Dette bør du vite om VM i lyn- og hurtigsjakk 2017

VM: Magnus Carlsen drømmer om to VM-titler, men Alexander Grischuk er en av dem som nok vil forsøke å stikke kjepper i hjulene. Her fra Qatar i fjor. Foto: Yerazik KhachatourianVM: Magnus Carlsen drømmer om to VM-titler, men Alexander Grischuk er en av dem som nok vil forsøke å stikke kjepper i hjulene. Her fra Qatar i fjor. Foto: Yerazik Khachatourian

Magnus Carlsen spiller for å ta to nye VM-titler. Alt du bør få med deg om romjulas store sjakkfest.

av Tarjei J. Svensen

Det er bare dager igjen til Magnus Carlsen skal forsøke å hente hjem to nye titler i VM i lyn- og hurtigsjakk fra Riyadh. Saudi-Arabia. Matt & Patt gir deg alt du trenger om mesterskapet.

Når?

VM i hurtigsjakk spilles fra 26. – 28. desember. Det er totalt 15 runder, med fem runder hver av dagene. I fjor tok det rundt seks timer å gjennomføre de fem rundene.

VM i lynsjakk går fra 29. – 30. desember og spilles over 21 runder. Første dag spilles det 11 runder, mens det hele avsluttes med 10 runder dagen før nyttsårsaften. Det antas å ta rundt fem timer hver dag.

Alle dagene starter spillingen kl 12 norsk tid.

Hva er premiene?

Premiefondet er på hele 16,6 millioner kroner (2 millioner dollar). Hele to millioner kroner går til den nye verdensmesteren i lyn- og hurtigsjakk.

Det er det høyeste premiefondet noensinne i et lyn- og hurtig-VM.

Hvorfor Saudi-Arabia?

FIDE fikk ingen bud fra andre arrangører innen fristen, og lot seg naturlig nok fristen av tilbudet fra oljesjeikene. FIDE tar selv 20 prosent av det rekordstore premiefondet, noe som gir verdenssjakkforbundet et pusterom i en tid med en slunken pengekasse.

Siden avgjørelsen om å legge mesterskapet til det ultrakonservative landet ble kjent, har FIDE fått sterk kritikk. Den oljerike staten er kjent for å være det mest kvinneundertrykkende landet i verden og var inntil nylig det eneste landet i verden som ikke tillot kvinner å kjøre bil.

Parallellt går også mesterskapene for kvinner. De har fått fritak fra å bruke den muslimske klesdrakten abaya mens de spiller, men får utdelt en hver ved ankomst Riyadh.

At deltakere fra Israel, Iran og Qatar dager før mesterskapet begynner enda ikke har fått visum, legger ikke akkurat en demper på kritikken.

Hva med norsk tv-dekning?

SJAKKSENDING: Atle Grønn i studio med programleder Line Andersen. Foto: Skjermdump NRK

SJAKKSENDING: Atle Grønn i studio med programleder Line Andersen. Foto: Skjermdump NRK

Ja! For tredje år på rad sender NRK VM i lyn- og hurtigsjakk direkte. Det hele skal sendes hver dag på hovedkanalen NRK 1 med start kl 11:45.

Som i fjor er programleder Line Andersen sammen med Torstein Bae og Heidi Røneid i studio. Atle Grønn blir nok en gang ekspert.

Da NRKs populære sjakkreporteren Ole Rolfsrud har gått til underholdningsavdelingen, er det også stablet sammen et helt nytt team. Det består av reporter Martin Giæver, journalist Kaja Snare og kameramann Helge Tvedten.

Hvor kan jeg følge partiene?

NRK har sin egen sjakksending på nett hvor partiene til Magnus Carlsen kan følges. I tillegg anbefales sjakknettstedet Chess24, hvor du også kan følge den internasjonale sjakksendingen med engelske kommentarer.

Hvor kan jeg følge med på resultatene?

Chess-results.com oppdaterer resultatene fra turneringen fortløpende.

Hva slags betenkningstid spilles det med?

I hurtigsjakk spilles det med 15 minutter pluss 10 sekunder ekstra per trekk. I lynsjakk er det kun 3 minutter med 2 sekunder ekstra per trekk.

