Carlsen med snuoperasjon etter å ha vært på dypt vann: – Slik en mester gjør det

2 AV 2: Magnus Carlsen etter sin andre seier på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com2 AV 2: Magnus Carlsen etter sin andre seier på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

(Eugene Perelshteyn – Magnus Carlsen 0-1): Verdensmesteren tok store sjanser og kunne endt opp i trøbbel mot amerikansk stormester, men snudde alt og tok sin andre seier på Isle of Man.

av Tarjei J. Svensen

26-åringen tok et helpoeng i andre runde med svarte brikker over Eugene Perelshteyn (2524) i Chess.coms Isle of Man International på de britiske øyene. Det ble et sliteparti der Carlsen virkelig måtte jobe for seieren.

Først etter 4,5 time og 49 trekk var seieren i boks mot den relativt ukjente stormesteren rangert som nummer 606 i verden.

– Det er akkurat slik en mester gjør det, kommenterer stormester Simon Williams på den offisielle sendingen.

Det så imidlertid skummelt ut etter åpningen der Carlsen tok risiko for å vinne med svart. 26-åringen gikk for Moderne åpning (1.e4 g6) og computerne viste underveis en klar fordel til Perelshteyn.

– Jeg er ikke sikker på om det var dårlig, men det var veldig risikabelt og veldig vanskelig å spille, sier stormester og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall om verdensmesterens åpningsvalg.

SLITESEIER: Magnus Carlsen var i trøbbel i sitt første møte med amerikanske Eugene Perelshtreyn. Foto: Maria Emelianova/chess.com

SLITESEIER: Magnus Carlsen var i trøbbel i sitt første møte med amerikanske Eugene Perelshtreyn. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Carlsen begynte eksperimenteringen allerede med det første trekket da han valgte Moderne åpning (1.e4 g6). De tre tidligere gangene han har spilt åpningn, har alle endt med tap.

Perelshteyn gikk hardt ut og ofret to bønder i åpningen, blant annet med et tematisk bondeoffer på e6. Carlsen fikk dermed en passiv stilling hvor brikkene var presset inn i hjørnet.

Selv om svart var passiv, hvilket stillingen relativt solid med en springer plantet på d5, og Carlsen fikk etter hvert byttet av dronningene og avviklet til et komfortabelt sluttspill. Da Perelshteyn også endte opp i tidsnød, var det ingen tvil.

– Dette vinner Magnus definitivt, konstaterte Williams på Chess.coms sending.

Han fikk rett. Få trekk senere bukket amerikaneren under i en stilling hvor kongen sto utsatt til.

Magnus Carlsen måtte slite for seieren i andre runde på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Magnus Carlsen måtte slite for seieren i andre runde på Isle of Man. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Det er ikke første gang Carlsen er i trøbbel mot betydelig svakere spillere. Matt & Patts gjennomgang av Carlsens partier de siste tre årene, viser at han seks ganger på 13 møter har måttet avgi et halvpoeng mot spillere under 2600.

En gang gikk det også helt galt. Under EM for landslag i 2015 gikk han på et av sine verste tap i karrieren mot Yannick Pelletier (2566).

– Det er ofte nødvendig å ta risiko i åpne turneringer mot svakere spillere. Man må være god til å skalere risikoen i forhold til motstanderne, sier Tisdall.

Chess.coms Isle of Man International er en av tidenes sterkeste åpne turneringer. Det er bare andre gang på ti år at nordmannen stiller i en turnering med dette formatet. I 2015 gikk han til topps i Qatar Masters Open.

Magnus Carlsen jakter årets første seier i sin sjette turnering med klassisk betenkningstid i 2017. Tidligere er det blitt tre andreplasser, én niendeplass i tillegg til at han nylig ble utslått av FIDE World Cup.

Denne gangen er hans fremste konkurrenter stjerner som Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Michael Adams, Boris Gelfand og Pavel Eljanov.

Nå har Carlsen imidlertid kommet helskinnet gjennom de to første rundene. Lørdag tok han en lett seier over islandske Bardur Orn Birkisson (2164), rangert som nummer 12.836 i verden. Etter to runder av storturneringen, er verdensmesteren allerede et halvt poeng foran Fabiano Caruana og et helt poeng foran Vladimir Kramnik.

I tredje runde skal Carlsen møte det amerikanske stjerneskuddet Jeffrey Xiong (16). rangert som nummer fem i verden under 20 år.

1,5 av 3 poeng for norske juniorer

ENKELT: Aryan Tari slo WGM Altan-Ulzili Enkthuul fra Mongolia i andre runde. Foto: Maria Emelianova/chess.com

ENKELT: Aryan Tari slo WGM Altan-Ulzili Enkthuul fra Mongolia i andre runde. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Blant spillerne med to poeng, står også vår egen Aryan Tari (18). Stormesteren har tatt to overbevisende seire over lavt rangerte motstandere.

Også Johan-Sebastian Christiansen kan se seg godt fornøyd med et halvpoeng mot tidligere VM-utfordrer Peter Leko og 19-åringen er dermed oppe på 1,5 poeng.

Johan Salomon hadde lenge remissjanser mot superstormester Zoltan Almasi (2707), men måtte bite i det sure eplet etter over sju timers spill.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 006 ganger, 1 besøk i dag)