Carlsen vant etter Caruana-sjokk: – Jeg var ikke høy i hatten

RIVALER: Magnus Carlsen mot en av sine aller største rivaler, Fabiano Caruana på Isle of Man. Foto: Tarjei J. SvensenRIVALER: Magnus Carlsen mot en av sine aller største rivaler, Fabiano Caruana på Isle of Man. Foto: Tarjei J. Svensen

(Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0-1): Jon Ludvig Hammer trodde ikke kompisen ville overleve etter Caruanas aggressive nyhet i trekk 15. Men verdensmesteren vant partiet og ligger an til årets første turneringsseier.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen tok sin niende seier i karrieren over Fabiano Caruana i åttende- og nestsiste runde av Chess.com Isle of Man International i dag.

Det er Carlsens sjette seier på øya og særdeles viktig for nordmannen som står med 7 av 8 poeng. Det er et halvt poengs forsprang på Hikaru Nakamura før siste runde.

Carlsen har nå en gylden mulighet til å ta sin første turneringsseier med klassisk betenkningstid i 2017.  Nordmannen trenger bare remis med hvit mot Hikaru Nakamura i siste runde. Amerikaneren tok en rask seier over Emil Sutovsky i sitt parti.

Stillingen på Isle of Man etter 8 av 9 runder:

1. Magnus Carlsen (2827), Norge 7 poeng
2. Hikaru Nakamura (2781), USA 6,5 poeng
3. Viswanathan Anand (2794), India 6 poeng
4. Pavel Eljanov (2734), Ukraina 6 poeng
5. Vidit Santosh Gujrathi (2702), India 6 poeng
6. Richard Rapport (2675), Ungarn 6 poeng
7. Hou Yifan (2670), Kina 6 poeng

SE OGSÅ: Offisiell resultatliste

– Det var en veldig viktig seier. Jeg hadde vært fornøyd med remis, men jeg ville veldig gjerne vinne. Jeg skjønte at jeg trengte dette ekstra halvpoenget siden jeg ikke greide å vinne i går. Det var et veldig tøft parti og jeg var veldig nervøs, men jeg er veldig glad for å vinne til slutt, sier Carlsen til Matt & Patt.

Året har så langt vært skuffende for verdensmesteren, som står med tre andreplasser og en niendeplass i tillegg til exiten fra FIDE World Cup.

ENDELIG: Alt ligger til rette for at Magnus Carlsen endelig skal ta årets første turneringsseier med lang betenkningstid. Foto: Maria Emelianova/chess.com

ENDELIG: Alt ligger til rette for at Magnus Carlsen endelig skal ta årets første turneringsseier med lang betenkningstid. Foto: Maria Emelianova/chess.com

26-åringen er i ferd med å gjøre årets klart beste turneringsprestasjon, men vil ikke si om han er friskmeldt.

– Jeg har ikke vunnet noe i år, så slik sett har jeg kanskje noe mer nerver enn jeg pleier å være. Jeg er ikke så selvsikker, men en spillet er ganske bra.

– Hvor viktig er det å endelig ta en turneringsseier her?

– Det er veldig viktig. Vi får se i morgen og prøve å spille et normalt parti, så får vi se hvordan det går, sier Carlsen.

De tre siste oppgjørene mellom Carlsen og Nakamura har endt med remis, mens amerikaneren endelig klarte å vinne sitt første parti mot verdensmesteren i Bilbao i fjor.

Scoren hans er uansett elendig: 12 tap, 21 remiser, i tillegg til den ene seieren.

– Alt kan skje, og det er den siste runden. Det bør bli interessant, sier 29-åringen til chess.com.

Fikk Caruana-sjokk

Magnus Carlsen i tenkeboksen under oppgjøret mot Fabiano Caruana i 8. runde. Emil Sutovsky tar en kikk. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Den to år yngre amerikaneren kom svært godt ut etter å ha overrasket med en aggressiv nyhet i Spansk åpning. Få trekk senere fikk Caruana utmerket stilling.

Jon Ludvig Hammer skrev på Twitter at han ikke trodde kompisen ville overleve.

– Jeg fikk sjokk. Det var ikke behagelig i det hele tatt, sier Carlsen om Caruanas 15. trekk.

Bare sju trekk senere gikk det imidlertid galt avsted for hvit da Carlsen fikk inn et motangrep på dronningfløyen.

