Magnus Carlsen vil gjøre mer enn å vinne to VM-titler i Saudi-Arabia

TITTELFORSVARER: Sergey Karjakin tok lynsjakktittelen i Qatar i fjor, og russeren er en av dem Magnus Carlsen må overliste om han skal ta den tittelen. Foto: Yerazik KhachatourianTITTELFORSVARER: Sergey Karjakin tok lynsjakktittelen i Qatar i fjor, og russeren er en av dem Magnus Carlsen må overliste om han skal ta den tittelen. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen drømmer ikke bare om å sikre seg alle tre VM-titlene, men han vil også bli historisk som den første i historien til å nå 3000 i rating. Overkommelig, sier Jon Ludvig Hammer og Atle Grønn.

av Tarjei J. Svensen

Det er hurtigsjakken som gjennomføres først av de to mesterskapene i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh med 15 runder fordelt på tre dager fra 26. desember. Men det er nok lynsjakk-VM 29. – 30. desember det er knyttet litt ekstra spenning til.

SE OGSÅ: Dette bør du vite om VM i lyn- og hurtigsjakk 2017

Carlsen har nemlig dominert sjakkens fartsdisiplin fullstendig i året som har gått. Med 2986 i rating leder han med vanvittige 109 poeng på verdensrankingen. Det er et forsprang bare Bobby Fischer kan vise til i sjakkhistorien.

Tar han 14 ratingpoeng i løpet av turneringen, blir han historisk som den første til å bryte 3000-grensen. 

Til NRK innrømmer Carlsen at det er et tall han tenker på.

– Jeg nærmer meg 3000. Det blir helt klart et delmål i løpet av VM å komme seg opp til den ratingen.

Uoffisiell deltakerliste VM i lyn- og hurtigsjakk 2017

Arrangøren har foreløpig ikke offentliggjort noen deltakerliste, men ved hjelp av ulike kilder, er det klart at disse vil delta i Saudi-Arabia (ranking i hurtigsjakk/lynsjakk):

Magnus Carlsen (1/1)
Maxime Vachier-Lagrave (2/6)
Levon Aronian (5/3)
Viswanathan Anand (18/29)
Sergey Karjakin (20/4)
Alexander Grischuk (7/7)
Shakhriyar Mamedyarov (9/52)
Vassily Ivanchuk (12/17)
Peter Svidler (19/-)
Luke McShane (41/24)
Nigel Short (44/-)
Etienne Bacrot (49/-)
Ding Liren (25/14)
Li Chao (87/70)
Yu Yangyi (34/20)
Wang Hao (13/27)
Wang Yue (52/-)
Pentala Harikrishna (-/25)

– Muligheten til å nå 3000 er ganske bra

Det enorme forspranget i forhold til konkurrentene, gjør imidlertid at Carlsen tjener langt færre ratingpoeng per seier enn normalt. Det betyr også at ethvert poengtap vil koste mer på ratingkontoen. Dersom han skal klare det i løpet av turneringen, må han trolig vinne de fem første partiene.

Aftenposten-spaltist, og NRKs VM-kommentator Atle Grønn har likevel troa.

– Muligheten er ganske bra, i alle fall under turneringen. Det eneste han må passe på er å ha en god start, for ofte har han startet dårlig. Men lynsjakken kommer etter hurtigsjakken, og det er en fordel for Magnus, sier Grønn til Matt & Patt, og påpeker at Carlsen i fjor bare tok et halvt poeng på sine to første runder i hurtigsjakk-VM.

Prestasjonen vil være enda større om han faktisk skal klare å stå med 3000 ved turneringsslutt. Om motstanden blir omtrent som i fjor, må han ta 18 av 21 poeng. Det er godt over poengsummen som har holdt til VM-gull tidligere (17 og 16,5).

– Han kan klare det underveis, hvis han får en veldig fin start – men å holde det til slutt blir nok vanskelig. Vi skal jo huske at han fint kan bli verdensmester uten å nå 3000, sier norgestoer Jon Ludvig Hammer.

Da Carlsen våren 2014 nådde sin bestenotering i klassisk sjakk på 2889, trodde mange at 2900-grensen var innen rekkevidde. Senere falt han betraktelig på rankingen, og den muligheten ser nå ut til å være bare en fjern drøm.

Nå er altså 3000 i lynsjakk en mulighet, en grense som tidligere bare er brutt i nettsjakk, som på Chess.com.

– Det vil være stort om han klarer det. Det er en mye mer magisk grense enn 2900. 3000 er et såpass spesielt tall, og den kuleste grensa han kan slå realistisk sett. Da Magnus hadde 2880 i klassisk sjakk, sa folk at han kommer til å ta 2900. Spørsmålet om 3000 var det ingen som snakket om fordi toppen er så jevn. Men man glemte den 3000-grensa, sier Grønn.

Carlsen: – Ikke fornøyd med noe annet enn å vinne titlene

CHUCKY: Veteranen Vasily Ivanchuk tok noe overraskende tittelen i hurtigsjakk i Qatar i fjor. 48-åringen er med igjen i år. Foto: Yerazik Khachatourian

CHUCKY: Veteranen Vasily Ivanchuk tok noe overraskende tittelen i hurtigsjakk i Qatar i fjor. 48-åringen er med igjen i år. Foto: Yerazik Khachatourian

Hammer anser hurtigsjakktittelen for å være den vanskeligste av de to å ta fordi det er mindre rom for å gjøre feil.

– Begge er veldig vanskelig, men siden det er flere runder i lynsjakk tåler man flere uhell der uten å miste seierssjansen i sammendraget.

Atle Grønn sier det slik:

– Det er vanskeligst å vinne hurtigsjakken fordi man er avhengig av å vinne ganske mange partier, og ikke tape noe særlig.  I lynsjakken er det annerledes. Om man mister flyten, så taper man fort tre-fire partier.

Selv sier Carlsen til NRK at det blir viktig å holde energien oppe gjennom mange stressende partier. Samtidig er han klar på at kun seier i begge mesterskapene er godt nok.

– Helt ærlig er jeg ikke fornøyd med noe annet enn å vinne titlene, sånn er det bare.

Klarer Magnus Carlsen å nå 3000 i løpet av VM i lynsjakk?

  • Ja, det klarer han! (57%, 106 Votes)
  • Nei, det blir for vanskelig (37%, 70 Votes)
  • Ja, han klarer det også etter turneringen (6%, 11 Votes)

Antall stemmer: 187

Loading ... Loading ...

Hele familien Carlsen med til Saudi-Arabia

Den norske sjakkstjernen ankom Riyadh lille julaften. Etter videoer sluppet av saudiske medier å dømme, var mottakelsen i hovedstaden god.

Carlsen uttalte at han gleder seg til å spille det han anser for å være en av årets viktigste turneringer, og at han håper å glede sjakkfansen i Saudi-Arabia og resten av verden.

27-åringen har som i fjor med seg familien som støtte under VM, med pappa Henrik, mor Sigrud samt søstrene Ellen og Ingrid.

VM i hurtigsjakk braker løs med rundene 1-5 andre juledag kl 12:00 norsk tid. NRK 1s sending begynner kl 11:45.

Matt & Patt om VM i Saudi-Arabia:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 128 ganger, 1 besøk i dag)