Blytung start for Vålerenga i Europacupen

MOTBAKKE: Aryan Tari og resten av Vålerenga kom til kort mot Pentala Harikrishna og tsjekkiske Novy Bor. Foto: David Llada/ECC 2017MOTBAKKE: Aryan Tari og resten av Vålerenga kom til kort mot Pentala Harikrishna og tsjekkiske Novy Bor. Foto: David Llada/ECC 2017

Den regjerende seriemesteren ble feid av brettet av tsjekkisk superlag, mens Oslo Schakselskap så vidt holdt uavgjort mot svakt tyrkisk lag etter passproblemer.

av Tarjei J. Svensen

Europacupen for klubblag startet i dag i Göynük utenfor Antalya i Tyrkia. Vålerenga og Oslo Schakselskap (OSS) er de to norske representantene som stiller i den stjernespekkede turneringen som inkluderer flere av verdens beste spillere.

De norske håpene stiller med svekket mannskap sammenlignet med det Eliteserien. Vålerenga kan likevel vise til juniorstjernene Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen på de to første bordene. OSS stiller på sin side med norgestoer Jon Ludvig Hammer, Norsk Sjakkblad-redaktør Leif Erlend Johannessen og 18-årige Sebastian Mihajlov på de tre første bordene.

Blant de 36 lagene, er OSS rangert som nummer 15, mens Vålerenga rangert som nummer 22.

SE OGSÅ: Alle resultater i Europacupen

Dermed fikk Vålerenga knalltøff motstand i første runde, i fjerderangerte AVE Nový Bor. Tsjekkerne vant Europacupen i 2013 og kan vise til spillere som Radoslaw Wojtaszek (2737), Pentala Harikrishna (2733) og David Navara (2726) blant mannskapet.

Det gikk som det måtte: 0-6 endte det for de norske seriemestrene. På førstebord gikk Tari rett ned for Indias nummer to.

NEDTUR: Aryan Tari i første runde i Europacupen mot Pentala Harikrishna i dag. Foto: David Llada/ECC 2017

NEDTUR: Aryan Tari i første runde i Europacupen mot Pentala Harikrishna i dag. Foto: David Llada/ECC 2017

TAP: Johan-Sebastian Christiansen med aggressiv åpning, men gikk likevel ned for David Navara. Foto: David Llada

TAP: Johan-Sebastian Christiansen med aggressiv åpning, men gikk likevel ned for David Navara. Foto: David Llada

Christiansens oppgjør på andrebord mot regnemaskinen Navara, ble et fyrverkeri. Dessverre for 19-åringen, så tsjekkeren ut til å ha kontroll hele veien.

Den første som var ferdig i dagens match, var Magnus Danielsen.

Visumproblemer for OSS

EUROPACUPEN: Fra 1. runde søndag. Foto: David Llada

EUROPACUPEN: Fra 1. runde søndag. Foto: David Llada

Tyrkiske Karaman Belediyesi Spor Kulübü skulle med flere hundre ratingpoeng mindre på de fleste bord, være en overkommelig motstander for Oslo Schakselskap. Det ble de ikke, siden klubbens fjerdebordsspiller Ward al-Tarbosh fra Syria har fått passproblemer og fortsatt ikke har kommet seg til Tyrkia. Ifølge OSS’ hjemmesider gjøres det et nytt forsøk mandag.

Dermed stiller OSS betydelig svekket. Klubben har nå kun fem spillere til rådighet, siden Yonne Tangelder prioriterer rollen som barnepasser for sønnen når samboeren Johannessen får spille.

Bedre ble det ikke av at verken Johannessen, Hammer, Mihajlov eller Martin Østtveit på femtebord klarte mer enn remis. Klubben ble reddet av fjerdebordsspiller Mats Persson som vant og sikret uavgjort 3-3. Men ikke uten dramatikk.

Det blir betydelig lettere motstand for de norske lagene i andre runde. Da skal OSS spille mot LSG Leiden fra Nederland, mens Vålerenga spiller mot irske Benildus.

(Besøkt 1 313 ganger, 1 besøk i dag)