Lørdag spiller Aryan Tari om VM-tittelen: – Nervene er der

Aryan Tari i oppgjøret mot Xu Xiangyu i Junior-VM 2017. Foto: Romualdo VitaleAryan Tari i oppgjøret mot Xu Xiangyu i Junior-VM 2017. Foto: Romualdo Vitale

Dagen før Junior-VM skal avgjøres, leder 18-åringen med et halvt poeng. Norge kan få sin tredje verdensmester i sjakk.

av Tarjei J. Svensen

Det er duket for en thrilleravslutning på Junior-VM lørdag formiddag. Aryan Tari spilte remis med hvit mot kinesiske Xu Xiangyu, men beholder likevel ledelsen før det hele avgjøres i Tarvisio, helt øst i Italia.

Vålerenga-spilleren står med 8 poeng på 10 runder og ligger et halvt poeng foran seks spillere på 7,5 poeng i kampen om VM-gullet.

– Det er et bra utgangspunkt. Jeg kan vel si at jeg var heldig med resultatene idag, sier 18-åringen til Matt & Patt.

Tari fikk nemlig god hjelp av konkurrentene. Hans nærmeste utfordrer Kiril Alekseenko (2563) tapte for indiske Chitambaram Aravindh (2572) på andre bord, og er dermed i gruppen på seks spillere som jakter halvpoenget bak.

SE OGSÅ: Fullstendig resultatliste i Junior-VM

Det 12-årige supertalentet R. Praggnanandhaa (2509) kunne også klatret opp på 8 poeng om han hadde omsatt vinststillingen han hadde i oppgjøret mot russiske Semen Lomasov (2490). 12-åringen valgte imidlertid å ta trekkgjentakelse og remis i det som var en vunnet stilling.

Det kan ha vært avgjørende for det norske stortalentet, som dermed har fått en svært viktig luke før lørdagens avslutning. Utgangspunktet er som følger:

Dersom Tari vinner oppgjøret med svart mot førsterangerte Jorden van Foreest (2616) lørdag, vil han bli verdensmester uansett hvordan det går med konkurrentene. Remis kan også være godt nok, men da er det kvalitetsberegningen som avgjør hvem som blir verdensmester.

Foreløpig er det kun Praggnanandhaa som er foran der, men dette kan endre seg i løpet av siste runde. På spørsmål om hvordan nervene er, svarer Vålerenga-spilleren:

– Jeg prøver jo å ikke tenke på det, men nervene er jo der.

Kvalitetsberegning i Junior-VM

Junior-VM avgjøres ved følgende kriterier:

1. Poengsum
2. Innbyrdes oppgjør
3. Buchholz Cut 1 (legge sammen scoren til alle motstanderne, og trekke fra den svakeste)
4. Buchholz (legge sammen scoren til alle motstanderne)
5. Antall partier med svart
6. Antall seire ved svart.

Om det står likt mellom to eller flere spillere etter de første kriteriene, vil det derfor være avgjørende hvordan ens motstandere har gjort det i siste runde.

Internasjonal dommer og turneringssjef i Norges Sjakkforbund Henrik Sjøl, har presisert følgende i kommentarfeltet:

«Dersom Tari spiller remis og Pragganandhaa skulle vinne, kan det allikevel holde til VM-tittel dersom også Alekseenko skulle vinne, da Tari har best resultat i innbyrdes oppgjør her! Men da må partiet på 2. bord (mellom Xu og Aravindh) ende med remis – ellers teller ikke innbyrdes oppgjør …»

Tisdall: – Blir en veldig nervøs dag

Jonathan Tisdall. Photo: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jonathan Tisdall. Photo: Rolf Haug/mattogpatt.no

Stormester Jonathan Tisdall har fulgt Tari tett som tidligere toppsjakksjef og landslagskaptein, og mener oddsen er stor for at han blir hentet inn i sammendraget ved remis i morgen.

Likevel tror han dette er en perfekt situasjon for vår mann.

– Det er ingen dårlig situasjon for Aryan. Van Foreest er en veldig aggressiv spiller og må vinne. Det gjør det lett for Aryan å fokusere. Han kommer til å komme etter han, og Aryan og må kjempe for livet. Da vil han få sjanser. Dessuten er Aryan i bedre form, sier Tisdall.

SE OGSÅ: Spill gjennom partier fra Junior-VM

Tari og van Foreest har møttes to ganger før, sist i Wijk aan Zee da det ble remis. Nederlenderen vant imidlertid oppgjøret i junior-VM i 2015.

– Det blir en veldig nervøs dag. Aryan spiller veldig fornuftig, så sjansene hans bør være veldig gode hvis han klarer å holde seg rolig, sier Tisdall.

Tari: – Var optimist under partiet

VERDENSMESTER? Aryan Tari kan bli Norges nye verdensmester lørdag. Her under World Cup tidligere i år. Foto: Maria Emelianova/chess.com

VERDENSMESTER? Aryan Tari kan bli Norges nye verdensmester lørdag. Her under World Cup tidligere i år. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Tari kom godt ut av åpningen i dagens parti, og fikk det som minnet om en ørliten fordel. Hans kinesiske motstander brukte mye tid på de første trekkene, men stillingen forble i balanse med få fallgruver.

– Jeg var optimist under partiet og tenkte jeg sto litt bedre etter langrokade, selv om svart er solid, sier Tari.

