27-åringen tjent rundt 142.000 kroner på turneringen.

Interessen for dagens duell var massiv. På streamingnettstedet Twitch, hvor det er gaming som stort sett troner på topp, var sjakkduellen den nest mest populære. På det meste var i underkant av 40.000 inne samtidig – totalt rundt 400.000 unike bruker, opplyser chess.com.

Allerede 18. januar setter nettstedet i gang med en ny sesong av PRO Chess League. Der skal Carlsen og resten av Norway Gnomes forsøke å forbedre andreplassen i fjorårets mesterskap. Laget er i år forsterket med Laurent Fressinet og det 13-årige norske stortalentet Elham Abdrlauf. I tillegg stiller Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Johan Salomon, Kjetil Lie og Johan-Sebastian Christiansen for de norske gnomene.

Der er ikke Carlsen aktuell i den første runden siden han deltar i Tata Steel Chess i Wijk aan Zee fra 13. – 28. januar.

(Besøkt 4 091 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Carlsen lekte med Nakamura – vant nett-turnering for andre år på rad"

 1. ArcticStones | 6. januar 2018 på 16:32 |

  Kjempebra med disse gjennomgangene av partiene, Tarjei!

  Hikaru Nakamura var kjempemotivert foran denne matchen. Vi skal huske at han, Caruana og So boikottet turneringen i Saudi Arabia – med god grunn. Nakamura hadde utvilsomt vunnet en moralsk seier dersom han hadde vunnet matchen mot Verdensmesteren i Lynsjakk.

  Derfor var det en fryd å se hvor ettertrykkelig Carlsen knuste Nakamura! Ren utklassing!

  Måtte Magnus sin seiersrunde og kvalitetssjakk fortsette i hele 2018!
  .

Stengt for kommentarer.