Norsk dobbeltseier på Kreta

SEIER: Norge slo Færøyene og vant sin første EM-seier på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.comSEIER: Norge slo Færøyene og vant sin første EM-seier på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Endelig ble det norsk seier i EM for landslag. I begge klasser!

av Tarjei J. Svensen

Etter at tre av ni runder av EM for landslag er spilt på Kreta, er det ting som tyder på at Norge har begynt å våkne til live.

I åpen klasse hadde de norske gutta full kontroll og vant 3-1 mot Færøyene. Johan-Sebastian Christiansen og Benjamin Arvola Notkevich vant på de to nederste bordene, mens Aryan Tari og Johan Salomon holdt remiser.

Dermed er Norge er oppe på tre lagpoeng og plasserer seg på 21. plass blant de 40 lagene. Det er over forhåndsrangeringen som nummer 25.

SE OGSÅ: Resultater i EM for landslag

Russland har for første gang inntatt ledelsen i mesterskapet med 6 lagpoeng etter at de slo Tsjekkia med knappest mulig margin. Pussig nok leder Russland etter tre individuelle seire og ni remiser på de tolv partiene som hittil er spilt. Det er sju lag med 5 poeng, blant dem Peter Lekos Ungarn, Nederland med Anish Giri og Armenia med verdenstoer Levon Aronian.

Andre- og tredjerangerte Aserbadsjan og Ukraina er ytterligere poeng bak.

Kjappe seire etter åpningsfeil

SLO TILBAKE: Johan-Sebastian Christiansen slo tilbake etter tapet søndag. Foto: Maria Emelianova/chess.com

SLO TILBAKE: Johan-Sebastian Christiansen slo tilbake etter tapet søndag. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Allerede etter et par timers spill virket matchseieren innen rekkevidde. Da hadde Christiansen og Arvola Notkevich begge spilt seg til kjempestillinger.

– De norske spillerne på de nedre bordene gjør alvorlig skade tidlig i det nordiske oppgjøret, konstaterte en hvilende Jon Ludvig Hammer på Twitter.

Kort tid etter tillot John Rodgaard på Færøynes tredjebord Norges 19-årige sjakkproff en lekker kombinasjon:

Norges fjerdebord fortsetter å vise lovende takter. I de to første rundene holdt Arvola Notkevich relativt greit remiser mot sterke stormestere som Ilia Smirin og Luke McShane. I dag fikk Alta-spilleren alt han kunne drømme om i den beryktede Benkö-gambiten.

Hans første helpoeng ble klart etter bare 20 trekk.

KNUSENDE: Benjamin Arvola Notkevich vant sitt første parti i EM etter bare 20 trekk. Foto: Maria Emelianova/chess.com

KNUSENDE: Benjamin Arvola Notkevich vant sitt første parti i EM etter bare 20 trekk. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Tari er neppe fornøyd med sitt parti med hvit mot Færøyenes eneste stormester, Helgi Dam Ziska. 18-åringen pådro seg svekkelser etter åpningen, og kunne fått problemer om ikke Ziska hadde våget å avslå nordmannens remistilbud i det 30. trekket.

Det viste seg å være et taktisk smart trekk, for remisen sikret norsk lagseier.

Da gjorde det ikke noe at også Johan Salomon på andrebord måtte jobbe litt for å holde remis. I realiteten var nok heller han aldri truet, og trekkgjentakelsen ble klar etter 60 trekk.

STRÅLER: Det norske kvinnelaget anført av veteranen Sheila Barth Sahl slo Kroatia og vant sin første kamp på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.com

STRÅLER: Det norske kvinnelaget anført av veteranen Sheila Barth Sahl slo Kroatia og vant sin første kamp på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Dagens største norske prestasjon, var det imidlertid kvinnelaget som sto for. Her ble det seier 2,5-1,5 over Kroatia som var betydelig høyere rangert på alle bord.

Sheila Barth Sahl er lagets store spiller med tre strake seire. Veteranen med 11 sjakkolympiader og tre EM i bagasjen, er en av få voksne kvinnespillere her i landet som fortsetter å satse på sjakk.

I dag utspilte hun WGM Valentina Golubenko (2291) fra start til mål.

STORSPILLER: Sheila Barth Sahl imponerer for Norge på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.com

STORSPILLER: Sheila Barth Sahl imponerer for Norge på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Barth Sahl fikk også god hjelp av de andre på laget. Først og fremst av Edit Machlik som tok sin andre seier på rappen da hun effektivt førte sluttspillet mot WFM Ivona Purgar (2200) til gevinst.

Da tvillingsøster Monika holdt remis med svart mot WIM Borka Franciskovic (2242), gjorde det ikke noe at Maud Rødsmoen tapte på fjerdebord. Matchseieren er i boks.

Det er fire lag med seks lagpoeng og fullpott i kvinneklassen: Georgia, Spania, Polen og Russland. Sistnevnte vant toppoppgjøret mot erkerival Ukraina sist runde. Norge plasserer seg på en pen 18. plass så langt, ti plasser foran rangeringen.

SE OGSÅ: Resultater i kvinneklassen EM for landslag

Begge de norske lagene får nå betydelig sterke motstand i fjerde runde. I åpen klasse venter 12. rangerte Frankrike, som stiller uten Maxime Vachier-Lagrave, men med fem stormestere over 2600.

I kvinneklassen venter Slovenia, som er rangert åtte plasser foran Norge. Partiene kan følges direkte fra kl 14.00.

SE OGSÅ:

 

(Besøkt 1 981 ganger, 1 besøk i dag)