Hvem deltar?

20 av de 30 beste på verdensrankingen (i hurtigsjakk) stiller, og det er hele 32 spillere rangert over 2700. Det viser den endelige deltakerlisten.

Blant de tøffeste konkurrentene er Maxime Vachier-Lagrave, Sergey Karjakin, Levon Aronian, Vasily Ivanchuk, Alexander Grischuk, Shakhriyar Mamedyarov, Ian Nepomniachtchi, Viswanathan Anand, Wang Hao, Peter Svidler og Ding Liren.

Blant de som ikke deltar, er de tre amerikanerne Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana og Wesley So samt Vladimir Kramnik og Anish Giri.

Hva kan vi egentlig forvente av Magnus Carlsen?

VERDENSMESTER? Magnus Carlsen drømmer om å ha tre VM-titler, som han hadde i 2014. Foto: Yerazik Khachatourian

VERDENSMESTER? Magnus Carlsen drømmer om å ha tre VM-titler, som han hadde i 2014. Foto: Yerazik Khachatourian

Den norske sjakkstjernen ble verdensmester i lynsjakk i 2009 og 2014. I hurtigsjakk tok han VM-tittelen i 2014 og 2015. I Qatar i fjor måtte han nøye seg med sølv og bronse i de to mesterskapene.

Mye tyder på at den norske sjakkstjernen er i god sjakkform foran årets turneringer. I år har nordmannen nemlig vært i en egen klasse i lyn- og hurtigsjakk. 27-åringen vant de kombinerte lyn- og hurtigsjakkturneringene i Paris og Leuven og var dessuten suveren i lynsjakkdelen av Norway Chess.

I november lagde han dessuten hakkemat av Ding Liren i en match i St. Louis. Og da har vi ikke en gang tatt med prestasjonene på nett.

På verdensrankingen er forspranget et hav ned til de nærmeste konkurrentene. Med 2986 i lynsjakk mangler han bare 14 poeng på å bryte den magiske 3000-grensen som den første i historien.

Hvem andre fra Norge deltar?

Johan-Sebastian Christiansen er den eneste norske deltakeren.

Matt & Patt om VM i Saudi-Arabia:
SE OGSÅ:
(Besøkt 20 796 ganger, 1 besøk i dag)

7 kommentarer på "Dette bør du vite om VM i lyn- og hurtigsjakk 2017"

 1. Vegard Martinsen | 23. desember 2017 på 16:08 |

  Det er vel ikke riktig å omtale landet som «ultrakonservativt». Det er langt mer korrekt å omtale det som et islamistisk diktatur som styres i samsvar med sharia.

  • Landet er ultrakonservativt i måten de tolker islam på. Det er det vel liten uenighet om.

   • Vegard Martinsen | 25. desember 2017 på 08:36 |

    Vel, for det første var en slik presisering ikke med i artikkelen, og for det andre er det vel mer dekkende å benytte et uttrykk som f.eks. at landets regime er «bokstavtro» heller enn at det er «konservativt» i sin forståelse av og anvendelse av islam; i Vesten betyr jo «konservativ» (eller «ultarkonservativ») noe annet enn i andre kulturer.

 2. Hele sjakkeliten burde boikotte VM i denne terrorstaten! Istedet er de med og støtter regimet bare ved å delta?

 3. Leif Jørgensen | 26. desember 2017 på 13:18 |

  Hva gjør Magnus nå, når den kvinnelige verdensmesteren fra i fjor med to titler nekter å delta pga. at Israel stenges ute?

  • Ingen grunn til å klandre Magnus for å delta; han har intet ansvar for at noen ønsker å politisere mesterskapet. Han ønsker bare å spre sjakkinteresse og glede sine fans over hele verden.

   Men at Saudi-Arabia er et avskyelig, jødehatende diktatur, synes jeg ingen journalister burde legge skjul på.

   Samtidig synes jeg at Tarjei Svensen gjør en fabelaktig innsats for å dekke sjakk, både ute og hjemme. Jobben hans er å skrive om sjakk, ikke å kommentere den sosiale og politiske virkeligheten i Saudi-Arabia.

Stengt for kommentarer.