Magnus Carlsen herjet – tok sin tredje VM-tittel i lynsjakkk: – Tenkte ikke på seier før i dag

VERDENSMESTER: Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk 2017. Foto: Maria EmelianovaVERDENSMESTER: Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk 2017. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen startet dagen i Riyadh to poeng bak resten av feltet. VM-tittelen ble klar én runde før slutt.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen viste seg fra sin aller beste side og knuste konkurrentene på siste dag av VM i lynsjakk i Riyadh. Carlsen avsluttet dagen med å ta 9 av 10 poeng og sikret VM-gullet én runde før slutt. Remispartiet mot Levon Aronian i siste runde ble rene sjarmøretappen.

Fjorårets gullvinner Sergey Karjakin ble henvist til sølv etter at han vant over Alexander Grischuk i siste runde og. Viswanathan Anand tok bronsen etter seier over Maxime Vachier-Lagrave.

27-åringen får i år med seg tidenes største førstepremie i et lynsjakk-VM på 1,67 millioner kroner etter at avgifter til FIDE er trukket fra, skriver Aftenposten.

SE OGSÅ: Offisielle resultater VM i lynsjakk

For Carlsens del er det hans tredje VM-tittel i lynsjakk etter at det også ble gull i 2009 og 2014. Han er dessuten den andre etter Alexander Grischuk med tre VM-titler i den raskeste disiplinen.

– Det føles veldig bra, men jeg er sliten. Jeg har brukt mye energi, men det føles utrolig bra. Jeg fikk en mye bedre start i dag og det hjalp. Med en gang jeg fikk flyten i gang ble det mye lettere å spille. Det er ikke alltid så lett å forklare, sier verdensmesteren til NRK.

27-åringen kaller det en enorm seier.

– Før i dag hadde jeg egentlig ikke tenkt på seier, hadde vært fornøyd med topp tre, men da det begynte så bra var det bare å kjøre på videre.

Carlsen lå to poeng bak

RIVALER: Magnus Carlsen slo Sergey Karjakin i 15. runde. Russeren ble nummer to. Foto: Maria Emelianova/chess.com

RIVALER: Magnus Carlsen slo Sergey Karjakin i 15. runde. Russeren ble nummer to. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Etter en skuffende første dag av VM, lå nordmannen hele to poeng bak Sergey Karjakin etter at 11 av 21 runder var gjennomført. Da barberte Carlsen av skjegget, droppet kommentarene til NRK og VG underveis, og begynte å vinne partier. Mange partier.

Da konkurentene overraskende spilte remiser innbyrdes, var Carlsen oppe i ledelsen etter bare fire runder av dag to.  Og ledelsen beholdt han hele veien. Carlsen slo Anton Korobov i 20. runde, mens Sergey Karjakin samtidig tapte for Levon Aronian. Da var VM-tittelen i boks.

– Jeg tror ikke det finnes noen som har hatt en bedre andredag på lynsjakk-VM noensinne, sier Torstein Bae på NRKs sending.

Gratulasjonene har strømmen inn, blant annet fra verdensmesteren i hurtigsjakk.

– Dette er den Magnus som jeg sa ville være den store favoritten. Jeg husker det også fra Leuven-turneringen. Det er veldig imponerende, sier Viswanathan Anand til NRK.

Og fortsetter:

– Jeg er glad på hans vegne. Han ga meg varme gratulasjoner i går. Nå er det min tur.

Dermed står Carlsen igjen med to VM-titler, som i 2015: Lynsjakk og klassisk sjakk.

Det er bare 14 dager til nordmannen skal i aksjon igjen. 12. – 28. januar spiller han for 14. gang i Tata Steel Chess i nederlandske Wijk aan Zee. Nordmannen er sammen med Anand mestvinnende med fem seire.

Christiansen kollapset siste dag

19-årige Johan-Sebastian Christiansen åpnet forrykende med 7 av 11 poeng på dag 1 av lynsjakk-VM. Lynfantomet fra Sandefjord slo blant andre Vasily Ivanchuk og Peter Leko, i tillegg til en rekke andre stormestere. På dag to ble det imidlertid full kollaps.

Christiansen klarte bare å skrape sammen 1,5 poeng på dagens ti runder. Det holdt bare til 117. plass blant de 138 deltakerne.

Matt & Patt om VM i Saudi-Arabia:
SE OGSÅ:
(Besøkt 3 373 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Magnus Carlsen herjet – tok sin tredje VM-tittel i lynsjakkk: – Tenkte ikke på seier før i dag"

 1. ArcticStones | 30. desember 2017 på 18:35 |

  Hei Tarjei,
  Dette er et hauggammelt bilde av Magnus – minst 24 timer gammelt.
  Verdensmesteren er uten skjegg.

 2. Fleming Dahl | 31. desember 2017 på 10:33 |

  Gratulasjoner til Magnus. Fantastisk innsats.

  Forøvrig burde alle boikottet arrangementet i Saudi-Arabia av opplagte årsaker.

  Magnus burde ha stått i front for en boikott sammen med Hikaru og Anna

Stengt for kommentarer.