BEKREFTET: VM i lyn- og hurtigsjakk til Saudi-Arabia

Magnus Carlsen i møtet med Vasily Ivanchuk i VM i lynsjakk i Qatar i fjor. Foto: Tarjei J. SvensenMagnus Carlsen i møtet med Vasily Ivanchuk i VM i lynsjakk i Qatar i fjor. Foto: Tarjei J. Svensen

FIDE bekrefter etter lang tid at mesterskapet spilles i Riyadh.

av Tarjei J. Svensen

Sjakkverdenen har i måneder levd i uvisshet om hvor to av de mest prestisjefulle mesterskapene holdes.

I dag bekrefter FIDE for første gang at VM i lyn- og hurtigsjakk skal spilles i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh fra 26. – 30. desember. Det inkluderer også de samme mesterskapene for kvinner.

Mesterskapet blir omtalt som «King Salman World Rapid and Blitz Chess Championship» i pressemeldingen, etter landets konge.

Ifølge pressemeldingen er premiefondet på rekordstore 16,3 millioner kroner, med drøyt seks millioner til hver av de to åpne turneringene. Rundt 100 av de beste spillere får dekket reise- og hotellkostnader.

Den oljerike staten er kjent for å være det mest kvinneundertrykkende landet i verden og var inntil nylig det eneste landet i verden som ikke tillot kvinner å kjøre bil. De siste dagene har de arrestert 201 mennesker som en del av landets store antikorrupsjonskampanje, ifølge E24.

Samtidig har det nye lederskapet uttrykt et ønske om reformer, noe som er blitt godt mottatt i vesten. Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty advarer i en fersk kronikk mot utspillene og mener at landet er på en farlig kurs.

Parallelt med arrestasjonsbølgen, har antall henrettelser skutt i været.

FIDE fikk ingen bud på VM innen fristen, og de måtte dermed ut på det åpne markedet for å finne en arrangør. At mesterskapene endte opp i Saudi-Arabia, skaper likevel reaksjoner i sjakkmiljøet.

Agon-sjef Ilya Merenzon skal ha vært blant aktørene i kulissene i forbindelse med å finne en vert til mesterskapene. Overfor Aftenposten har han avvist kritikken mot å legge VM til landet.

– Jeg tror turneringen i Saudi-Arabia kan bli organisert på en veldig god måte, siden de har mulighet til å investere i produksjonen og TV.sendingen og alle andre ting som gjør sjakk interessant, sa russeren til Aftenposten.

Det er Vasily Ivanchuk (hurtigsjakk) og Sergey Karjakin (lynsjakk) som er regjerende verdensmestre. Carlsen endte i fjor på henholdsvis andre- og tredjeplass. Det er foreløpig ikke klart om nordmannen deltar i mesterskapene i år.

Da Matt & Patt snakket med manager Espen Agdestein i forrige måned, uttalte han at avgjørelsen først blir tatt når det blir klart.

– Det er bra at det får en løsning, uttalte Agdestein.

NRK har senderettigheter til sjakk-VM frem til 2020 og vil trolig sende dersom Carlsen deltar.

(Besøkt 6 607 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "BEKREFTET: VM i lyn- og hurtigsjakk til Saudi-Arabia"

  1. dette bør helt klart boikottes grunnet landets kvinnefiendtlige innstilling !!!!!

  2. Øyvind J. Karstad | 12. november 2017 på 01:23 |

    Qatar og Emiratene er vel ikke stort bedre, og der spilles det stadig turneringer. Russland har også sine svin på skogen. Kan bli vanskelig å trekke opp en konsekvent linje hvis man først kjører i gang med politisk boikott.

Stengt for kommentarer.