Tari vant prestisjeoppgjøret over Hammer da Vålerenga slo OSS

PRESTISJE: Aryan Tari vant i dag over norgestoer Jon Ludvig Hammer og sikret Vålerenga-triumf i Europacupen i Tyrkia. Foto: David Llada

Aryan Tari (18) ble Vålerengas helt da klubben slo Oslo Schakselskap 3,5-2,5 i 5. runde av Europacupen utenfor feriestedet Antalya i Tyrkia i dag.

av Tarjei J. Svensen

Stillingen mellom byrivalene var 2,5-2,5 etter seire av Vålerengas Johan-Sebastian Christiansen og Magnus Danielsen, mens OSS vant på bord 3 og 4 ved Sebastian Mihajlov og Mats Persson. Oppgjøret mellom OSS’ leiesoldat Emre Dedebas og Askild Bryn endte remis.

Dermed var det oppgjøret mellom nummer to og fire på norgesrankingen som skulle avgjøre det hele.

Tari kom best ut av åpningen, og presset i store deler av partiet. Hammer forsvarte seg imidlertid godt, og hadde remissjanser med tårn og løper mot Taris to tårn helt til slutten.  I det 97. trekket gjorde 27-åringen imidlertid en avgjørende feil.

SEIER: Aryan Tari slo Jon Ludvig Hammer i Europacupen og tok sin andre seier over norgestoeren i karrieren. Foto: David Llada

SEIER: Aryan Tari slo Jon Ludvig Hammer i Europacupen og tok sin andre seier over norgestoeren i karrieren. Foto: David Llada

Tari får dermed revansje for flere tap for Hammer de siste årene. Fire av de fem siste oppgjørene med klassisk betenkningstid har riktignok gitt poengdeling, men etter det sensasjonelle tapet på Fagernes i 2013, har Hammer vunnet to ganger.

Matt & Patt skrev tidligere i år om Hammers rekke av seire over Tari i turneringer med kortere betenkningstid.

– Jeg mener jo selv jeg er en vesentlig bedre spiller enn Aryan på mitt beste, uttalte Hammer.

27-åringen er fortsatt rundt 30 poeng høyere ratet enn sin ni år yngre konkurrent, men kanskje må han snart spise de ordene. Nå puster nemlig Tari den regjerende norgesmesteren i nakken etter flere gode resultater i det siste.

STORMØTE: Aryan Tari og Vålerenga ble funnet og veid for lett av makedonske Alkaloid og superstjerne Ding Liren. Foto: David Llada

STORMØTE: Aryan Tari og Vålerenga ble funnet og veid for lett av makedonske Alkaloid og superstjerne Ding Liren. Foto: David Llada

Ingen av de to norske lagene har utmerket seg blant stjernelagene i Europacupen. Vålerenga fikk en blytung start med 0-6-tap for tsjekkiske AVE Nový Bor, med blant andre David Navara og Pentala Harikrishna i mannskapet.

Stortapet ble fulgt opp av en klar seier i andre runde, men så var det igjen bom stopp mot et nytt superlag, makedonske Alkaloid. Nok en gang endte det med 0-6 for laget som kan vise til med stjernespillere som Ding Liren, Pavel Eljanov, Dmitry Andreikin og Yu Yangyi.

Nå har Vålerenga imidlertid tatt to strake lagseire og har klatret opp til 17. plass på resultatlisten.OSS er på sin side «nede i sumpen» med 29. plass blant de 36 lagene etter det tredje tapet på fem runder.

«Uff og uff. Tap både på fotballbanen og sjakkbrettet mot Vålerenga i dag.» oppsummerer en skuffet lagleder Leif E. Johannessen på OSS’ nettsider etter tapet.

SE OGSÅ: Resultater Europacupen

Det er russiske Globus, med blant andre Vladimir Kramnik, Shakhriyar Mamedyarov, Alexander Grischuk, Anish Giri og Sergey Karjakin på laget, leder sammen med aserbadsjanske Odlar Yundu. Begge står med 9 lagpoeng.

Europacupen for klubblag spilles med sju runder og avsluttes lørdag.

(Besøkt 2 126 ganger, 1 besøk i dag)