Nå kan Aryan Tari bli verdensmester

LEDER: Aryan Tari leder Junior-VM i Italia etter seks runder. Foto: Maria Emelianova/chess.comLEDER: Aryan Tari leder Junior-VM i Italia etter seks runder. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Russeren hadde vunnet alle sine partier – inntil han møtte 18-åringen fra Lier. Aryan Tari kan bli Norges første juniorverdensmester i sjakk.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari har inntatt ledelsen etter at 6 av 11 runder er spilt av Junior-VM i Tarvisio i Italia. Det er klart etter at 18-åringen i dag klinte til og vant partiet med hvit over Kiril Alekseenko (2565). Russeren hadde inntil i dag vunnet alle partiene.

Det betyr at Tari er alene i tet med 5,5 av 6 poeng og dermed er favoritt til å ta VM-tittelen blant de 148 deltakerne i den snøfylte fjellbyen. Fem spillere følger like bak med 5 poeng, blant dem det 12-årige supertalentet R. Praggnandhaa, som Tari slo tidligere i år.

SE OGSÅ: Alle resultatene fra Junior-VM

– Det føles bra å lede, men resultatlisten nå har ikke så mye å si. Det er fortsatt mange runder igjen så jeg må bare fortsette med det jeg har gjort, så går det forhåpentligvis bra, sier en rolig og behersket stormester til Matt & Patt.

I dag kunne Tari fått trøbbel dersom Alekseenko han hadde funnet 28…Lh6 i tidsnøden. I stedet kollapset han få trekk senere og nordmannen fikk en avgjørende fordel. Partiet var over etter 38 trekk.

Vålerenga-spilleren sier han ble «mildt sagt overrasket» over de røde trekkene på nettstedet Chessbomb, som overfører trekkene.

– Jeg trodde ting var bra til jeg spilte 29.Se2. Så tenkte jeg plutselig «oi, han har f4». Heldigvis spilte han exf3 ganske raskt. 28…Lh6 så vi ikke i analysene heller. Jeg trodde jeg hadde kontroll når jeg spilte Ta7, men det skal sies at jeg fikk fordel i åpningen og sto behagelig, inntil jeg spilte Df2.

SE OGSÅ: Spill gjennom partier fra Junior-VM

Tisdall: – Imponert over Aryan

– Russeren kollapset fullstendig. Han virket som en skremt mann, sier tidligere toppsjakksjef og OL-kaptein Jonathan Tisdall.

Stormesteren er imponert over norgesfireren.

– I dag var det interessant. Jeg mente han ble utspilt, men motstanderen ga etter i det kritiske øyeblikket. Kanskje Aryan er så selvsikker at motstanderne blir skremt, sier Tisdall.

Han fortsetter:

– Jeg er imponert over Aryan. Han er veldig rolig og effektiv, selv om han fikk en irriterende start. Partiene hans i runde fire og fem var veldig pene, stabilt press.

Tari avga sitt hittil eneste halvpoeng i første runde for vietnamesiske Thang Tran Minh (2361) i et parti der han sto i fare for å tape. Siden har seirene altså kommet på rekke og rad.

LES OGSÅ: Aryan Tari klar for prestisjeturnering
Aryan Tari i Junior-VM 2017

1. runde: IM Thang Tran Minh  (2361), Vietnam: Remis
2. runde: IM Zhanat Saiyn  (2374), Kazakhstan: Seier
3. runde: IM Martin Petrov (2431), Bulgaria: Seier
4. runde: IM Lucas Van Foreest (2474), Nederland: Seier
5. runde: GM Alexey Sarana  (2543), Russland: Seier
6. runde: GM Kiril Alekseenko (2563), Russland: Seier

Tari skal i sjuende runde møte det amerikanske stjerneskuddet Awonder Liang, som med sine 14 år for tiden er verdens yngste stormester.

Kan bli første nordiske juniorverdensmester på over 20 år

VERDENSMESTER? Aryan Tari troner på toppen av junior-VM etter seks av 11 runder. Foto: Ruggero Percivaldi

VERDENSMESTER? Aryan Tari troner på toppen av junior-VM etter seks av 11 runder. Foto: Ruggero Percivaldi

Dermed ligger Tari an til å gjøre det hans trener på NTG Simen Agdestein ikke klart i 1986: Simen Agdestein mistet gullet på målstreken til Cubas Walter Arencibia på Gausdal Høifjellshotell og måtte ta til takke med andreplass.

Det er fortsatt den beste norske plasseringen i mesterskapet gjennom tidene. I sitt siste juniorår i 1987 (da Viswanathan Anand vant) ble det sjetteplass på Agdestein. Også Svein Johannessen, Arne Zwaig, Terje Wibe og Leif Øgaard hadde gode plasseringer på 1950, 60- og 70-tallet, har sjakkhistoriker Øystein Brekke fortalt til Matt & Patt.

Magnus Carlsen stilte i flere ungdoms-VM, men rakk aldri å delta i junior-VM før han ble for god. Jon Ludvig Hammer har også en sjetteplass i sitt siste juniorår i 2010 som sitt beste resultat. Danske Curt Hansen (1984) og Helgi Ass Gretarsson (1994) er de eneste fra Norden som har vunnet mesterskapet.

Tari har en 12. plass fra 2015 som sin beste plassering.

Nå forteller 18-åringen om god stemning i den norske leiren, som foruten ham selv består av Johan-Sebastian Christiansen, Johan Salomon, samt Ingrid Greibrokk som deltar i jenteklassen.

– Formen er bra. Vi har det veldig fint her med god stemning, sier 18-åringen.

– Stor prestisje

Selv om aller største kanonene under 20 år, som Wei Yi (2739), Jan-Krzystof Duda (2710) og Vlasislav Artemiev (2696) dropper mesterskapet, er flere av de beste med. Nederlandske Jorden van Foreest (2616) er topprangert foran russiske Gregorij Oparin (2606) og Rasmus Svane (2587).

Nå ligger femterangerte Tari best an av de store kanonene.

– Det er stor prestisje og en ganske eksklusiv gruppe som har vunnet junior-VM, påpeker Tisdall, og sikter til legender som Garry Kasparov, Viswanathan Anand, Boris Spassky i tillegg til nåværende toppspillere som Levon Aronian, Shakhriyar Mamedyarov (to ganger), Maxime Vachier-Lagrave og Pentala Harikrishna.

Tisdall tror ikke erfaringen på toppnivå nødvendigvis gjør at Tari har en fordel mot andre unge, lovende spillere, men én ting kan det hjelpe på: Selvtilliten:

– Det kan gi Aryan litt ekstra selvtillit, men man trenger noen andre verktøy for å vinne junior-VM.

Ubeseiret Christiansen klatrer

Aryan Tari er ikke den eneste norske som gjør sine saker bra i Italia. Johan-Sebastian Christiansen (19) er fortsatt ubeseiret etter seks runder.

I dag tok han sin tredje seier i mesterskapet da han slo russiske Alexey Sarana (2543). Sandefjordingen er dermed med i tetstriden med 4,5 poeng, og ligger dessuten godt an i jakten på sitt andre stormesternapp.

Norges tredje deltaker i klassen, Johan Salomon (2476), gikk på en smell i andre runde, men har hentet seg inn igjen og står nå med 4 poeng og et resultat omtrent i null.

I jenteklassen tok Ingrid Greibrokk sin første seier i dag og står dermed med 2 poeng.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 408 ganger, 1 besøk i dag)