Han ble verdens yngste stormester som 14-åring. Nå møter Bu Xiangzhi Magnus Carlsen i World Cup

Bu Xiangzhi. Foto: Anastasia Karlovich/FIDEBu Xiangzhi. Foto: Anastasia Karlovich/FIDE

Ti år etter at han tapte i Biel, skal kineseren møte Magnus Carlsen i World Cup. – Det blir ikke lett, sier 31-åringen.

av Tarjei J. Svensen

Torsdag ble Magnus Carlsen klar for 3. runde i FIDE World Cup da han vant overbevisende 2-0 over russiske Alexey Dreev. I dag ble det klart at kinesiske Bu Xiangzhi blir neste motstander da han gikk seirende ut av omspillet mot franske Etienne Bacrot.

De to tidligere barnestjernene måtte gjennom to runder hurtigsjakk, og det var i det andre partiet den kinesiske 31-åringen avgjorde helt på tampen.

BARNESTJERNER: Etienne Bacrot rett ut av World Cup etter å ha blitt slått ut av Bu Xiangzhi. Foto: Anastasia Karlovich/FIDE

BARNESTJERNER: Etienne Bacrot rett ut av World Cup etter å ha blitt slått ut av Bu Xiangzhi. Foto: Anastasia Karlovich/FIDE

Bu Xiangzhi er en av tidenes største barnestjerner da han slo gjennom med et brak som 13-åring i 1999. I løpet av tre måneder sikret han seg alle nappene for stormestertittelen, og det i en alder av bare 13 år og 10 måneder.

Tre år senere, ble rekorden hans grundig slått av Sergey Karjakin (12 år og sju måneder), men Bu er fortsatt på sjette plass på listen over tidenes yngste stormestere.

FIRE AV FIRE: Magnus Carlsen er den eneste spilleren i turneringen som har vunnet alle fire partier. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

FIRE AV FIRE: Magnus Carlsen er den eneste spilleren i turneringen som har vunnet alle fire partier. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

31-åringen har imidlertid ikke vært i nærheten til å leve opp til forventningene som ble satt den gangen. Per dags dato er han rangert som nummer 35 i verden med 2714, bare nummer fem bak Ding Liren, Yu Yangyi, Li Chao og Hao Wang.

Nå står 31-åringen foran sin tøffeste oppgave i karrieren da han for andre gang i karrieren skal møte Carlsen. Det eneste tidligere møtet i klassisk sjakk, var under Biel Chess Festival i 2007. Der vant Carlsen det innbyrdes møtet – og turneringen.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det enda, men det er en stor sjanse for meg. Jeg vil ikke tenke så mye på det enda, men jeg tar ett parti om gangen. Jeg vil prøve å snu det, men det blir ikke lett, sier kineseren om møtet i et intervju med ChessBase India.

Før møtet med Bacrot, vant han overbevisende 2-0 over argentinske Diego Flores.

De fleste favorittene kom seg videre etter omspillet i dag. Fabiano Caruana, Levon Aronian, Hikaru Nakamura, Alexander Grischuk, Anish Giri og Wesley So er klare.

Men noen overraskelser ble det. Shakhriyar Mamedyarov kan reise hjem til Aserbadsjan etter å ha blitt slått ut av Oslo Chess Festival-aktuelle Yuri Kuzubov.

Ute er også det kinesiske stjerneskuddet Wei Yi, som røk mot en annen ung stjerne, ungarske Richard Rapport.

Dermed får vi følgende møter i 16-delsfinalen:

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 876 ganger, 1 besøk i dag)