Hammer: – Ser ikke hvordan jeg skal klare å komme tilbake

NEDTUR: Jon Ludvig Hammer var svært misfornøyd med at han ikke klarte å vinne partiet over Alexander Riazantsev i 8. runde. Foto: Valery Belobeev/World ChessNEDTUR: Jon Ludvig Hammer var svært misfornøyd med at han ikke klarte å vinne partiet over Alexander Riazantsev i 8. runde. Foto: Valery Belobeev/World Chess

Jon Ludvig Hammer endte sist i Mallorca Grand Prix. Nå er han usikker på om han kommer tilbake på nivået han hører hjemme.

av Tarjei J. Svensen

– Trist og surt.

Det er dommen til en skuffet Jon Ludvig Hammer (27) etter Mallorca Grand Prix. Matt & Patt snakker med norgestoeren kort tid etter at han lander på Gardermoen. Turneringen ble avsluttet lørdag uten sukesss for landets nest beste sjakkspiller.

Seks remiser, tre tap og null seire ble fasiten for Hammer i møtet med verdenseliten på ferieøya. 3 av 9 er ikke godt nok til mer enn 18. – og siste plass i den stjernespekkede turneringen som ble vunnet av Levon Aronian og Dmitry Jakovenko.

SE OGSÅ: Alle resultater fra Mallorca Grand Prix

– Jeg hadde et veldig unødvendig tap med hvit, og da falt jeg litt sammen, sier Hammer på spørsmål om hva som gikk galt.

27-åringen sikter til nederlaget i tredje runde mot Peter Svidler. Før det startet han bra med remiser mot Pentala Harikrishna og Li Chao, begge spillere på topp 30 i verden.

– Jeg hadde også et tap med hvit mot Nepomniachtchi i runde to i Russland, men noe av det som var fantastisk med Moskva, var at jeg klarte å slå tilbake i runden etter. Denne gangen klarte jeg ikke det.

Vondt ble til verre. I runden etter ble det et nytt tap, denne gangen mot Richard Rapport. Hammers remiser mot Boris Gelfand og Francisco Vallejo Pons, hjalp han å komme på beina igjen, men så kom tap nummer tre for Pavel Eljanov i sjette runde.

Det store irritasjonsmomentet var remisen mot Alexander Riazantsev i 8. runde, et parti han burde avgjort i det 59. trekket.

NEDTUR: Jon Ludvig Hammer var svært misfornøyd med at han ikke klarte å vinne partiet over Alexander Riazantsev i 8. runde. Foto: World Chess

NEDTUR: Jon Ludvig Hammer var svært misfornøyd med at han ikke klarte å vinne partiet over Alexander Riazantsev i 8. runde. Foto: World Chess

– Det er egentlig ganske sjokkerende at jeg var ett trekk unna å reparere turneringen, for jeg synes det jevnt over bare var dårlig. Jeg lot den sjansen glippe og da var det bare å komme seg hjem, sier Hammer, vel vitende om at det bare tok 19 trekk før remisen med hvit mot Ernesto Inarkiev i siste runde var klar.

Dermed endte det med et ratingtap på 5 poeng, altså en prestasjon litt under forventet.

– Jeg mener jeg er bedre enn det ratingen min nå tilsier. Et nullresultat er heller ikke noe jeg ville vært kjempefornøyd med, men med utgangspunkt i to strake tap i runde tre og fire, så ville det vært veldig fint.  Det ville vært et høyt bunnivå.

– Har ikke fått til noe de siste to årene

Jon Ludvig Hammer håper Rilton Cup snur den dårlige trenden. Foto: Valery Belobeev/World Chess

Jon Ludvig Hammer håper Rilton Cup snur den dårlige trenden. Foto: Valery Belobeev/World Chess

Det vakte stor oppsikt da Hammer som én av 24 spillere fikk en gullbillett til FIDEs Grand Prix-serie. Turneringen er kvalifiserende til Kandidatturneringen der vinneren igjen får møte Magnus Carlsen i VM-matchen. Norgestoeren var rangert desidert sist blant verdensstjernene, men fikk en gylden sjanse til å «slå tilbake med et brak».

debuten i Sharjah i februar endte det med 17. plass, men Hammer mente likevel at han var på bedringens vei etter lang tid med motgang. I Moskva ble det en oppløftende 14. plass, selv om han følte. En liten opptur fikk Hammer med NM-tittel i Stavanger i juli. 27-åringen ble den 21. spilleren med to kongepokaler.

