Tari om siste test før Stockholm-turnering: – Bukket en del gode stillinger

Aryan Tari med prestasjoner midt på treet i Polen. Foto: Offisiell nettside http://www.katowice2017.euAryan Tari med prestasjoner midt på treet i Polen. Foto: Offisiell nettside http://www.katowice2017.eu

Aryan Tari gjorde én god og én mindre god turnering i EM i lyn- og hurtigsjakk.

av Tarjei J. Svensen

26. – 30. desember braker det løs i Saudi-Arabia når Magnus Carlsen skal forsøke å hente hjem to nye titler under VM i lyn- og hurtigsjakk. Det blir et høydepunkt for mange norske sjakkentusiaster siden det hele overføres direkte på NRK.

Sist helg gikk EM i lyn- og hurtigsjakk av stabelen i polske Katowice, en generalprøve for mange av spillerne i så måte. Mesterskapet har slitt med å oppnå den samme prestisjen som VM ettersom kun et fåtall av de beste stiller til start.

Likevel var det et massivt arrangement, med rundt 80 stormestere blant de nærmere 1200 deltakerne.

Det var hviterusseren Sergey Zhigalko (2586) som ble europamester i lynsjakk, mens hurtigsjakktittelen overraskende gikk til russeren Maksim Vavulin (2485). Vinnerne fikk en førstepremie på begredelige 2000 euro, rundt 20.000 norske kroner.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste i EM i lynsjakk
SE OGSÅ: Endelig resultatliste EM i hurtigsjakk
EM i lyn- og hurtigsjakk ble holdt i den store innendørshallen i Katowice. Foto: Offisielle siden

EM i lyn- og hurtigsjakk ble holdt i den store innendørshallen i Katowice. Foto: Offisielle siden

Norges eneste deltaker var juniorverdensmester, Aryan Tari (18). Stormesteren gjorde en god prestasjon i lynsjakken med 16 av 22 og 19. plass blant hele 1069 deltakere. Det er klart over forventet score.

– Jeg hadde ikke så store forventninger og var her mest for gøy. Spillet har ikke vært dårlig, men jeg bukket en del gode stillinger, sier Tari til Matt & Patt.

Hver runde i Lynsjakk-EM ble spilt med matcher på to partier. Tari vant 2-0 i samtlige matcher frem til 4. runde. Det første tapet kom i 5. runde mot tidligere juniorverdensmester Zaven Andriasian fra Armenia.

Tari sier han er mest fornøyd med seieren over den polske verdensstjernen Radoslaw Wojtaszek i 7. runde.

I hurtigsjakken gikk det derimot langt tyngre. Selv om det til slutt ble 8 av 11 poeng og 51. plass var bare én av motstanderne høyere rangert. Tari åpnet med 4 av 4 poeng, men skled på et bananskall mot en klart lavere rangert polakk i 5. runde.

– Det partiet ødela mye for hurtigsjakken, sier Tari.

Aryan Tari følger med på oppgjøret til den polske favoritten Kacper Piorun. Foto: Offisiell nettside http://www.katowice2017.eu

Aryan Tari følger med på oppgjøret til den polske favoritten Kacper Piorun. Foto: Offisiell nettside http://www.katowice2017.eu

Tari hentet seg inn med 3,5 av 4 poeng på de neste rundene, inkludert følgende knusende seier over en tsjekker.

En svak avslutning på de to siste rundene med bare et halvt poeng, ødela en plassering helt i toppen.

Tari forteller ellers at det var mye oppmerksomhet rundt partiene hans i Polen. Han ble blant annet intervjuet på arrangørens direktesending.

– Det var mye media rundt meg som var hyggelig, mange som sto rundt meg og tok bilde med blitz når jeg spilte, men noe jeg må lære meg og takle, sier juniorverdensmesteren.

18-åringen dropper VM i Saudi-Arabia. og spiller i stedet Rilton Cup i Stockholm. Der skal også landslagskollegene Jon Ludvig Hammer og Johan Salomon delta.

– Dette var en grei opplading. Det var gøy å spille, men hadde en del unødvendige tap her som er mindre sannsynlig i langsjakk.

Som vanlig er den kommende sjakkproffen forsiktig med å skape for høye forventinger før Rilton Cup.

– Jeg tenker ikke så mye på mål i turneringen, og håper å gjøre det så bra som mulig. Det viktigste blir å spille som jeg gjorde i Italia.

Rilton Cup starter 27. desember og spilles frem til 5. januar.

(Besøkt 1 781 ganger, 1 besøk i dag)