Magnus Carlsen på hodet ut av World Cup – tapte sin første match på ti år

UTSLÅTT: Magnus Carlsen ikke fornøyd etter å ha blitt slått ut av Bu Xiangzhi i World Cup. Foto: Maria Emelianova/chess.comUTSLÅTT: Magnus Carlsen ikke fornøyd etter å ha blitt slått ut av Bu Xiangzhi i World Cup. Foto: Maria Emelianova/chess.com

(Bu Xiangzhi – Magnus Carlsen ½-½): Nordmannen klarte ikke å hevne tapet for kineseren og er ute av World Cup.

av Tarjei J. Svensen

Verdensmesteren er slått ut av FIDE World Cup i Tbilisi etter at han i dag ikke klarte å revansjere gårsdagens sjokktap mot Bu Xiangzhi. Kineseren hadde god kontroll og holdt remis med hvite brikker uten særlig problemer.

Partiet var over etter bare 29 trekk og like over tre timers spill da kineseren ofret tårnet for evig sjakk. Dermed har Carlsen tapt matchen i 16-delsfinalen mot den tidligere barnestjernen 1,5-0,5.

– Jeg står på det jeg har sagt tidligere. Jeg synes det var en glimrende idé å utfordre seg selv. Jeg ser fortsatt tegn på at han er på vei tilbake i toppform. Men han må gjøre det snart, sier stormester og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall, og legger til:

– Han må ha en god sjekk på hvilke ingredienser som mangler og tenke på hvordan han skal gjøre det.

Første match-tap på ti år

Magnus Carlsen sto overfor en svært vanskelig oppgave med svarte brikker mot nummer 35 i verden, Bu Xiangzhi. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Magnus Carlsen sto overfor en svært vanskelig oppgave med svarte brikker mot nummer 35 i verden, Bu Xiangzhi. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Det er første gang på ti år at nordmannen taper en match. Forrige gang Carlsen deltok i World Cup i Khanty-Mansiysk i 2007, røk han 1½-½ mot Gata Kamsky i semifinalen. 

Siden den gang har Carlsen vunnet 11 matcher, inkludert tre VM-matcher mot Viswanathan Anand og Sergey Karjakin, samt omspill med kortere betenkningstid i superturneringer.

Nå viste altså den tidligere barnestjernen, rangert som nummer 35 i verden, slått ut verdensmesteren.

– Bu viste fantastisk tapperhet og kanskje også psykologi i det første partiet, selvsagt i tillegg til flott spill. Men Magnus viste i dag total kampvilje. Det er beundringsverdig og viser at motivasjonen er større enn bekymringen for å tape rating, sier stormesteren.

Selv om Carlsen tapte matchen, endte verdenseneren opp med 4,5 av 6 poeng. Det er bare så vidt under det som er forventet score for nordmannen som taper ett ratingpoeng. For øyeblikket er det kun Peter Svidler blant de 20 øverste på verdensrankingen som har tjent ratingpoeng i Tbilisi.

Magnus Carlsen i FIDE World Cup

1. runde:
Carlsen – Oluwafemi Balogun (2255) 1-0
Oluwafemi Balogun (2255) – Carlsen 0-1

2. runde:
Alexey Dreev (2646) – Carlsen 0-1
Carlsen – Alexey Dreev (2646) 1-0

3. runde:
Carlsen – Bu (2714) 0-1
Bu (2714) – Carlsen ½-½

– Magnus har ingen grunn til å klage på åpningen

SEIERHERRE: Bu Xiangzhi var en gang verdens yngste stormester, og er rangert som nummer 35 i verden. Foto: Maria Emelianova/chess.com

SEIERHERRE: Bu Xiangzhi var en gang verdens yngste stormester, og er rangert som nummer 35 i verden. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Magnus Carlsen har de siste årene vært en mester i å slå tilbake etter tap. Da han under Sinquefield Cup i august vant over Wesley So i runden etter å ha tapt for Maxime Vachier-Lagrave, var det tiende gang på 16 partier han hevnet et nederlag. Seks av dem kom med svarte brikker.

I dag var omstendighetene imidlertid noe annerledes. Kun seier var godt nok.

Å vinne med svarte brikker på bestilling mot en så sterk spiller, er en særdeles vanskelig oppgave på dette nivået, selv om man er verdensmester og heter Magnus Carlsen.

Carlsen måtte dermed sikte seg inn mot en ubalansert stillingstype med sjanser til begge. Det lykkes han også med etter de første trekkene ti trekkene av en variant av Semi-Slavisk.

