Stormesterens ufattelige prestasjon endte opp i Guinness rekordbok. Tirsdag er begavelsen i Oslo

BLINDSJAKKONGE: Timur Gareev under simultanen i Las Vegas der han satte ny rekord med 48 partier samtidig. Foto: Lennart OotesBLINDSJAKKONGE: Timur Gareev under simultanen i Las Vegas der han satte ny rekord med 48 partier samtidig. Foto: Lennart Ootes

Timur Gareev (29) spilte 48 partier samtidig – med bind for øynene. Nå skal han vise frem den utrolige egenskapen i Oslo Schakselskap.

av Tarjei J. Svensen

Da Magnus Carlsen i det prisbelønte programmet 60 Minutes demonstrerte sine kunster i blindesjakk, vakte det oppsikt. 15 millioner amerikanere kunne se den da 21-årige nordmannen vise frem sin eksepsjonelle hukommelse ved å spille 10 partier blindt samtidig i Oslo Schalselskaps lokaler.

Seansen var imponerende, men slettes ikke unik. Svært mange sterke sjakkspillere vil med litt trening klare å visualisere flere stillinger i hodet samtidig på samme måte.

Den usbekisk-fødte amerikaneren Timur Gareev (29) har imidlertid tatt blindsjakken til et helt nytt nivå.  I desember i fjor satte stormesteren en vanvittig verdensrekord som kan ta pusten fra de fleste: Gareev spilte blindesimultan mot hele 48 motstandere.

Syklende på en ergometersykkel, og med bind for øynene, hadde han full kontroll på hvor 1536 brikker befinner seg på de 3072 feltene til enhver tid. Etter rundt 19 timers spill endte det med en score på 38,5 av 48 mot et ratingsnitt på rundt 1700. Den utrolige prestasjonen fikk plass i Guinness Rekordbok.

Timur Gareev under rekordforsøket i Las Vegas i desember 2016. Foto: Lennart Ootes

Timur Gareev under rekordforsøket i Las Vegas i desember 2016. Foto: Lennart Ootes

Det Gareev har gjort, er det bare å ta av seg hatten for, sier sjakkforfatter, kommentator og Aftenposten-spaltist Atle Grønn.

– Prestasjonen hans er jo rett og slett unik i verden. Ingen mennesker klarer å gjøre noe liknende, så det i seg selv, er jo litt imponerende. Etter å ha prøvd å spille to partier blindt og simultant mot Djurhuus, skjønner jeg bittelitt av hva som ligger bak Garejevs prestasjon. De beste spillerne i verden (Magnus og andre) kan nok spille 15-20 partier, men 48 er så vanvittig mye mer komplekst. Bare det å øke antallet fra, la oss si, 47 til 48, er jo et mareritt, sier Grønn til Matt & Patt.

Gareev omtales i Aftenpostens sjakkspalte søndag, der følgende knusende avslutning mot en mesterspiller vises:

Tirsdag besøker begavelsen Oslo. Gareev lever av sjakken og da Oslo Schakselskap fikk tilbud om besøk, var det ikke vanskelig å takke ja. Grønn sier Gareev under klubbens medlemsmøte vil underholde som den rene sirkusartisten.

– Publikum vil få se og høre Garejev snakke om hva som ligger bak en slik prestasjon. Samtidig vil han prøve et par nye triks mot noen utvalgte spillere fra OSS. Dette gjør seansen på tirsdag ganske unik. Garejev deltar også i lynturneringen som er åpen for alle og forventes å bli minneverdig, sier sjakkspaltisten.

Da Gareev besøkte New York under fjorårets VM-match, snakker han til reporter Kaja Snare om at han sliter mer med å spille blindesjakk mot én person enn mot mange samtidig.

Arrangementet i Oslo Schakselskaps lokaler på Majorstua, begynner tirsdag kl 18 og er åpent for alle.

(Besøkt 3 753 ganger, 1 besøk i dag)