Magnus Carlsen overrasker: Bekreftet for storturnering under to uker før start

ÅPENT: Magnus Carlsen stiller i den sterke åpne turneringen i Isle of Man. Foto: Yerazik KhahatourianÅPENT: Magnus Carlsen stiller i den sterke åpne turneringen i Isle of Man. Foto: Yerazik Khahatourian

Stiller opp i en av årets sterkeste åpne turneringer.

av Tarjei J. Svensen

Søndag røk Magnus Carlsen på hodet ut av FIDE World Cup i Georgia allerede i tredje runde. Det var en skuffelse for norske sjakkfans, men i dag kom det en gladnyhet som kanskje kan bøte litt på det.

Verdensmesteren er nemlig bekreftet klar for den store åpne turneringen Chess.com Isle of Man Chess Tournament på de britiske øyene. Turneringen begynner allerede 23. september og spilles med ni runder frem til 1. oktober.

Turneringen går over ni runder med klassisk sjakk og blir nå årets sterkeste åpne turnering: I tillegg til Carlsen selv, er også Vladimir Kramnik, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Michael Adams og Boris Gelfand bekreftet klare. Det er også Maxime Vachier-Lagrave og Wesley So er påmeldt, men her kan deltakelsen ryke siden de begge henger med i Tbilisi.

SE OGSÅ: Hele deltakerlisten på Isle of Man

Premiepotten er på hele 1,4 millioner kroner, hvorav rundt 520,000 går til vinneren.

Det at Carlsen nå stiller på Isle of Man, er oppsiktsvekkende. Det er bare andre gang på ti år 26-åringen deltar i en åpen turnering. For en regjerende verdensmester kan antall opptredener i løpet av de siste 20 årene nok telles på én hånd.

Forrige gang var da han på tampen av 2015 stilte opp i Qatar Masters Open – som han til slutt vant. Den turneringen er siden nedlagt, så Gibraltar Chess Festival anses nå som den sterkeste åpne turneringen på sjakk-kalenderen.

Dermed får Carlsen en ny mulighet til å endelig sikre seg en turneringsseier i en klassisk turnering i 2017. Tidligere i år er det endt med tre andreplasser i Wijk aan Zee, Baden-Baden/Karlsruhe og St. Louis, samt en katastrofal nestsisteplass i Stavanger.

26-åringen skal dessuten delta i London Chess Classic i desember, avslutningen på årets Grand Chess Tour. I romjulen venter VM i lyn- og hurtigsjakk.

P.S: Johan Salomon og Isle of Man-bosatte Baard Dahl er blant de få nordmennene som foreløpig er påmeldt turneringen.

(Besøkt 2 275 ganger, 1 besøk i dag)