– Magnus har ingen grunn til å klage på åpningen. Dette er en kampstilling og han kan spille på seier. Han har grunn til å være fornøyd med utfallet, kommenterte stormester Ivan Sokolov på den offisielle sendingen.

Men bare få trekk senere gjorde Carlsen en unøyaktighet som ga Bu overtaket. Kineseren fikk byttet av en rekke offiserer, noe som reduserte svarts sjanser ytterligere.

– Stillingen er omtrent likt. Jeg synes jeg ikke Bu risikerer noe særlig for øyeblikket, kommenterte Yasser Seirawan på Chessbrahs Twitch-sending.

Carlsen forsøkte å skape komplikasjoner og tilbød hvit en gratis bonde.

Bu spilte godt, og da 31-åringen fikk doblet på sjuenderaden, reduserte det svarts sjanser ytterligere.

– Magnus er i en vanskelig situasjon. Det ser ut som det blir remis, og hvis han tar risiko, kan han tape sitt andre parti, kommenterte Sokolov.

Remisen ble klar få trekk senere da kineseren ofret hele tårnet for å få evig sjakk.

REMIS: Her er Magnus Carlsens drøm om World Cup-seier over etter matchtap mot Bu Xiangzhi. Foto: Maria Emelianova

REMIS: Her er Magnus Carlsens drøm om World Cup-seier over etter matchtap mot Bu Xiangzhi. Foto: Maria Emelianova

Favorittfall

UTSLÅTT: Hikaru Nakamuras kan trolig se langt etter deltakelse i Kandidatturneringen etter å ha blitt utslått i World Cup i dag. Foto: Maria Emelianova/chess.com

UTSLÅTT: Hikaru Nakamuras kan trolig se langt etter deltakelse i Kandidatturneringen etter å ha blitt utslått i World Cup i dag. Foto: Maria Emelianova/chess.com

FIDE World Cup startet som en en utslagsturnering med 128 deltakere, og 32 spillere blir til 16 spillere i åttendelsfinalen. Hver match går over to partier over to dager, og taperen kan sette seg på flyet hjem. Ved poenglikhet går partiene over til omspill med kortere betenkningstid på den tredje dagen.

Carlsen har lenge snakket varmt om utslagsformatet og tok selv til orde for å sette hele VM-tittelen på spill ved å avgjøre verdensmesterskapet gjennom World Cup. Forslaget ble slaktet av en rekke eksperter overfor Matt & Patt.

– Jeg synes formatet er glimrende siden det blander ulike ferdigheter i klassisk- og raskere sjakk. I tilegg deltar alle de beste spillerne og det er nettopp de jeg vil konkurrere med, uavhengig av om det er en VM-turnering eller ikke, sa Carlsen til Chess.com før turneringen.

Verdensmesteren er imidlertid ikke den eneste favoritten som har slitt i World Cup. Tidligere har stjerner som Viswanathan Anand, Shakhriyar Mamedyarov, Sergey Karjakin, Pentala Harikrishna og Michael Adams blitt sendt hjem.

I dag røk både Hikaru Nakamura og Vladimir Kramnik ut av World Cup etter at de ble slått ut av henholdsvis Vladislav Fedoseev og Vasily Ivanchuk. Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave Fabiano Caruana, Alexander Grischuk og Anish Giri er blant de som må gjennom omspill mandag.

Wesley So, Peter Svidler, Wang Hao er i tillegg til Ivanchuk blant de få som allerede er klare for åttendelsfinalen.

– Det er vanskelig å være misfornøyd med dette. Å spille mot Magnus er morsomt, men også ekstremt vanskelig, kommenterte Svidler om møtet med Carlsen-dödaren Bu.

SE OGSÅ: Oppsett og resultater FIDE World Cup

World Cup avsluttes med finalen fra 23. – 27. september. Dermed blir det trolig en lang pause før vi får se verdensmesteren i aksjon igjen. I begynnelsen av oktober skal han på sponsoroppdrag i Singapore.

Carlsen valgte å droppe spill for Norge EM for landslag i november, og det neste på programmet er trolig London Chess Classic i desember.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 089 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Magnus Carlsen på hodet ut av World Cup – tapte sin første match på ti år"

  1. noe skuffende må jeg si…Jeg har sagt det før. Magnus er ikke på høyden han var tidligere. Håper han finner tilbake….

  2. Ja, dette var dårlig! Hvorfor ta sjanser når man er så overlegen i hurtig og lynsjakk?

Stengt for kommentarer.