Tari-remis mot verdens yngste stormester – beholder VM-ledelsen

VM-LEDELSE: Aryan Tari er fortsatt i teten fire runder før slutt i Junior-VM. Foto: Maria EmelianovaVM-LEDELSE: Aryan Tari er fortsatt i teten fire runder før slutt i Junior-VM. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari hadde verdens yngste stormester i tauene, men måtte ta til takke med et halvpoeng. Samtidig klatrer Johan Salomon på resultatlisten etter ny seier.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari beholder ledelsen i Junior-VM når 7 av 11 runder er unnagjort i Tarvisio i Italia. Fire runder før slutt står 18-åringen med 6 poeng, et halvt poengs ledelse ned til ni spillere på 5,5.

SE OGSÅ: Alle resultatene fra Junior-VM

Dermed lever drømmen om en norsk VM-tittel i beste velgående 21 år etter at Simen Agdestein så gullet ryke på målstreken til cubaneren Walter Arencibia på Gausdal Høifjellshotell.

Magnus Carlsen rakk aldri å prøve seg på VM-tittelen på juniornivå før han ble for god. Men stor prestisje er det, og på listen over tidligere juniorverdensmestere finner vi navn som Boris Spassky, Garry Kasparov, Viswanathan Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Shakhriyar Mamedyarov og Pentala Harikrishna.

– Jeg tenker ikke så mye på det. Det er mange runder igjen, så alt kan skje. Det er viktig med godt parti i morgen, sier en alltid rolig stormester til Matt & Patt.

Tari spilte i dag remis mot det amerikanske vidunderbarnet Awonder Liang (13) etter å hatt en svært lovende stilling underveis.  Liang er regnet som et av USAs største sjakkhåp og er for tiden den yngste stormester i verden.

Nordmannen presset 13-åringen med svarte brikker og har grunn til å være misfornøyd med å ikke ha funnet det siste kølleslaget.

– Jeg spilte bra, men selvfølgelig synd at jeg ikke fikk til mer, sier 18-åringen.

Vålerenga-spilleren sier han gjorde en tabbe i det 32. trekket.

– Jeg overså Da2 i stedet for Db5 med klar fordel. Etter Db5 er det ikke så lett, men da virker det som jeg bare står litt bedre.

SE OGSÅ: Spill gjennom partier fra Junior-VM

Det er Taris andre halvpoeng i Junior-VM etter at det også ble poengdeling i første runde for vietnamesiske Thang Tran Minh (2361) i et parti der han sto i fare for å tape. Etter det kom seirene på rekke og rad.

I går tok han en viktig seier over Kiril Alekseenko etter at russeren kollapset i tidsnøden.

– I dag var det interessant. Jeg mente han ble utspilt, men motstanderen ga etter i det kritiske øyeblikket. Kanskje Aryan er så selvsikker at motstanderne blir skremt, uttalte tidligere toppsjakksjef Jonathan Tisdall.

Aryan Tari i Junior-VM 2017

1. runde: IM Thang Tran Minh  (2361), Vietnam: Remis
2. runde: IM Zhanat Saiyn  (2374), Kazakhstan: Seier
3. runde: IM Martin Petrov (2431), Bulgaria: Seier
4. runde: IM Lucas Van Foreest (2474), Nederland: Seier
5. runde: GM Alexey Sarana  (2543), Russland: Seier
6. runde: GM Kiril Alekseenko (2563), Russland: Seier
7. runde: GM Awonder Liang (2558), USA: Remis

Fra spillehallen i Tarvisio. Foto: Roberto Mogranzini

Fra spillehallen i Tarvisio. Foto: Roberto Mogranzini

LES OGSÅ: Aryan Tari klar for prestisjeturnering

I 8. runde skal Tari møte nok en russisk stormester: Gregorij Oparin (2606). De to møttes også i Junior-VM i 2014 i et parti som endte remis. Siden den gang har Tari imidlertid økt egen rating med 130 ratingpoeng, mens den to år eldre russeren bare har tatt 50 poeng.

– Han er god. Jeg har sett han i mange turneringer. En solid spiller som spiller korrekt sjakk, er Taris dom over 20-åringen.

Gregorij Oparin (20), her fra Barcelona i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Gregorij Oparin (20), her fra Barcelona i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Tap for Christiansen – seier til Salomon

Sju av ti partier endte med remis i denne runden. 12-årige R. Praggnanandhaa spilte seg til en vunnet stilling mot mannen Tari slo i går, Kiril Alekseenko (2563). I en lovende stilling valgte inderen å tilby remis, og holder seg med det et halvt poeng bak.

Johan-Sebastian Christiansen kjemper for sitt andre stormesternapp, men gikk i dag på sitt første tap i turneringen. Det kom mot den vietnamesiske stormesteren Minh Tuan Tran (2538).

Sandefjordingen ligger uansett grei til med sine 4,5 poeng og 27. plass så langt.

Langt bedre gikk det for Johan Salomon. I dag tok 20-åringen en sterk seier over israelske Avital Boruchovsky (2565). Da postet han denne oppgaven på Twitter:

Salomon er nå en av 12 spillere på 5 poeng, og med 22. plass er han med i tetstriden. 20-åringen skal møte ukrainske Kiril Shevchenko (2550) i 8. runde. Partiene starter kl 15.00.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 671 ganger, 1 besøk i dag)