Aryan Tari klar for prestisjeturnering igjen: – Jeg har sjanse til å vinne

STORTURNERING: Aryan Tari er for andre år på rad klar for Tata Steel Chess i Wijk aan Zee. Her under et parti fra 2017-utgaven. Foto: Maria Emelianova/chess.com

18-åringen er bare rangert som nummer 10 i det sterke feltet, men er likevel optimist.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (18) er for andre år på rad invitert til å delta i Tata Steel Chess-turneringen i nederlandske Wijk aan Zee. Den prestisjetunge sjakkfestivalen har 80-årsjubileum og spilles fra 12. – 28. januar neste år.

Mens Magnus Carlsen igjen er klar for Masters, er Challenger som Tari har fått plass i. 18-åringen har fått fornyet tillit i 2018 etter en god debut med 7. plass i årets utgave.

– Jeg er veldig glad for det og ser fram til å spille der igjen. Jeg og håper å gjøre det bra, som i fjor, sier Tari til Matt & Patt.

Invitasjonen er en gavepakke til Tari som i 2017 vist flere gode resultater. I september slo han ut Englands nest beste spiller David Howell i FIDE World Cup, og på Isle of Man i starten av oktober, spilte han remiser mot en rekke stormestere ratet over 2700.

Tari brøt for første gang 2600 i rating under Aeroflot Open i februar, men har siden holdt seg like under grensen. Selv om stortalentets rating har stått på stedet hvil siden da, er det bare et spørsmål om tid før det neste gjennombruddet kommer.

Tirsdag ble 13 av de 14 deltakerne i Challenger-gruppen annonsert. Tari er rangert som nummer 10, og skal blant annet bryne seg på Indias nummer to Vidit Gujrathi, Afrikas første 2700-spiller Bassem Amin og den polske veteranen Michal Krasenkow.

– Det er et sterkt felt! Det er sterkere enn i fjor tror jeg, men det er bare gøy. Spiller jeg på mitt beste, har jeg sjanse til å vinne, sier en optimistisk Tari.

I tillegg til Tari, blir det dessuten gjensyn med amerikanske Jeffrey Xiong. USAs tenåringsstjerne ble veid og funnet for lett i møtet med nordmannen i årets turnering. Harika Dronavalli fra India og russiske Olga Girya sørger dessuten for en liten kvinneandel.

For første gang på 31 år deltar et søskenpar i turneringen: Jorden van Foreest (18) og Lucas van Foreest (16).

Tari er for tiden i Italia der de tre første rundene av VM for juniorer er unnagjort. Tari står foreløpig med 2,5 poeng på de tre rundene etter å ha åpnet med remis, og skal faktisk møte yngre bror van Foreest i fjerde runde.

(Besøkt 1 418 ganger, 1 besøk i dag)