Nå er Levon Aronian et lite steg nærmere VM-match mot Magnus Carlsen

ENDELIG: Maxime Vachier-Lagrave gir opp det avgjørende niende partiet mot Levon Aronian. Armeneren er klar for finalen i FIDE World Cup. Foto: Maria Emelianova/chess.comENDELIG: Maxime Vachier-Lagrave gir opp det avgjørende niende partiet mot Levon Aronian. Armeneren er klar for finalen i FIDE World Cup. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Den populære armeneren har sammen med Ding Liren sikret seg plass i neste års Kandidatturneringen etter å ha kvalifisert seg for finalen i FIDE World Cup.

av Tarjei J. Svensen
KANDIDATKLARE: Levon Aronian og Ding Liren poserer etter å ha slått ut sine motstandere. Finalen begynner fredag og går over fire partier. Foto: Maria Emelianova/chess.com

KANDIDATKLARE: Levon Aronian og Ding Liren poserer etter å ha slått ut sine motstandere. Finalen begynner fredag og går over fire partier. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Det begynte med 128 deltakere i Tbilisi. Nå står bare to igjen. Levon Aronian og Ding Liren ble torsdag klare for finalen i FIDE World Cup etter å ha gått seirende ut av et dramatisk omspill mot henholdsvis Maxime Vachier-Lagrave og Wesley So.

Det var ikke bare førstepremien på 750,000 kroner som sto på spill. Langt viktigere er det at finaleplassen garantererer dem en  potensielt lukrativ billett til Kandidatturneringen i Berlin og en mulighet til å møte Magnus Carlsen i VM-match neste år.

Aronian og Ding er de første spillerne som er klare for åttemannsturneringen etter Sergey Karjakin. I tillegg er det to som kvalifiserer seg med den høyeste gjennomsnittsratingen i 2017 og to som går videre fra FIDE Grand Prix. Den siste plassen plukkes ut av arrangøren.

Mens Ding lå brukbart an til å komme med via Grand Prix, var World Cup Aronians siste sjanse. Heller ikke i 2015 klarte den armenske folkehelten å kvalifisere seg til Kandidatturneringen, men da sponsoren var armensk, fikk han arrangørens friplass.

Ved å slå ut spillere som Hou Yifan, Maxim Matlakov, Vasily Ivanchuk i tillegg til Vachier-Lagrave i Tbilisi, slipper han å tenke på det.

Det sto 1-1 mellom Aronian og Vachier-Lagrave etter de ordinære partiene med langsjakk tirsdag og onsdag. Dermed måtte det hele avgjøres med kortere betenkningstid torsdag. Det ble en av årets mest dramatiske sjakkdager med underholdning fra øverste hylle.  Hele ni partier måtte spilles for å kåre en vinner mellom de to rivalene.

Først i det siste avgjørende armageddon-partiet, der Vachier-Lagrave valgte svart for å kunne gå videre med remis, ble det avgjort.

Dagen åpnet på best mulig måte for franskmannen som utspilte Aronian i det første hurtigsjakkpartiet.

Men Aronian, med kniven på strupen, slo umiddelbart tilbake og sikret to nye partier.

De to neste partiene endte i remis, så dermed var det over i lynsjakk med betenkningstiden 5 minutter pluss 3 sekunder tilleggstid. Det partiet viste at begge var preget av studens alvor. Vachier-Lagrave klarte på mirakuløst vis å redde remis i en fullstendig håpløs stilling.

DRAMATIKK: Maxime Vachier-Lagrave kunne avgjort flere ganger i semifinalen. Foto: Maria Emelianova/chess.com

DRAMATIKK: Maxime Vachier-Lagrave kunne avgjort flere ganger i semifinalen. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Da det andre partiet også endte remis, skulle det hele for første gang bli avgjort med et såkalt armageddon-parti. Hvit får ett minutt ekstra på klokken og må vinne, mens svart går videre med remis.

Her så det lenge ut som Vachier-Lagrave var i ferd med å styre partiet mot remis i det doble tårnsluttspillet, før det begynte å gå skeis i tidsnøden. Men så fikk MVL en ny sjanse – som han ikke grep.

FINALEKLAR: Levon Aronian kan glede seg over å ha sikret seg plass i finalen - og Kandidatturneringen. Snart skal han også gifte seg. Foto: Maria Emelianova/chess.com

FINALEKLAR: Levon Aronian kan glede seg over å ha sikret seg plass i finalen – og Kandidatturneringen. Snart skal han også gifte seg. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Det avgjørende partiet ble også fanget på video av ChessBase.

Levon Aronian seiler nå opp som årets store spiller etter triumfer i Grenke Chess Classic, Norway Chess og St. Louis Rapid & Blitz. Uavhengig av hvordan det går i finalen, har han nå sikret seg en plass i Kandidatturnering. Kun dager etter at siste finaleparti, kroner han det hele ved å gifte seg med filipinsk-australske Arianne Caoili i Jerevan.

– Det sto svært mye på spill, så man kan definitivt si at dette var en av de tøffeste og mest verdifulle seirene, sa Aronian i intervjuet etterpå. 

Den sympatiske publikumsfavoritten fortalte at han fikk mye støtte fra tilreisende armenere.

– Hvis jeg hadde tapt dette, ville det vært ekstremt tungt for meg siden det er Armenias uavhengighetsdag i dag.

Hvem vinner finalen i World Cup?

  • Levon Aronian (79%, 23 Votes)
  • Ding Liren (21%, 6 Votes)

Antall stemmer: 29

Loading ... Loading ...

Aronians motstander i finalen blir altså Ding Liren. 23-åringen som tidligere har jobbet med Magnus Carlsen, er den første kineseren som kvalifiserer seg til en Kandidatturnering.

De to første hurtigsjakkpartiene mot Wesley So endte remis, men Ding vant det første partiet med 10+10. I det andre partiet var So sjanseløs og ikke i nærheten av å skape vinstsjanser.

– Det er virkelig en overraskelse for meg, fordi før turneringen trodde jeg min eneste sjanse til å nå Kandidatturneringen var å gjøre det bra i siste del av Grand Prix. Jeg tror jeg må ta +2 (to flere seire enn tap) Men i denne turneringen spilte jeg mye bedre enn forventet, sa Ding etterpå.

Fredag er fridag og finalen over fire partier starter lørdag kl 13 norsk tid.

(Besøkt 1 288 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Nå er Levon Aronian et lite steg nærmere VM-match mot Magnus Carlsen"

  1. Steinar Lindblom | 23. september 2017 på 18:11 |

    Glimrende recap for oss som ikke fikk med oss torsdagen.

Stengt for kommentarer.