Grand Chess Tour gjør endringer i 2018

GRAND CHESS TOUR: Malcolm Pein, Michael Khodarkovsky og Tony Rich. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourGRAND CHESS TOUR: Malcolm Pein, Michael Khodarkovsky og Tony Rich. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Men stiller Magnus Carlsen i VM-året?

av Tarjei J. Svensen

Planene for neste års Grand Chess Tour ble annonsert i forrige uke. Matt & Patt var til stede på pressekonferansen i London med de tre toppene Michael Khodarkovsky, Tony Rich og Malcolm Pein.

Der ble det klart at Leuven, Paris og St. Louis nok en gang blir vertskap for noen av verdens beste sjakkspillere. Totalt skal deltakerne stille i tre lyn- og hurtigsjakkturneringer i tillegg til hovedturneringen Sinquefield Cup i St. Louis.

Khodarkovsky uttalte dessuten at de jobber med å få nok en turnering med i touren, men programmet er tett og i 2018 må de også ta hensyn til fotball-VM. De endelige datoene er enda ikke klare.

Den store nyheten er imidlertid at den siste turneringen i London, som tradisjonelt sett har hatt ti deltakere med alle-mot-alle, nå gjøres om til en ren finale med kun fire spillere i en utslagsturnering.

Det hele skal avgjøres med klassisk, hurtig-, og lynsjakk og til slutt spiller de to vinnende semifinalistene en finale om årets Grand Chess Tour-trofé. Det spilles også en bronsefinale for å avgjøre 3. – 4. plassen.

Khodarkovsky, kjent som Garry Kasparovs høyre hånd, trekker dessuten sammenligninger med finalene i NBA og NHL.

– Ideen er å gjøre sjakken mer spennende og dynamisk og skape en mulighet for fansen og sponsorer til å se flere ulike disipliner. Vi får se om det fungerer. Dette formatet hjelper oss i å gjøre sjakk mer spennende og forhåpentligvis kommer det flere sponsorer etter hvert.

Endringen fører til at det blir færre antall partier med lang betenkningstid enn tidligere, noe som er møtt med blandede reaksjoner blant sjakkeliten.

– Jeg synes det er et interessant og annerledes format. Det blir mer konkurransepreget siden alle har alt å spille for. Før London var jeg allerede ute av sammendraget, så dette er en interessant endring, sa Fabiano Caruana.

– Jeg har vært her hvert år og det er skuffende at formatet er endret. Det er en turnering jeg har sett frem til hvert år, uttalte Hikaru Nakamura.

Årets Grand Chess Tour-vinner Magnus Carlsen er sammen med toer Maxime Vachier-Lagrave og treer Levon Aronian kvalifisert for 2018-utgaven. De øvrige deltakerne plukkes ut basert på rating.

Det store spørsmålstegnet er imidlertid om Carlsen faktisk vil benytte seg av sjansen til å ta sin tredje Grand Chess Tour-tittel. 2018 er et VM-år, og i 2016 valgte han å droppe deltakelse i London på grunn av for få dager mellom turneringene.

Det har arrangøren i år tatt hensyn til ved å utsette London Chess Classic til 15. desember. Siden VM-matchen avsluttes senest 28. november, vil de to finalistene ha minimum to uker til å restituere seg.

På spørsmål fra Matt & Patt på hvordan de har tenkt å sikre at de to VM-finalistene deltar, svarer en spøkefull Pein:

– Vi får dem til å signere kontrakten i god tid på forhånd!

Carlsen har foreløpig ikke bekreftet sin deltakelse i touren. På avslutningen i London uttalte verdensmesteren at han håper å være tilbake i touren, men at han ikke ville bekrefte noe før det var klart.

(Besøkt 1 840 ganger, 1 besøk i dag)