Ukrainsk triumf i Oslo Chess Festival, men Louis (8) utmerket seg igjen

Louis Khoo-Thwe. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noLouis Khoo-Thwe. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Se bilder og høydepunkter fra Norges største sjakkfestival.

av Tarjei J. Svensen

Det ble ukrainsk seier i Oslo Chess Festival, som ble avsluttet på Fornebu lørdag. Andrerangerte Andrey Vovk (2622) var suveren og tok 8,5 poeng på de ti rundene, et helt poeng foran seks spillere på 7,5 poeng.

Blant dem var Frode Urkedal og Benjamin Arvola Notkevich som ble de beste norske på henholdsvis 5. – og 6. plass.

SE OGSÅ: Fullstendig resultatliste Oslo Chess Festival

Vovk tok et langt steg mot førstepremien på 20.000 norske kroner da han slo den tredjerangerte franskmannen Sebastien Maze i sjette runde på følgende måte:

Andrey Vovk. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Andrey Vovk. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Urkedal hang med i teten i starten av turneringen, men falt av i 5. runde da han gikk ned mot Youtube-stjerne John Bartholomew. I åttende runde fikk han imidlertid inn et fyrverkeriparti mot Eivind Olav Risting. Partiet har allerede gått sin gang i sjakkspaltene.

Åtteåring imponerer – igjen

STORTALENT: Louis Khoo-Thwe prøver å få med seg nesten alt av turneringer på Østlandet. Her i Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

STORTALENT: Louis Khoo-Thwe prøver å få med seg nesten alt av turneringer på Østlandet. Her i Oslo Schakselskap. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Sjakkfestivalen ble nok en gang holdt i skolenes høstferie, og dermed var det spesielt mange unge, og lovende talenter med.

Blant dem var tenåringene Andreas Tryggestad og Johannes Haug som jaktet IM-napp til siste slutt. Oppgaven med å vinne mot stormester i siste runde viste seg derimot å være for vanskelig, men begge ender opp med å klatre på ratingstigen.

Det var spesielt én spiller som imponerte på Fornebu: Louis Khoo-Thwe (8) fra Oslo Schakselskap.

Matt & Patt omtalte det helt spesielle talentet som netopp fylte åtte år i sommer.. Da slo han til med EM-sølv i hurtigsjakk under åtte år. Under Landsturneringen i Stavanger ble det fjerde plass i klassen under 11 år, og i august fulgte han opp med tredjeplass i en juniorturnering for barn under 12 år på Gibraltar.

– Han er et enormt talent og er veldig god taktisk, uttalte Jovanka Houska, sju ganger britisk mester for kvinner, til Matt & Patt.

I Oslo Chess Festival gjorde Khoo-Thwe et resultat som tilsvarer verdenklasse for barn i den alderen: 4,5 poeng på de ti rundene gir en ratingprestasjon på 2013.

Dermed ligger Oslo-gutten med britisk mor an til å klatre inn på topp 5-listen over de beste spillerne i verden under åtte år på neste FIDE-liste.

Blant de som måtte bite i det sure eplet mot åtteåringen, var rutinerte spillere som Per Omtvedt, Ole Smeby og Kai-Roger Johansen. Spesielt den knusende seieren etter bare 24 trekk mot Smeby kan gå inn i minnebøkene.

Mot Omtvedt utnyttet stortalentet en feil i sluttspillet.

Det var flere unge talenter som gjorde gode prestasjoner. Blant dem Jens E. Ingebretsen (13) på 5,5 poeng (frem 49 ratingpoeng), Tobias Lang-Nilsen (14) på 5 poeng (frem 75 ratingpoeng) og Axel Tunsjø (10) på 4,5 poeng (frem 134 poeng).

Nordquelle: – Høy stemning og mye moro

TURNERINGSSJEF: Pål Nordquelle. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

TURNERINGSSJEF: Pål Nordquelle. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Den internasjonale sjakkfestivalen så sitt lys for første gang på den norske sjakk-kalenderen i fjor høst. Debuten må sies å ha vært godkjent. Med 149 deltakere var det kun 15 unna å slette den norske rekorden fra Tromsø i 2010.

I år gjorde kollisjon med en rekke andre konkurrenter til et fall i antall deltakere til 122. Neste år blir det gjort noen endringer.

– Vi vurderer å starte rundene i hovedturneringen senere enn i år slik at flere som jobber vanlig kan være med. Dessuten skal vi gjøre en mer solid jobb med tanke på å markedsføre turneringen i Europa og Asia. Målet er at halvparten av deltagerne skal komme fra andre land enn Norge, sier turneringssjef Pål Nordquelle til Matt & Patt.

Nordstrand-medlemmet sier han er godt fornøyd med at den den ekstra runden i forhold til i fjor gjorde at sjansene for napp økte betraktelig. Allerede før siste runde hadde kinesiske Li Di tatt et stormesternapp.

Det sosiale sto også i sentrum, med en rekke populære sidearrangementer på Quality Expo Hotell rett ved Telenor Arena.

– Det var fokus på å legge alle forhold til rette spillemessig, men også å tilrettelegge for opplevelser og moro utenom hovedturneringen. De såkalte Masterclassene ble veldig godt mottatt og sideturneringene hadde til sammen nærmere 100 deltagere, sier han og legger til at avslutningsfesten foregikk helt inn i morgentimene.

Oslo Chess Festival 2018 arrangeres fra 28. september – 6. oktober.

(Besøkt 2 891 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Ukrainsk triumf i Oslo Chess Festival, men Louis (8) utmerket seg igjen"

  1. Vegard Martinsen | 12. oktober 2017 på 08:22 |

    Under avslutningsbanketten overhørte jeg følgende replikk fra en av de utenlandske toppspillerne som sa følgende om de unge norske spillerne: «I really love these Norwegian kids». En holdning det er lett å slutte seg til!

Stengt for kommentarer.