Dukket opp i shorts i World Cup – dømt til tap

DØMT: Anton Kovalyov i diskusjon med Zurab Azmaiparashvili etter avgjørelsen. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Kanadisk stormester tapte det første partiet i tredje runde i World Cup – uten å gjøre trekk. Grunn: Han spilte i shorts.

av Tarjei J. Svensen

Den ukrainsk-fødte kanadieren Anton Kovaylov, rangert som nummer 109 i verden, overrasket sjakkverdenen da han slo ut tidligere verdensmester Viswanathan Anand og tok seg til 16-delsfinalen i FIDE World Cup.

Kort tid etter at det første partiet mot israeleren Maxim Rodshtein ble satt i gang i dag, kom nyheten om at Kovalyov ble dømt til tap uten å utføre et eneste trekk.

Grunn: Han dukket opp i shorts.

SHORTS: Forbudt, ifølge FIDE. Foto: Maria Emelianova/chess.com

SHORTS: Forbudt, ifølge FIDE. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Mens det europeiske sjakkforbundet har en tydelig kleskode, har ikke FIDE gått i detalj på dette. Et forslag i 2013 om å forby for eksempel møkkete klær, solbrikker, caps, strand- og svømmetøy ble nedstemt foran kongressen.

Ifølge FIDEs reglement for toppturneringer skal man kle seg «med verdighet», men under de største turneringene har turneringsledelsen stort sett sett gjennom fingrene på soleklare brudd på reglene.

Det vil derfor være opptil turneringsledelsens skjønn å avgjøre hva som er godtatt eller ikke.

Da Kovalyov kom opp til dagens parti, skal han ifølge Chess.com-journalist Peter Doggers fått beskjed om å bytte til bukse. Etter 15 minutter var kanadieren fortsatt ikke tilbake, og ble dømt til tap. Ifølge chess-news.ru var det president i det europeiske sjakkforbundet, Zurab Azmaiparashvili, som ba om klesbyttet.

Stormester og sjakkjournalist Ian Rogers påpeker på Twitter at Kovalyov også under tidligere matcher har spilt i shorts. Det er uklart hvorfor ikke kanadieren tidligere har blitt advart om regelbruddet.

– Hvorfor jeg går i shorts? Jeg planla ikke å være her lenge, så jeg tok på meg det jeg hadde. For å være helt ærlig så hadde jeg ikke tenkt å være her lenge, fordi skolen er vitkigere for meg, men hvis du må så må du, sa Kovalyov til chess-news.ru.

Det er ikke første gang sjakkspillernes antrekk skaper overskrifter. Tidligere i år fikk en 12-årig jente fra Malaysia advarsel under en turnering i hjemlandet fordi hun gikk i skjørt som nådde henne ned til knærne. Antrekket ble hevdet å være «forførende» og «provoserende». Den lille jenta trakk seg i protest.

Kovalyov har fortsatt sjansen til å utligne i matchen om han skaffer seg en bukse og vinner det andre partiet søndag, men det russiske sjakkforbundet melder nå på Twitter at kanadieren har sjekket ut av hotellet.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 524 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Dukket opp i shorts i World Cup – dømt til tap"

  1. Øyvind J. Karstad | 9. september 2017 på 23:43 |

    Sprøtt.

  2. Nils Rimstad | 10. september 2017 på 01:07 |

    Galskap! En venn av meg som bor ved siden av sjukehuset gaar alltid rundt i korte benklær. Han heier paa jerven fordi de er fra Grimstad. Don’t Call me I Call you sa gaupa och tok tak i tilhengeren. Bjørnen faar bronse grunnet grei oppførsel och orden. Tyttebær er tingen. Per Ulv sliter litt, han kommer alltid paa fjerde/siste plass.
    Alle kan kanskje faa!

Stengt for kommentarer.