Carlsen leder etter første dag mot Ding i St. Louis

LEDELSE: Magnus Carlsen med god start mot Ding Liren i Champions Showdown i St. Louis. Foto: Lennart OotesLEDELSE: Magnus Carlsen med god start mot Ding Liren i Champions Showdown i St. Louis. Foto: Lennart Ootes

– Jeg føler meg uthvilt, men har ingen energi, sa verdensmesteren etter tre remiser og én seier mot Kinas sterkeste sjakkspiller.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har tatt ledelsen over Ding Liren etter de fire første hurtigsjakkpartiene i Champions Showdown i St. Louis, spilt lørdag kveld norsk tid.

De tre første partiene endte remis, men nordmannen vant det siste partiet med svarte brikker.

– Han overså åpenbart noe i starten av partiet. Jeg hadde et initiativ. Løperen min vil bli sterk når a-bonden min begynner å marsjere.

– Jeg trodde det ville gå mot remis selv om jeg sto litt bedre, men heldigvis klarte han ikke å redde det og til slutt fikk jeg alt jeg ønsket meg, kommenterte Carlsen til Maurice Ashley etter seieren.

Selv om de tre første partiene endte med poengdeling, var hver av dem nær ved å ta ledelsen. I det første partiet ble Carlsen satt under press og var heldig som slapp unna med et halvpoeng.

Det andre partiet endte med remis etter et springer og løper-sluttspill på hele 85 trekk, men i det tredje partiet rotet Carlsen bort en gylden mulighet til å gå opp i ledelsen.

I det siste partiet klarte Carlsen å dra i land et helpoeng.

DUELL: Magnus Carlsen og Ding Liren har bare møttes to ganger tidligere: Begge partiene endte med remis. Foto: Lennart Ootes

DUELL: Magnus Carlsen og Ding Liren har bare møttes to ganger tidligere: Begge partiene endte med remis. Foto: Lennart Ootes

Etter første dag av Champions Showdown. Foto: St. Louis Chess Club

Etter første dag av Champions Showdown. Foto: St. Louis Chess Club

Med fem poeng for seier, er stillingen 12,5-7,5 i verdensmesterens favør. Det skal imidlertid spilles hele 30 partier totalt i St. Louis, og det er dermed svært mange poeng igjen å spille om før vinneren kan innkassere en pengepremie på 60,000 dollar av potten på totalt 100,000 dollar.

Den første dagen ble unnagjort med betenkningstiden 30 minutter på hele partiet – uten tilleggstid. Det er svært uvanlig på toppnivå at turneringer spilles uten ekstra tid ved utført trekk, ettersom det kan føre til noen heseblesende tidsnøder der brikkene nærmest flyver veggimellom.

Det var nettopp det som skjedde i en av de øvrige matchene i St. Louis, mellom Wesley So og Lenier Dominguez.

Carlsen sier at han ser frem til å spille med kortere betenkningstid.

– Det er ingen unnskyldninger for å tape på tid. Hvis du spiller det som et parti med tilleggstid, og legger skylden på andre personer når du taper på tid, så vil jeg ikke ha noen sympati med deg.

UTHVILT: Magnus Carlsen sier han er uthvilt, men mangler energi etter å ha reist direkte fra Hamburg. Foto: Lennart Ootes

UTHVILT: Magnus Carlsen sier han er uthvilt, men mangler energi etter å ha reist direkte fra Hamburg. Foto: Lennart Ootes

Arrangementet i St. Louis startet torsdag, men Carlsen ankom St. Louis først lørdag ettersom han fredag gjennomførte simultanen Play Live Challenge i Hamburg. Der vant han alle sine 13 partier. På spørsmål fra studio i St. Louis, fikk han spørsmål om hvordan han takler jetlaggen.

– Jeg føler meg uthvilt, men jeg har ingen energi igjen. Men det er vel vanlig under slike omstendigheter. Jeg er glad for at jeg har kommet gjennom dagen, svarte nordmannen.

SE OGSÅ: Carlsen klar for nye oppgaver: – Viktig med en sterk motstander

26-åringen fikk håndplukke motstanderen i St. Louis, og valgte seg Kinas sterkeste sjakkspiller Ding Liren, for tiden rangert som nummer 11 i verden. Nordmannen inviterte kineseren på treningssamling i Qatar for to år siden, og snakker varmt om sin to år yngre rival.

– Han har mange styrker. Han har ekstreme regneferdigheter, og er veldig god til å vurdere dynamikken i stillingene. Han har også god teknikk, og har ikke mange svakheter. Det er derfor han har en rating på 2780, uttalte Carlsen.

Ding kvalifiserte seg nylig til Kandidatturneringen, noe som betyr at han kan bli Carlsens VM-motstander neste år. Søndag kl 20 fortsetter spillerne med seks partier med 20 minutters betenkningstid, før det blir ti minutter per spiller mandag og fem tirsdag. Det hele kan følges direkte via Chess24.

P.S: I de øvrige matchene leder Alexander Grischuk over Fabiano Caruana (36-32), Hikaru Nakamura over Veselin Topalov (40,5-27,5) og Leinier Dominguez over Wesley So (37,5-30,5).

(Besøkt 1 447 ganger, 1 besøk i dag)