Carlsen slo tilbake etter tabbetap – sikret thrilleravslutning på hurtigsjakk-VM

NEDTUR: Magnus Carlsen med tap for Viswanthan Anand i 9. runde av VM i hurtigsjakk. Foto: Maria Emelianova/chess.comROCKY FINISH: Magnus Carlsen losing to Viswanathan Anand in round 9 of the World Rapid in Riyadh. Photo: Maria Emelianova / chess.com

Gulldrømmen lever for Magnus Carlsen etter å slått tilbake etter et surt tap for Viswanathan Anand. – Håper den veldig gode dagen kommer torsdag.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen gikk på en irriterende smell mot Viswanathan Anand i 9. runde. I 10. runde slo han så vidt kompisen Ian Nepomniachtchi og reddet spenningen før den avsluttende dagen i VM i hurtigsjakk.

Det var en særdeles viktig seier for 27-åringen som igjen er med i gullkampen før de siste fem rundene spilles torsdag. Carlsen står med 7 poeng og ligger på 6. plass, mens det er russeren Vladimir Fedoseev som leder med 8 poeng.

Viswanathan Anand, Peter Svidler og Wang Hao står med 7,5 poeng.

SE OGSÅ: Offisiell resultatliste etter 10 av 15 runder

Utgangspunktet er med det nøyaktig det samme som i fjor, da Vasily Ivanchuk ledet med 8 poeng og endte opp med å vinne på kvalitet med 11 poeng.

– To middels og en veldig god dag pleier å holde i hurtigsjakk-VM. Så jeg bare håper at den veldig gode dagen kommer torsdag. Det er mange spillere jeg må komme foran, sier han til VG.

Tradisjonelt sett har 11,5 poeng på de 15 rundene holdt til seier alene, og dermed må Carlsen trolig score 4,5 på siste dag for å ta VM-gull.

Hvilken plass får Magnus Carlsen i VM i hurtigsjakk 2017?

  • 1. plass (34%, 59 Votes)
  • 3. plass (26%, 46 Votes)
  • 2. plass (25%, 44 Votes)
  • 4. plass eller dårligere (15%, 27 Votes)

Antall stemmer: 176

Loading ... Loading ...

Carlsen spilte et praktparti mot sin gode venn, Nepomniachtchi. Nordmannen fikk en vunnet stilling, men gikk på et feilskjær og tillot evig sjakk. Nepomniachtchi fant ikke det riktige feltet å sette dronningen på, og måtte se den sjansen ryke.

– Jeg hadde trodd at jeg skulle få en skikkelig godfølelse, men så overså jeg noe. Jeg tror det var remis etterpå. Det var pinlig, men sånn er det, sier Carlsen til NRK.

Nepomniachtchi er kjent for sine mange ansiktsutrykk, noen han fikk vist under møte med Carlsen.

9. runde: Carlsen – Anand 0-1

– Det var veldig unødvendig. Det var et interessant parti og vanskelig å vurdere. Til slutt fant jeg ikke noen fordel for meg, så prøvde jeg å forsere remis. Så var det en detalj jeg hadde misset, sier Carlsen til NRK.

– Jeg gikk fra å tro at det var klar remis til å tape, så det var dumt-

Magnus Carlsen så ut til å være på riktig spor på den andre dagen av VM i hurtigsjakk. De tre første rundene ga seire over Sergei Movsesian og Yue Wang, samt remis mot Peter Svidler. Sistnevnte stoppet nordmannens rekke på fire strake seire.

Så kom altså tapet for den indiske tigeren i 9. runde. Carlsen ga Anand muligheten til å ofre tårnet for en offiser. Det ga ham et knusende mattangrep. 27-åringen ga opp få trekk senere.

Riyhads sensasjon er den 15-årige Andrey Espienko som slo Sergey Karjakin , og også beseiret sterke spillere som Vladislav Artemiev og Vladimir Malakhov.

8. runde: Svidler – Carlsen 1/2-1/2

Magnus Carlsen og Peter Svidler etter remisen i 8. runde i VM i hurtigsjakk i Riyadh. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Magnus Carlsen og Peter Svidler etter remisen i 8. runde i VM i hurtigsjakk i Riyadh. Foto: Maria Emelianova/chess.com

7. runde: Carlsen – Yue: 1-0

KNUSENDE: Magnus Carlsen vant lett over kinesiske Yue Wang i 7. runde. Foto: Maria Emelianova/chess.com

KNUSENDE: Magnus Carlsen vant lett over kinesiske Yue Wang i 7. runde. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Seieren over Yue var knusende og nordmannen hadde full kontroll på sin kinesiske motstander.

– Jeg ble stående ganske godt tidlig, så spilte stillingen seg egentlig av seg selv. Han kom veldig skjevt ut, så gjorde han det egentlig bare verre for seg selv, sier 27-åringen til NRK.

– Det er veldig behagelig så langt i dag, men må regne med tøffere motstand etter hvert, legger han til.

6. runde: Movsesian – Carlsen 0-1: – Nesten genialt av Magnus

Magnus Carlsen vant dagens første oppgjør mot Sergei Movsesian i 6. runde av VM i hurtigsjakk. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Magnus Carlsen vant dagens første oppgjør mot Sergei Movsesian i 6. runde av VM i hurtigsjakk. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Nordmannen tok sjanser da det ble et angrepskappløp på motsatte fløyer, og computerne viste klar fordel til hvit. Det kostet imidlertid mye tid på klokka for den armenske stormesteren, og et feilskjær gjorde at Carlsen fikk inn et avgjørende angrep på dronningfløyen.

Partiet var over etter bare 27 trekk.

– Det er den type partier som gir bra energi. Det er alltid gøy å angripe litt, sa Magnus Carlsen til VG 

– Nesten genialt av Magnus, konstaterte Torstein Bae på NRKs sending.

Carlsen sikret seg et greit utgangspunkt ved å ta 3,5 poeng første dag, den samme poengsummen som i fjorårets mesterskap. 27-åringen åpnet fryktelig med tap for Bu Xiangzhi, men hentet seg inn igjen med tre seire og én remis på de fire neste rundene.

– De fire siste partiene med 3,5 poeng var jo bra. Jeg skulle gjerne hatt mer ut av det første partiet. Det tok seg opp, og de to siste partiene var jo bra. Jeg spilte fort og selvsikkert, sa han til NRK.

I Doha i fjor sto Carlsen med 7 poeng etter de ti runder, mens Ivanchuk ledet alene med 8 poeng. 11,5 poeng har tradisjonelt sett vært nok til å bli verdensmester.

VM i hurtigsjakk spilles med 15 runder over tre dager. Det skal dermed spilles fem runder hver dag frem til lynsjakken begynner 29. desember.

Matt & Patt om VM i Saudi-Arabia:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 610 ganger, 1 besøk i dag)