Lykke-Merlot slo gutta – gjorde det bare seks andre jenter har klart før henne

NORGESMESTER: Lykke-Merlot Helliesen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noNORGESMESTER: Lykke-Merlot Helliesen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Den talentfulle sandefjordjenta ble norgesmester i yngste klasse.

av Tarjei J. Svensen

Sju nye norgesmestre ble kåret under helgens NM for ungdom i Kristiansand, der totalt 300 barn og unge deltok. En av de mer oppsiktsvekkende seirene kom ved Lykke-Merlot Helliesen i yngste klasse (9 år og yngre).

SE OGSÅ: Alle resultater fra NM for ungdom

Sandefjordjenta var rangert som nummer fire blant de 69 deltakerne i klassen, men ble norgesmester etter å ha vunnet seks partier og spilt én remis. Det er et halvt poeng foran Kristoffer Wang Strømhaug fra Rosenborg. Isak Brattgjerd fra Oslo Schakselskap tok tredjeplassne, også han med 6 poeng.

– Hun er veldig glad etter en lang helg med tøffe kamper. Men hun er mye mer rolig enn foreldrene sine. Vi svettet og var nervøse hele tida. Det var ikke hun, sier pappa Reidar Helliesen til Sandefjord Blad.

Han forteller at oppgjøret mot Arjun Cithu Vijay i siste runde var nervepirrende. Lykke-Merlot sto tidlig bonde over, og hadde god kontroll gjennom hele partiet. I tårnsluttspillet vant hun nok en bonde, og i et velspilt parti ble seieren klar etter 46 trekk.

– Den var i alle fall nervepirrende, særlig for oss som satt og så på! Lykke fikk raskt et lite overtak, ved å ta en tidlig bonde. Dette overtaket klarte hun å holde på i hele kampen og kontrollere den, helt til motstanderen ga seg etter to og en halv time. Men det skal bare et lite feiltrinn til i en slik kamp, så kan man lett miste overtaket. Man føler seg aldri helt sikker på noe som helst før partiet er ferdig. Men Lykke var flink, sier faren til lokalavisen.

Prestasjonen gjør også at hun får skryt av Norges beste kvinnelige sjakkspiller.

– Lykke-Merlot klarte å kombinere sitt vanlige aggressive spill med en god posisjonell sans i flere av partiene der hun fikk en liten fordel som hun arbeidet videre på. Gratulerer som norgesmester, sier Sheila Barth Sahl i en kommentar til Jentebrigaden.

Helliesen er regnet som et av Norges aller største jentetalenter, og fikk omtale i aviser verden allerede for over 2,5 år siden. Da gikk videoen av hennes seier over Simen Agdestein i en simultan verden rundt. Senere har hun utført det første trekket i EnterCard Chess Qualifier og dukket opp i TV 2s dokumentarserie Vårt Lille Land.

De siste årene har hun hatt gode resultater i en rekke turneringer, blant annet i Oslo Schalselskap. Der har hun tidvis imponert med et høyt utviklet taktisk blikk.

Nå har Helliesen stått for en prestasjon som går inn i norsk sjakks historiebøker. Bare sju ganger tidligere har en jente gått til topps i NM for ungdom, viser Matt & Patts gjennomgang. Nina Hagesæther er den eneste med to seire, i 1988 og 1995.

Jenter som har vunnet NM for ungdom

Kristiansand 2017: Lykke-Merlot Helliesen (klasse G)
Hamar 2013: Linnea Garberg Tryggestad (klasse G)
Kristiansand 2012: Ingrid Skaslien (klasse G)
Fredrikstad 2007: Katrine Tjølsen (gruppe C)
Sandnes 2003: Line Jin Jørgensen (gruppe D)
Porsgrunn 1995: Nina Hagesæther (gruppe A)
Oslo 1994: Silje Bjerke (gruppe D)
Oslo 1988: Nina Hagesæther (gruppe E)

Pappa Helliesen sier til Sandefjord Blad at de er bevisste på at Lykke-Merlot selv må få avgjøre om hun vil satse på sjakken. Det er bare én av mange hobbyer niåringen har.

Mange favorittseire i øvrige klasser

I flere av de øvrige klassene ble det jevnt, men de fleste favorittene innfridde.

I gruppe A, gikk Erlend Mikalsen fra Alta til topps med 5,5 poeng. Johannes Haug, som tok andreplassen, og Sara Næss på fjerdeplass går til nordisk mesterskap (17 – 20 år).

Klasse B (15-16 år) ble svært jevn med tre spillere på 5 poeng. Mads Vestby-Ellingsen fra Tromsø trakk det lengste kvalitetsstrået, foran klubbkamerat Gunnar Lund. Ratingfavoritt og fjorårets vinner i klasse C Andreas Tryggestad fra Nordstrand ble henvist til tredjeplass.

Klasse C (13-14 år) var kanskje NMs aller tøffeste. Jens E. Ingrebretsen fra Holmestrand, som tidligere i år ble nordisk mester, innfridde favorittstempelet og ble norgesmester med 6,5 av 7 poeng. Isak Sjøberg, Nordstrand, grep andreplassen foran Noam Aviv Vitenberg fra SK 1911, begge et halvt poeng bak.

I Klasse D (12 år) manglet landets desidert beste i klassen, Elham Abdrlauf fra Oslo Schalselskap. Dermed ble Smeaheias Shazil Khan Shehzad norgesmester i det som ble NMs jevneste med fire spillere på 5,5 poeng. Matthias Unneland fra Aalesund tok andreplassen og får den andre plassen i Nordisk mesterskap.

I Klasse E (11 år) gikk NM-tittelen til forholdsvis ukjente Gunnar Brandshaug Dale fra Bærum, foran Torbjørn Valvåg fra Tromsø, begge med 6 poeng.

NMs minst overraskende seier, kom i klasse F (10 år). Aksel Bu Kvaløy fra Stavanger ble norgesmester to år etter seieren i gruppe G. Oslo Schakselskaps Axel Tunsjø fulgte imidlertid favoritten til døra, og til slutt sto begge på toppen med 6,5 poeng.

(Besøkt 6 090 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Lykke-Merlot slo gutta – gjorde det bare seks andre jenter har klart før henne"

  1. Bobby Fiske | 13. november 2017 på 01:43 |

    Vinner av klasse E, Gunnar Brandshaug Dale, spilte sitt første langsjakkparti for en måned siden.

  2. Heinrich Prügelschmertz | 24. november 2017 på 23:30 |

    nettopp

Stengt for kommentarer.