– Han har fått inn alle trekkene han vil med springeren til g3, så har han mange interessante måter å fortsette angrepet på, men det er ikke klart hva som er best. Litt av problemet hans er at det er for mange muligheter. Men jeg var ikke høy i hatten, gliser Carlsen.

Første Carlsen-seier over Caruana siden 2015

RIVALER: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana har barket sammen i mange fartsfylte oppgjør de siste årene. I dag trakk nordmannen det lengste strået. Foto: Tarjei J. Svensen

RIVALER: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana har barket sammen i mange fartsfylte oppgjør de siste årene. I dag trakk nordmannen det lengste strået. Foto: Tarjei J. Svensen

Det er Carlsens første seier over Caruana siden 2015, og den niende på 28 møter totalt. De seks siste oppgjørene hadde endt med remis, og begge virket ivrig etter å rette på det i dag. Oppgjørene er kjent for å være underholdende, med en rekke partier som har endt med seier til svart.

Det ble også dette partiet. De første 14 trekkene var en ren kopi av Caruanas parti mot Gawain Jones i går. Carlsen avvek med 14…Te8, men så klinte 25-åringen til med den aggressive nyheten 15.g4!

Trekket virket å overraske Carlsen, som gikk over 20 minutter i tenkeboksen før han kom med svaret 15…De7. Det i seg selv var et varsko om trøbbel:

Tidligere har Carlsen uttalt at hvis han bruker mer enn 15 minutter på ett trekk, så er det grunn til bekymring.

Den britiske stormesteren Danny Gormally stilte seg også undrende til Carlsens respons.

Men også Caruana måtte bruke mye tid i åpningen, blant annet hele 38 minutter på sitt 20. trekk. Da 25-åringen kom med en unøyaktighet i det 22. trekket, fikk Carlsen motspill på dronningfløyen.

Den norske supercomputeren Sesse gikk deretter fra å vise en hvitfordel på +1 til helt likt med 0.00.

– Jeg forstår ikke hva hvit har oppnådd her, kommenterte Fiona Steil-Antoni på arrangørens sending.

– Mystisk. Dette må virkelig ha hjulpet for Magnus og økt sjansene hans i partiet, sa stormester Simon Williams.

Så begynte det virkelig å gå galt for amerikaneren. Det 26. trekket var en stor tabbe og tillot Carlsens motangrep.

– Noe har gått veldig galt for Caruana nå. Han virker nervøs, sa Williams.

Carlsen begynte etter hvert å skape trusler mot hvits svekkede kongestilling med en gull-løper på d5 og springer på g5.

Med under et minutt på klokken, kollapset Caruanas kongestilling fullstendig. Carlsen vant etter 3,5 time og 35 trekk.

Triumfen over en av sine argeste rivaler, var ikke bare et langt steg i retning årets første turneringsseier Seieren gjør dessuten at han øker forspranget på verdensrankingen med ti poeng.

Forspranget ned til Levon Aronian på andreplass er nå på hele 37 poeng, mens Caruana på tredjeplass er 43 poeng bak.

– Det er kjempefint. Jeg sier ikke nei til det. Ratingen min er nå på vei opp dit den burde være, sier Carlsen.

Koblet av med fotball etter skuffelse

FOTBALLSTJERNE: Magnus Carlsen i fint driv på en skole i nærheten av spillestedet på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

FOTBALLSTJERNE: Magnus Carlsen i fint driv på en skole i nærheten av spillestedet på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Fredag var Carlsen noe skuffet over å ikke ha fått noe mer ut av sitt parti med hvite brikker mot indiske Vidit Gujrathi.

– Jeg er glad jeg slapp såpass billig unna der, sa Carlsen til Matt & Patt.

Senere på kvelden tok han med seg kjæresten og dro sammen med en rekke andre deltakere til en skole i nærheten for å spille fotball.

Tidligere i turneringen har Carlsen seire over Bardur Orn Birkisson, Eugene Perelshteyn, Jeffrey Xiong, Julio Granda Zuniga og Pavel Eljanov, i tillegg til remiser mot Rustam Kasimdzhanov og Vidit.

Chess.com Isle of Man International er en såkalt åpen turnering med 159 deltakere over ni runder frem til søndag. Vinneren stikker av med rundt 550.000 kroner, men Carlsen er også sikret startpenger som gjør at summen nærmer seg én million kroner, ifølge Matt & Patts kilder.

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 256 ganger, 1 besøk i dag)