Norge sjanseløse mot England

SLÅTT: Aryan Tari med ny solid prestasjon for Norge i møtet med Michael Adams, men det hindret ikke tap for England i EM. Foto: Maria Emelianova/chess.comSLÅTT: Aryan Tari med ny solid prestasjon for Norge i møtet med Michael Adams, men det hindret ikke tap for England i EM. Foto: Maria Emelianova/chess.com

(Norge – England 1-3): Bare Aryan Tari og Benjamin Arvola Notkevich klarte poeng mot de sterke britene.

av Tarjei J. Svensen

Norge ble et nummer for små i møtet med England i andre runde av EM for landslag på Kreta i dag. Bare Aryan Tari og Benjamin Arvola Notkevich klarte å ta halvpoeng, mens det ble tap på Jon Ludvig Hammer og Johan-Sebastian Christiansen.

Dermed ble det ingen repetisjon av gårsdagens bragd mot Israel.

– Litt skuffende etter den heroiske innsatsen i første runde. Statistisk sett er det likevel en ganske god start antar jeg, sier Matt & Patts sjakkspaltist og tidligere landslagskaptein Jonathan Tisdall.

Lagkaptein Jon Ludvig Hammer overrasket allerede før start i dag ved å plassere Aryan Tari foran seg på førstebord. 18-åringen er fortsatt noen titalls poeng bak på rankingen, men har vist solid spill den siste tiden.

Det mener Tisdall er interessant.

– Det vil være interessant å høre om det var noen diskusjon rundt det. Jeg tror det er enklere å sette opp laget i den naturlige rekkefølgen, men det kan være en måte å dra fordel av Arans solide spill mot toppspillerne, sier den tidligere toppsjakksjefen.

Bordrekkefølgen virket å være en god avgjørelse etter de første trekkene. Tari hadde god kontroll med svart mot Michael Adams. For andre gang på én måned holdt Tari den britiske verdensstjernen til remis.

TAP: Jon Ludvig Hammer måtte gi tapt mot David Howell i andre runde. Foto: Maria Emelianova/chess.com

TAP: Jon Ludvig Hammer måtte gi tapt mot David Howell i andre runde. Foto: Maria Emelianova/chess.com

På andrebord fikk Hammer en utmerket start på partiet mot jevngamle David Howell. Briten uttalte på den offisielle sendingen med kommentator Jan Gustafsson at det «så stygt ut» i åpningen, men at han fikk overtaket da han fikk byttet av brikker.

– Jeg klarte å vinne til slutt, men ikke uten drama. Jeg likte ikke stillingen min fra åpningen, men på en eller annen måte gikk det veldig bra, kommenterte David Howell på den offisielle sendingen.

I sluttspillet endte Howell opp med to bønder over, og førte partiet enkelt til seier.

Johan-Sebastian Christiansen har gode minner fra det forrige møtet med Gawain Jones på Reykjavik i mars. I dag viste Jones imidlertid muskler og førte partiet fra start. Med to farlige bønder på femteraden, ofret Christiansen en offiser i ren desperasjon.

Selv om sandefjordingen gjorde et forsøk på å skape kaos på brettet, var det aldri fare på ferde: Tårnsluttspillet var lett vunnet for briten.

Benjamin Arvola Notkevichs oppgjør mot det tidligere vidunderbarnet Luke McShane ble et maratonparti på 100 trekk. Alta-spilleren endte opp i et vanskelig slutspill med springer mot løper, men holdt unna ved å ofre springeren på en fribonde.

Norge blir dermed stående med sitt ene lagpoeng etter 2-2-resultatet mot Israel lørdag. I tredje runde mandag venter 35. rangerte Færøyene.

– Det som er inspirerende er at begge debutantene våre spiller med stor selvtillit og allerede har vist frem tenna. Det er veldig lovende, sier Tisdall.

Den største overraskelsen i andre runde, var tredjerangerte Ukraina som måtte gi tapt for Nederland. Her vant Anish Giri oppgjøret mot Pavel Eljanov på førstebord.

Sju lag står med fire lagpoeng, men Ungarn har flest individuelle poeng etter 3,5-0,5 over Romania i andre runde.

Norge stiller uten Magnus Carlsen i EM og er rangert som nummer 25 av de 40 lagene på ferieøya. Regjerende mester er Russland, som har slitt med å innfri favorittstempelet under sjakkolympiadene, men altså gikk helt til topps på Island i 2015.

Sheila Barth Sahl storspiller for Norge 2

STORSPILLER: Sheila Barth Sahl storspiller for Norge og har vunnet begge sine partier. Foto: Maria Emelianova/chess.com

STORSPILLER: Sheila Barth Sahl storspiller for Norge og har vunnet begge sine partier. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Ankerkvinne Sheila Barth Sahl og resten av det norske kvinnelaget var nær ved å sjokkere Spania i første runde,  men tapte til slutt knepent 1,5-2,5.

I dag ble det 2-2 mot Hellas 2 etter at Barth Sahl nok en gang gjorde jobben med å slå WIM Ioulia Makka (2182) på førstebord. Edit Machlik vant på andrebord, men med tap på både Hanna B. Kyrkjebø og Maud Rødsmoen ble det ikke mer enn 2-2.

Norge står dermed med ett lagpoeng før møtet med Kroatia i tredje runde.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 496 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Norge sjanseløse mot England"

 1. Steinar Lindblom | 30. oktober 2017 på 14:59 |

  Dagens mann: BAN
  Han hadde finansanalytikeren og «verdens beste amatör» i knestående, men lot ikke hammeren falle.
  For remis hadde han plan A (den sikreste) og plan B (noe usikker). Han valgte B, det tok 100 trekk, men han kom i mål! GM-titel vil komme til Benjamin om ikke lenge. Hvis han fortsetter sin töffe stil.
  JSC sang åpningen (Lf5 mot Reti) som en klokkeklar korgutt, inklusive de nyanser som mange ikke kjenner.
  Det fristende offisersofferet var godt ment. I en lik stilling, for å oppnå fordel. Men Gawain Jones fant hullet i regnestykket og var den som sikret seg fordelen.
  Vår internasjonale mester og mest erfarne på kvinnesiden vil i en rolig stund få anledning til å analysere parti 1 og parti 2. Hvert trekk og hvert veivalg, inklusive motstanderens reaksjoner. Hun vil si seg enig.: Storspill.

Stengt for kommentarer.