IM-tittelen glapp i siste runde Tor Fredrik (15)

TALENT: Tor Fredrik Kaasen (15) kan bli Norges neste internasjonale mester. Her fra NM i sommer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noTALENT: Tor Fredrik Kaasen (15) kan bli Norges neste internasjonale mester. Her fra NM i sommer. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Lille julaften kunne Norge fått sin tredje yngste internasjonale mester noensinne. Det glapp i aller siste runde for Tor Fredrik Kaasen (15).

av Tarjei J. Svensen

Mens mange har brukt de siste dagene frem på å gjøre de siste gaveinnkjøpene, har andre brukt tiden på å spille sjakk i varmere strøk. En av dem er Tor Fredrik Kaasen (15), et av landets største sjakktalenter.

Tromsø-gutten som har flyttet til Bærum og gjort Vålerenga-spiller av seg, kjempet helt til siste slutt om å ta sitt tredje og avgjørende napp i IM-tittelen i den internasjonale turneringen Sunway Sitges Chess Festival utenfor Barcelona.

Det ville i så fall gjort ham til landets tredje yngste internasjonale mester gjennom tidene etter Magnus Carlsen og Aryan Tari.

15-åringen var imidlertid avhengig av å ta ett poeng på de to siste rundene, begge med svarte brikker mot stormestere. Der var han imidlertid sjanseløs og gikk rett ned. Dermed endte Kaasen på 4,5 poeng og 72. plass blant de 183 deltakerne.

SE OGSÅ: Fullstendig resultatliste Sunway Sitges Open

Kaasen sier seg uansett godt fornøyd med egen innsats til tross for det han kaller «horribelt spill med svart».

– Jeg føler at jeg har spilt grei sjakk, i alle fall bedre enn jeg har gjort på lenge, sier stortalentet til Matt & Patt.

IM-nappet var ikke i tankene hans.

– Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg prøvde bare å spille bra sjakk. Det var en ekstrem stygg bukk i runde 8 da jeg helt overså Dd2. Da fortjener man ikke å vinne.

Ett av tapene kom mot turneringsvinneren Aravindh Chithambaram (18) fra India. Det er likevel ett parti det unge talentet er fornøyd med: Seieren i sjette runde mot IM Tomas Sosa (2460).

– Jeg er veldig fornøyd med Se4!

Tor Fredrik Kaasen slo for alvor gjennom da han sensasjonelt tok sitt første IM-napp under Oslo Chess Festival i fjor høst.

I februar fulgte sjakk-kometen opp med å ta sitt andre IM-napp i en internasjonal turnering i Kragerø. Som en av Europas høyeste rangerte spillere under 16 år, ble han så belønnet med en plass i en serie av ungdomsturneringer i Russland og Armenia.

Kaasen spilte også sammen med Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari på Norway Gnomes i Chess.coms PRO Chess League som til slutt endte på 2. plass.

15-åringen spiller nå for Vålerenga sjakklubb, der han trenes av Evgeny Romanov for å bli Norges neste sjakkstjerne.

– Han er en veldig god trener. Han hjelper meg med åpningene og det psykologiske.

Kaasen planlegger å spille i Praha, Kragerø og på Fagernes i løpet av våren. Til høsten satser han på å komme inn på Simen Agdesteins sjakklinje på NTG.

– Jeg har i alle fall jobbet hardt og håper at jeg kommer inn!

P.S: Nordstrands Daniel Nordquelle (15) gjorde et resultat litt over forventet med 4 poeng og 114. plass. Høydepunktet var remisen mot stormester Andrea Stella (2511) i første runde.

(Besøkt 1 473 ganger, 1 besøk i dag)