Carlsen leder på Isle of Man – møter sin favorittmotstander

GENERASJONSMØTE: Magnus Carlsen med lett seier over Julio Granda Zuniga (50) på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.comGENERASJONSMØTE: Magnus Carlsen med lett seier over Julio Granda Zuniga (50) på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

(Magnus Carlsen – Julio Granda Zuniga 1-0): Verdensmesteren tok sin fjerde seier på fem partier på Isle of Man. Nå møter Carlsen spilleren han har slått fem ganger på fem møter.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen og Pavel Eljanov leder Chess.com Isle of Man International etter fem runder. Duoen har begge 4,5 poeng.

11 spillere står med 4 poeng, blant dem Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura og Michael Adams. Vladimir Kramnik sliter for øvrig stort og måtte i denne runden ta til takke med remis mot sjakk-kommentator Lawrence Trent. Russeren står med fattige 2,5 poeng på de fem rundene så langt.

Carlsen spiller dermed på første bord mot fjorårs mester Eljanov i sjette runde i dag. Ukraineren må sies å være en av Carlsens favorittmotstandere: Nordmannen har vunnet samtlige fem møter, sist i Wijk aan Zee i januar.

Carlsen fikk overraskende svak motstand mot den peruvianske legenden Julio Granda Zuniga (50) i femte runde onsdag. 50-åringen ga opp overraskende tidlig da han endte opp i et dronning- og løpersluttspill med bonde under.

– Jeg tror jeg overvurderte stillingen min tidlig. Sannsynligvis burde jeg holdt meg til standard-planen med Lc2-d3. Når jeg hadde løperen på h7, så er det ikke så lovende som jeg trodde. Men så gikk det galt avsted med ham, kommenterte Carlsen overfor chess.com.

– Jeg tror han bare satte feil brikke på f6, om han setter dronningen på f6 så står han ikke så ille, følgte han opp.

– Sf6 er dårlig, og Dc7 taper en bonde. Og han bør gå med kongen til f8, så har han noen remissjanser. Når kongen er feilplassert, så har jeg kontroll over de hvite feltene, så er det bare en lett og systematisk seier.

Den peruvianske veteranen er den nest eldste spilleren, etter Nigel Short, på topp 100-listen i verden. Nylig nådde han en foreløpig bestenotering med 2699.

– Jeg så på partuene hans fra de siste årene, og jeg må si jeg er imponert. Han spiller fortsatt mye mye energi og med mange interessante ideer. I dag klarte han aldri å komme i gang, sa Carlsen til chess.com.

Carlsen og Granda Zuniga hilser på hverandre. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Carlsen og Granda Zuniga hilser på hverandre. Foto: Maria Emelianova/chess.com

De andre norske håpene fortsetter å gjøre sine saker bra. Aryan Tari spilte en ny solid remis mot en verdensstjerne, denne gangen mot Peter Leko.

Både Johan Salomon og Johan-Sebastian Christiansen reddet remiser etter å ha slitt stort i dårlige stillinger mot henholdsvis Falko Bindrich (2598) og Eesha Karavade (2384).

Tari har 3,5 poeng, Salomon 3, mens Christiansen har 2,5 poeng.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 294 ganger, 1 besøk i dag)