Aryan Tari etter ny, sterk prestasjon: – Jeg er ingen remiskonge!

KLATRER: Aryan Tari med god prestasjon på Isle of Man. Her i 8. runde mot Francisco Vallejo. Foto: Maria Emelianova/chess.comKLATRER: Aryan Tari med god prestasjon på Isle of Man. Her i 8. runde mot Francisco Vallejo. Foto: Maria Emelianova/chess.com

18-åringen har nesten sluttet å tape partier og klatrer videre på ratingstigen og nærmer seg 2600. Men stempel som remiskonge vil han ikke ha på seg.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen var ikke den eneste nordmannen som gjorde sine saker bra under Chess.com Isle of Man International nylig. De tre norske juniorene kan se tilbake på en turnering med gode resultater og mye bra spill.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste på Isle of Man

En av dem var Aryan Tari (18), som endte på 5,5 poeng etter tre seire, fem remiser og kun ett tap. Resultatet holdt til en pen 39. plass i det knallsterke feltet som talte 66 stormestere og 159 deltakere totalt.

– Jeg er fornøyd og synes jeg generelt har spilt god sjakk. Jeg spilte solid og gjorde ikke så mange feil, oppsummerer stormesteren overfor Matt & Patt.

Norgesfireren tjener sju ratingpoeng og er nær ved å bryte 2600-grensen – igjen.

– Jeg er veldig glad for å få en liten opptur etter å ha gått ned i rating lenge. Det føles ganske bra, sier Tari.

Aryan Taris resultater i Chess.com Isle of Man International
1 Svart mot Philipp Mueller (2220): Seier
2 Hvit mot WGM  Altan-Ulzii (2327): Seier
3 Svart mot GM Nigel Short (2698): Remis
4 Hvit mot GM Michael Adams (2738): Remis
5 Hvit mot GM Peter Leko (2679): Remis
6 Svart mot GM Dhopade S. Swapnil (2532): Tap
7 Hvit mot Kalyan Arjun (2406): Seier
8 Svart mot GM Francisco Vallejo Pons (2716): Remis
9 Hvit mot GM Laurent Fressinet (2657): Remis

Tari åpnet med to seire mot lavere ratet motstand, før det ble remiser på rekke og rad mot storspillere som Nigel Short (2698), Michael Adams (2738) og Peter Leko (2679). Nederlaget kom mot en av turneringens sensasjoner, indiske Dhopade Swapnil (2532).

– Det var unødvendig å tape det, for det var i en remisstilling, sier Tari.

Det er likevel til å leve med siden det umiddelbart ble revansjert med seier over en annen inder.

2600: Aryan Tari nærmer seg den magiske grensen igjen. Foto: Maria Emelianova/chess.com

2600: Aryan Tari nærmer seg den magiske grensen igjen. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Avviser remisstempel

Avslutningen, med poengdeling mot meritterte navn som Spanias ener Francisco Vallejo Pons (2716) og Magnus Carlsen-hjelper Laurent Fressinet (2657), gjør det hele til en prestasjon på godt stormesternivå.

18-åringen sier han er mest fornøyd med å ha regnet bra, funnet gode trekk og unngått store overseelser. Det gjør stortalentet til en svært solid spiller som nesten ikke taper partier lenger.

REMISKONGE: Et stempel Aryan Tari ikke vil ha på seg. Foto: Maria Emelianova/chess.com

REMISKONGE: Et stempel Aryan Tari ikke vil ha på seg. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Med hele 40 remiser på de siste 58 partiene, er det lett å ty til stempler som «remiskonge». Som en stormester uttalte til Matt & Patt: «Aryan spiller alltid remis, uansett hvor godt han står!». Med 14 seire og bare fire tap, er stortalentet uenig i det stempelet.

– Nei, nei! Jeg er ikke en remiskonge! Jeg spiller ikke remis i 14 partier som Anish Giri, sier 18-åringen lattermildt.

Tari innrømmer likevel at han har en solid spillestil.

– Jeg tror jeg generelt alltid har ganske solid, men kanskje har jeg blitt mer solid nå i det siste. Jeg spiller partiene ut, men så blir det bare mye remis.

– Hva tar du med deg fra Isle of Man?

– Konklusjonen er at hvis jeg spiller normalt så skal jeg ikke tape mot omtrent hvem som helst, i alle fall mot de under 2750. Jeg føler jeg har god kontroll mot de på 2700. Jeg taper ikke mot dem og har god forståelse. Det gir meg selvtillit, konkluderer Tari.

Christiansen:  – Godkjent, men …

FLAKS: Johan-Sebastian Christiansen mener han hadde flaks som vant i sjette runde på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

FLAKS: Johan-Sebastian Christiansen mener han hadde flaks som vant i sjette runde på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Johan-Sebastian Christiansen lå godt an til stormesternapp etter seks runder, men gikk på to tap på de siste rundene. En avsluttende seier mot sjakkfotograf Alina l’Ami, gjør det likevel til en prestasjon litt over forventet.

4,5 poeng og 77. plass gir noen få ratingpoeng ekstra på kontoen..

– Det er godkjent, men ikke slik jeg hadde håpet på etter starten jeg fikk. Jeg spilte godt og solid mot de mye høyere ratede og hadde ikke kjempestore problemer. Problemet kom mot de lavere ratede hvor jeg alltid sliter med tålmodigheten, sier 19-åringen.

Christiansen sier han trodde han skulle klare å feie de lavere rangert av brettet med tvilsomme åpninger, men den planen gikk rett i vasken.

– Jeg føler at etter disse partiene er jeg nødt til å skjerpe meg og endre på dette. Om jeg blir jeg kvitt dette problemet, så kommer det til å vise store resultatsforskjeller tror jeg, avslutter sandefjordingen.

Middels for Salomon

MIDDELS: Johan Salomon med 50 prosent score på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

MIDDELS: Johan Salomon med 50 prosent score på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Johan Salomon gjorde også en prestasjon over forventet score med 4,5 poeng og 75. plass. 20-åringen spilte remiser mot sterke stormestere som Falko Bindrich (2598), Jeffery Xiong (2633) og Benjamin Bok (2620).

Tapet for Niclas Huschenbeth (2596) og remisen mot Stephen Jessel (2334) ødela litt av totalresultatet, men det er uansett en grei prestasjon av stormesteren.

De norske juniorhåpene skal om kort tid igjen i aksjon. Tari og Christiansen reiser allerede fredag til Tyrkia der EM for klubblag starter lørdag. I oktober stiller de begge for Norge i EM for landslag på Kreta. Der kom Christiansen med nød og neppe med da Kjetil Lie trakk seg.

Tari skal dessuten teste seg mot noen av verdens beste spillere under 20 år i Junior-VM på Kreta i november.

Nå går Norges yngste stormester en travel høst i møte. Allerede fredag reiser han til Tyrkia for å delta for Vålerenga i EM for klubblag. Deretter er det EM for landslag i oktober før han skal teste seg mot

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 198 ganger, 1 besøk i dag)