Magnus Carlsen klar for nye oppgaver: – Viktig med en sterk motstander

BLID: En strålende fornøyd Magnus Carlsen snakker med chess.com etter sin femte seier på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.comBLID: En strålende fornøyd Magnus Carlsen snakker med chess.com etter sin femte seier på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Verdensmesteren skal i aksjon om bare to uker i det som kan bli en forsmak på neste års VM-match.

av Tarjei J. Svensen

Det er fire uker siden Magnus Carlsen sikret seg årets første seier med klassisk betenkningstid. Da gikk han, med kjæresten på plass, helt til topps i den åpne turneringen på Isle of Man. Det var en etterlengtet triumf for 26-åringen som har vist varierende spill og resultater etter VM-seieren i New York i fjor.

Med unntak av et vellykket sponsoroppdrag i Singapore, har det vært stille rundt verdensmesteren de siste ukene. Nå er det imidlertid klart at det bare er litt over to uker til vi får se Carlsen i aksjon på sjakkbrettet igjen.

11. november møter han Ding Liren i en match over 30 partier lyn- og hurtigsjakk i sjakkbyen St. Louis i USA: Ti partier hurtigsjakk og 20 partier lynsjakk skal gjennomføres i matchen, som kalles «Champions Showdown».

I de to dagene før Carlsen spiller mot kineseren, gjennomføres det tre andre matcher med samme format. Ifølge chess.com fikk de tre amerikanerne og Carlsen selv håndplukke motstanderne. Det ga følgende matcher: Hikaru Nakamura – Veselin Topalov, Fabiano Caruana – Alexander Grischuk og Wesley So – Lenier Dominguez.

Den sjakkelskende milliardæren Rex Sinquefield punger ut for en premiepott på hele 100,000 dollar (814.000 kroner) i hver match. Vinneren stikker av med 60,000 (NOK 488,000).

– Vi forsøkte å gjøre noe spesielt for å få noen av verdens beste spillere til å komme til St. Louis i november. Siden dette gjøres uten «delay» eller tilleggstid, så mener vi dette gjør det til en av de mest sette og spennende matchene i år, sier Tony Rich i en pressemelding.

Matchene skal gjennomføres uten tilleggstid med 30, 20 og 10 minutter på hele partiet. Det hele sendes som vanlig direkte på arrangørens nettsider med den populære duoen Yasser Seirawan og Jennifer Shahade som kommentatorer.

Agdestein: – Viktig med sterk motstander

MATCH: Magnus Carlsen har bare møtt Ding Liren to ganger, begge partiene har endt med remis. Her fra Wijk aan Zee i 2016. Foto: Yerazik Khachatourian

MATCH: Magnus Carlsen har bare møtt Ding Liren to ganger, begge partiene har endt med remis. Her fra Wijk aan Zee i 2016. Foto: Yerazik Khachatourian

Manager Espen Agdestein sier til Matt & Patt at matchen var delaktig i at Carlsen valgte å droppe spill for landslaget på Kreta. Nå sikrer han seg uansett god matching foran neste storturnering, London Chess Classic 1. desember.

– Det blir en spennende match. Magnus er spillesugen og har lyst til å spille mye. Det begynner å bli lenge siden Isle of Man og, sånn sett er det fint å få en gjennomkjøring. Nå fikk han en sterk motstander og det var viktig, sier manageren.

Ding Liren er rangert som nummer 11 i verden, og har hatt et godt år der høydepunktet var FIDE World Cup. Der tapte han finalen for Levon Aronian, men rosinen i pølsa var uansett plassen i neste års Kandidatturnering i Berlin. Der får han en gylden mulighet til å kvalifisere seg til VM-matchen mot nettopp Carlsen.

Dermed kan Champions Showdown bli en forsmak på neste års VM-match. Om det skjer, blir ikke Matt & Patts sjakkspaltist Jonathan Tisdall overrasket.

– Det vil ikke sjokkere meg. Dette bør være fantastisk trening for Ding, som trenger mer erfaring i raskere tidskontroller. Magnus bør benytte sjansen til å slå huller i Dings selvtillit, sier stormesteren.

Tisdall mener den 25 årige kineseren er en spiller av den klassiske typen: Allsidig, til tider aggressiv og med høyt presisjonsnivå.

Klar for Wijk aan Zee for 13. gang

Det er ikke den eneste turneringen 26-åringen er bekreftet for. Nylig ble det også klart at Carlsen for 13. gang på 14 år skal delta i Tata Steel Chess i Wijk aan Zee.

Den tradisjonsrike turneringen spilles fra 13. – 28. januar og har 80-årsjubileum i 2018. Nordmannen er sammen med Viswanathan Anand mestvinnende med fem seire i Masters-gruppen. I år endte det med en noe skuffende andreplass bak Wesley So.

Manager Agdestein innrømmer likevel Carlsen måtte tenke på om han skulle takke ja til å delta i Wijk aan Zee igjen.

– Det begynner å bli mange turneringer nå, og det kommer nok ganske mange i 2018 også. Men han har vært med mange ganger i Wijk aan Zee og det er 80-årsjubileum. Det veide nok litt ekstra.

De siste årene har deltakelse fra flere av verdens beste spillere gjort åpne turneringer som Gibraltar Chess Festival og Isle of Man stadig mer attraktive. Nok en gang gjør en kollisjon til at en rekke av stjernene må velge.

– Gibraltar er en fin turnering som jeg tipper Magnus vil spille en eller annen gang, sier Agdestein.

Fabiano Caruana var en av dem som foretrakk opp mot 20 varmegrader på «The Rock», fremfor en vindfull nederlandsk landsby i år, men amerikaneren er tilbake i Wijk aan Zee neste år. Eks-verdensmestrene Vladimir Kramnik og Viswanathan Anand gjør comeback etter et par års fravær og gjør at seks av de ti beste på verdensrankingen stiller.

Shakrhiyar Mamedyarov, Sergey Karjakin, Anish Giri, Wei Yi, Hou Yifan, Baskaran Adhiban og Gawain Jones gjør den 80. utgaven til et svært sammensatt og underholdende felt. To av de 14 deltakerne offentliggjøres senere.

Som vanlig er det også en Challenger-gruppe der vinneren kvalifiserer til Masters. Etter hva Matt & Patt erfarer, er Aryan Tari nok en gang invitert til å delta. 18-åringen gjorde en god figur med 7. plass i debuten.

P.S: Mye tyder på at Saudi-Arabia har sikret seg VM i lyn- og hurtigsjakk i romjula, men Agdestein sier en avgjørelse om deltakelse først blir tatt når det blir offisielt.

(Besøkt 2 899 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Magnus Carlsen klar for nye oppgaver: – Viktig med en sterk motstander"

  1. Godt nytt! Vi må heller ikke glemme den spennende matchen Speed Chess Championship mellom Carlsen – So den 18. Nov. Kl 19:00?

Stengt for kommentarer.