Fabiano Caruana ble kongen av London: – En enorm tilfredsstillelse

VERDENSTOER: Fabiano Caruana vant sin første superturnering på over to år i London, og klatret igjen opp på andreplass på verdensrankingen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourVERDENSTOER: Fabiano Caruana vant sin første superturnering på over to år i London, og klatret igjen opp på andreplass på verdensrankingen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Nå seiler 25-åringen opp som favoritt til å London-retur og VM-match mot Magnus Carlsen.

av Tarjei J. Svensen

Fabiano Caruana er kongen av London Chess Classic etter at han trakk det lengste strået og vant omspillet over Ian Nepomniachtchi mandag kveld. Avgjørelsen kom først i det fjerde partiet, etter at to hurtig- og ett lynsjakkparti endte remis.

– I dag ga jeg virkelig alt. I resten av turneringen tok jeg sjanser, men jobbet kanskje ikke like hardt som de andre spillerne. Men i dag fortjente jeg virkelig å vinne, sier Caruana til Matt & Patt.

Caruana forble ubeseiret og vant to partier mot Viswanathan Anand og Sergey Karjakin. Omspillet sikret 25-åringen ved å utmanøvrere Michael Adams i 9. runde.

– Etter at jeg spilte i seks timer mot Mickey, var jeg for sliten til å føle noe press. Det viste seg å være en bra ting.

– En stor tilfredsstillelse

SEIERHERRE: Fabiano Caruana fikk trofeet fra London Chess Classic-general Malcolm Pein. Foto: Tarjei J. Svensen

SEIERHERRE: Fabiano Caruana fikk trofeet fra London Chess Classic-general Malcolm Pein. Foto: Tarjei J. Svensen

Det er en svært etterlengtet triumf for den nye verdenstoeren over to år etter at han sist vant en superturnering av samme kaliber. Caruana fikk med seg rundt en halv million for seieren.

– Det er en enorm tilfredsstillelse å vinne. Jeg begynte bra, men jeg hadde ingen forventninger i dag om at jeg skulle vinne siden alt måtte klaffe. Dette er en stor suksess for meg, sier Caruana.

Matt & Patt snakker med den ferske vinneren på Olympia Hall i Kensington etter at fansen har flokket seg rundt ham for obligatoriske selfier. I London fulgte han også Carlsens vinnerformel fra Isle of Man ved å ha kjæresten på plass under turneringen. I tillegg hadde han med seg sin faste sekundant Rustam Kasimdzhanov.

Caruana har hatt et ujevnt sjakkår og kaller egne prestasjoner «very bad». 10. plass i Gibraltar, 3. plass i det amerikanske mesterskapet. 4. plass i Norway Chess og 7. plass i Sinquefield Cup er ikke mye å skryte av om man har som mål å hente VM-tittelen tilbake til USA.

Da er det godt å kunne avslutte det med en klar seier i lyn- og hurtigsjakkmatchen mot Alexander Grischuk i St. Louis – i tillegg til triumf i en av årets viktigste superturneringer.

– Det var noen lyspunkter på Isle of Man. Om jeg ikke hadde tapt for Magnus, ville det vært en glimrende turnering. Etter World Cup, begynte det å gå bra for meg, sier 25-åringen.

Sikter inn mot VM-match: – Jeg har omtrent like sjanser som de andre

God stemning da Fabiano Caruana og Ian Nepomniachtchi møttes til omspill i London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

God stemning da Fabiano Caruana og Ian Nepomniachtchi møttes til omspill i London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det er tre år siden Fabiano Caruana sjokkerte hele verden med det som er en av tidenes sjakkprestasjoner i Sinquefield Cup i 2014. Amerikaneren med italienske aner åpnet med vanvittige 7 av 7 poeng, inkludert seier over Magnus Carlsen. Til slutt cruiset han inn til klar førsteplass med 8,5 av 10, utrolige tre poeng foran vår egen verdensmester.

Med en rating på 2844, seilte han opp som den klare utfordreren til Carlsens VM-tittel. Siden har 25-åringen, i likhet med mange andre i verdenstoppen, slitt med å vise stabile resultater. Et drøyt år etter var ratingtallet redusert med nær 60 poeng, og fallet fra 2. – til 7. plass på verdensrankingen var overraskende for de fleste.

Siden fantomprestasjonen i St. Louis, har krølltoppen vunnet to Grand Prix-turneringer, Dortmund, det amerikanske mesterskapet og Isle of Man-turneringen i 2016.

Men triumfen i London Chess Classic er faktisk Caruanas første seier i en turnering med Magnus Carlsen på startstreken siden superprestasjonen i 2014.

Fabiano Caruana skal i likhet med verdensmesteren delta i Tata Steel Chess i januar, men så begynner det som er årets viktigste turnering, Kandidatturneringen i Berlin. Der kjemper han med Sergey Karjakin, Wesley So, Vladimir Kramnik, Shakhriyar Mamedyarov, Alexander Grischuk, Levon Aronian og Ding Liren om retten til å møte Carlsen i London neste år.

SEIERSINTERVJU: Fabiano Caruana intervjues av Maurice Ashley. Til venstre i bildet, i rødt, er 25-åringens stolte kjæreste. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

SEIERSINTERVJU: Fabiano Caruana intervjues av Maurice Ashley. Til venstre i bildet, i rødt, er 25-åringens stolte kjæreste. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Men å utpeke seg selv som favoritt, er han forsiktig med å gjøre.

– Jeg liker å si at jeg har omtrent like sjanser som de andre.

– Mange peker på deg og Levon Aronian som de største favorittene?

– Kanskje basert på de siste resultatene. Men ikke mange forventet at Sergey (Karjakin) skulle vinne sist gang, men jeg tror det er en helt annen historie. Spillerne prøver å være så godt forberedt som mulig. Spillere som ikke er så motivert her, som Sergey, kan komme tilbake og vinne i Berlin.

– Så er det spillere som er veldig uforutsigbare, som Mamedyarov. Man vet aldri om han spiller fantastisk, eller om han er ute av slag. Så jeg vil anslå at alle har omtrent like sjanser. Kanskje er Levon og jeg knappe favoritter, men ikke noe mer enn det.

Han har ikke noe i mot å komme tilbake til London om 11 måneder.

– Det er åpenbart mitt store mål å få spille en VM-match. Vi får se hvordan det går.

Feiringen fortsatte utover natten. Gjett hvem som tok seg av vinregningen?

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 106 ganger, 1 besøk i dag)