Lagde sjakkskandale fordi hun møtte for mange kvinner – på Isle of Man møter hun sin tredje på rad

KVINNEMØTE: Hou Yifan i møtet med Alexandra Kosteniuk i første runde. Partiet endte remis. Foto: Maria Emelianova/chess.comKVINNEMØTE: Hou Yifan i møtet med Alexandra Kosteniuk i første runde. Partiet endte remis. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Sjakkpublikummet frykter reaksjonen fra Hou Yifan.

av Tarjei J. Svensen

Oppsettet for tredje runde i Chess.coms Isle of Man International ble klart sent søndag kveld. Magnus Carlsen har vunnet begge sine partier og skal for første gang bryne seg på det amerikanske stjerneskuddet Jeffrey Xiong (16), rangert som nummer fem i verden under 20 år.

SE OGSÅ: Hele oppsettet for 3. runde

Men det var et helt annet oppsett som vakte oppsikt på sosiale medier etterpå.

Hou Yifan er nemlig satt opp mot georgiske Nino Batsiashvili og får dermed sin tredje kvinnelige motstander på like mange runder. Verdens desidert sterkeste spiller på spinnesiden, har tidligere på Isle of Man spilt remis mot Alexandra Kosteniuk og slått Elisabeth Pähtz.

Det førte til flere umiddelbare reaksjoner på Twitter.

Mange husker tilbake til Gibraltar-turneringen i februar da den kinesiske superstjernen skapte skandale i siste runde da hun på absurd vist tapte et parti med vilje i protest mot det hun hevdet var et rigget rundeoppsett.  Matt & Patt var til stede under episoden som ble omtalt i medier verden rundt.

– Jeg spilte mot sju kvinnelige motstandere og det gjør meg misfornøyd helt fra starten. Det gjør meg veldig, veldig sint, var den spesielle forklaringen Yifan ga etterpå.

Det viste seg imidlertid etterpå at regelboka var fulgt til punkt og prikke og det uheldige oppsettet hadde helt naturlige forklaringer, uten at Yifan virket overbevist av det.

Yifan har uttrykt ønske om å forbedre seg som sjakkspiller, og har derfor droppet deltakelse i kvinneturneringer der hun er den suverene eneren. I fjor sa hun fra seg VM-tittelen i protest mot det hun mener er et urettferdig system.

Jon Ludvig Hammer påpeker på Twitter at det er helt naturlig at en spiller på Hou Yifans nivå får en kvinnelig motstander. Det såkalte sveitsersystemet fungerer slik at man hele tiden settes opp mot en spiller med samme poengsum. Med en førstepremie på 63,000 kroner, gjør det at flere av de beste i verden er med og mange av dem er ratet i underkant av 2500. Totalt 20 kvinner er ratet over 2200 i turneringen.

Det er foreløpig ikke kjent om Yifan har reagert på oppsettet, men da den kinesiske verdensstjernen utførte de fem latterlige trekkene, kom det hele som lyn fra klar himmel for turneringsarrangøren.

Fra det flotte spillestedet på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Fra det flotte spillestedet på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

De norske spillerne kommer neppe til å reagere på sine motstandere. Aryan Tari har fått en perfekt start med to seire og skal møte Nigel Short med svarte brikker. 18-åringen slo den tidligere VM-utfordreren under en turnering i London i fjor.

Johan-Sebastian Christiansen, som imponerte med remis mot tidligere VM-utfordrer Peter Leko, skal møte tysk-danske Rasmus Svane (2595). Johan Salomon, som står med 1 poeng, skal møte Stephen Mannion (2320).

Rundene på Isle of Man starter kl 14.30 norsk tid og kan følges direkte på Chess.com med kommentarer av GM Simon Williams og WIM Fiona Steil-Antoni.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 821 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Lagde sjakkskandale fordi hun møtte for mange kvinner – på Isle of Man møter hun sin tredje på rad"

  1. Øyvind J. Karstad | 25. september 2017 på 00:40 |

    «Verdens desidert sterkeste spiller på spinnesiden»

    Freudian slip? 😉

Stengt for kommentarer.