Noen unøyaktige trekk av Tari i midtspillet, gjorde imidlertid at det var Xu som grep initiativet og skapte det som kunne bli et farlig angrep på dronningfløyen.

– Jeg burde spilt h4 i stedet for Se2. Jeg ville hindre springerbytte, men det er ikke lett. Etter byttet på d4 har jeg bare ingenting, sier Tari, som er kritisk til sitt 23. trekk.

Få trekk senere endte det likevel i trekkgjentakelse og remis.

Selv om de tre høyest rangerte U20-spillerne i verden Wei Yi (2739) fra Kina, Jan-Krzystof Duda (2710) fra Polen, og russiske Vladislav Artemiev (2696) ikke stiller i Italia, er det likevel et sterkt mesterskap med hele 26 stormestere på startstreken.

18-åringen fra Lier er rangert som nummer fem bak Jorden van Foreest (2616), Grigory Oparin (2606), Rasmus Svane (2587) og Sunilduth Narayanan (2585).

I likhet med barnestjerner som Fabiano Caruana, Anish Giri, og Wesley So, rakk Magnus Carlsen aldri å prøve seg på VM-tittelen på juniornivå før han ble for god. Å vinne mesterskapet, er likevel stor prestisje. På listen over tidligere juniorverdensmestere finner vi navn som Boris Spassky, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Viswanathan Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Shakhriyar Mamedyarov og Pentala Harikrishna.

Dersom Tari går helt til topps, vil det være han være den tredje i rekken av norske verdensmestre i sjakk. Bergenseren Ivar Bern ble i 2007 verdensmester i postsjakk, mens Carlsen tok VM-tittelen i Chennai i 2013.

Aryan Tari i Junior-VM 2017

1. runde: IM Thang Tran Minh  (2361), Vietnam: Remis
2. runde: IM Zhanat Saiyn  (2374), Kazakhstan: Seier
3. runde: IM Martin Petrov (2431), Bulgaria: Seier
4. runde: IM Lucas Van Foreest (2474), Nederland: Seier
5. runde: GM Alexey Sarana  (2543), Russland: Seier
6. runde: GM Kiril Alekseenko (2563), Russland: Seier
7. runde: GM Awonder Liang (2558), USA: Remis
8. ruinde: GM Grigorij Oparin (2606), Russland: Seier
9. runde: IM R. Praggnanandhaa (2509), India: Remis
10. runde: IM Xu Xiangyu (2543), Kina: Remis

Lørdag kl 10 skal altså alt avgjøres i oppgjøret mot van Foreest. De andre toppoppgjørene er Xu – Aravindh, Alekseenko-Petrosyan og Svane-Praggnanandhaa.

P.S: Johan Salomon tapte sitt parti mot Murtali Karthikeyan (2578), mens Johan-Sebastian Christiansen spilte remis mot Alexander Donchenko (2578). Begge er dermed oppe på 6 poeng før siste runde. Der spiller de begge hvit mot sterke stormestere.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 808 ganger, 1 besøk i dag)

9 kommentarer på "Lørdag spiller Aryan Tari om VM-tittelen: – Nervene er der"

 1. Hvis Aryan spiller remis i morgen, er han ikke da sikret 2.plass siden han spiller mot førsterangerte på 2616? Altså er det bare Pragganand (heldigvis ikke Anand) som kan få bedre kvalitet? Og selv det er det vel mulig å regne ut, Tarjei? Det er mulig Lahlum, Gullaksen eller Sjakkfantomet må på banen?

  • Jeg tror Aryan sikter seg inn mot 1. plass, ikke 2. plass. Dessuten har ikke motstanderens rating noe med kvalitetsberegningen å gjøre. Praggnanandhaa er, som det står i saken, den eneste som er foran på kvalitet per nå, så jeg er ganske sikker på at remis holder til VM-tittel så lenge ikke 12-åringen vinner.

   • Henrik Sjøl | 24. november 2017 på 22:12 |

    Dersom Tari spiller remis og Pragganandhaa skulle vinne, kan det allikevel holde til VM-tittel dersom også Alekseenko skulle vinne, da Tari har best resultat i innbyrdes oppgjør her! Men da må partiet på 2. bord (mellom Xu og Aravindh) ende med remis – ellers teller ikke innbyrdes oppgjør…

   • Takker. Gjerne forklar kvalitetsberegningen siden det ikke har noe med ratingen til motstanderne.

    • Førsteprioritet er innbyrdes oppgjør, som er fordel Aryan siden han slo Alekseenko. Som Henrik skriver, kommer den bare til anvendelse hvis kun alle innen en poenggruppe har møtt hverandre.
     Andreprioritet er såkalt Buchholz.hvor man legger sammen poengsummen til alle motstanderne og fjerner den laveste poengsummen.

   • Øyvind J. Karstad | 24. november 2017 på 23:53 |

    Alekseenko er vel også foran på kvalitet, hvis jeg leser tabellen rett: http://chess-results.com/tnr305835.aspx?lan=1&art=1&rd=10&flag=30&wi=821 Er det ikke TB2 som er kvalitetsberegning (edit: ser du kaller det Buchholz lenger ned)?

    Reglene rundt innbyrdes oppgjør (TB1) kan få dramatiske følger, som Sjøl er inne på. Hvis f.eks. Xu, Prag. og Aleekseenko vinner og Tari spiller remis, kan vel Alekseenko vinne på TB2, mens hvis Xu spiller remis i stedet vil Tari vinne på TB1. 🙂

Stengt for kommentarer.