Likevel er Hammer fortsatt et godt stykke unna nivået fra starten av 2016. Da passerte han for første gang 2700 i rating, og var inne som en av verdens 40 beste sjakkspillere. I månedene som fulgte gikk det derimot kun nedover etter svake resultater på Fagernes, i Frankrike, Kosovo og Baku.

Nå ser blødningen ut til å bremset litt opp og Hammer har holdt seg stabilt på 2630-tallet. Per november er han rangert som nummer 143 i verden med 2629, men etter Mallorca GP faller han ytterligere noen plasser.

– Jeg føler at jeg ikke har fått til noe til på sjakkbrettet de siste to årene. Siden jeg nådde 2700, har det bare gått dårlig. Det tærer på selvtillit, motivasjonen og på alt som er positivt, sier en åpenhjertig Hammer.

Hammer er usikker på om han klarer å komme tilbake i verdenstoppen igjen.

– Jeg tror jeg kommer tilbake dit, men akkurat nå ser jeg ikke hvordan det skal skje. Det eneste som hjelper når det går dårlig, er at det plutselig går bra. Det kan skje ut av ingenting. Jeg trenger en god følelse og en god turnering, sier 27-åringen.

Spiller i Sverige

ANALYSE: Jon Ludvig Hammer i analyse med Boris Gelfand. Foto: Valery Belobeev/World Chess

ANALYSE: Jon Ludvig Hammer i analyse med Boris Gelfand. Foto: Valery Belobeev/World Chess

Neste stoppested for stormesteren, er derfor den tradisjonsrike Rilton Cup i Stockholm. Det er en turnering han har vunnet to ganger før – og han var også nær ved å vinne for tredje gang i 2015/2016.

– Jeg sto over der i fjor, og jeg fant ut at hvis jeg har hatt en turnering hvor det har gått helt vanvittig godt tre år på rad, og du har et år hvor alt går gærnt, så er det på tide å komme seg tilbake der jeg har gode minner.

Mallorca Grand Prix var den fjerde og siste utgaven i FIDEs Grand Prix-serie, der de to beste kvalifiserer til plass i Kandidatturneringen. Maxime Vachier-Lagrave og Teimour Radjabov hadde begge sjansen til å komme med helt til det siste, men i siste runde var kun seier godt nok.

I stedet ble det altså Shakhriyar Mamedhyarov og Alexander Grischuk som tok de siste plassene.

(Besøkt 3 979 ganger, 1 besøk i dag)

4 kommentarer på "Hammer: – Ser ikke hvordan jeg skal klare å komme tilbake"

  1. Simon Steinnes | 27. november 2017 på 20:00 |

    Et par korreksjoner: Mallorca Grand Prix var ikke den tredje turneringen i serien, men den fjerde, selv om spillerne bare spiller tre turneringer hver. Jon Ludvig Hammer vant Rilton Cup to ganger på rad, men kom på andreplass bak Maxim Rodshtein i 2015/2016. Det må likevel kunne kvalifisere til «helt vanvittig godt» tre år på rad. Krysser fingrene for at Hammer kommer tilbake til toppnivået vi vet han har inne.

  2. Rolf-Helge Thorsen | 27. november 2017 på 23:49 |

    – stå på, Hammer . Konsentrer mer på å spille og tenke sjakk-partier.
    Du kan, men må kanskje bruke tid og energi på andre ting nå ?

  3. Hvis du får muligheten, må du i alle fall takke ja til å bli med i Carlsens VM-team i 2018, Hammer.

Stengt for kommentarer.