Mens flere av rivalene sliter, gikk Carlsen enkelt videre i World Cup

KNUSENDE: Magnus Carlsen snakker med Chess.com etter å ha vunnet 2-0 over Alexey Dreev i FIDE World Cup. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.noKNUSENDE: Magnus Carlsen snakker med Chess.com etter å ha vunnet 2-0 over Alexey Dreev i FIDE World Cup. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

(Magnus Carlsen – Alexey Dreev 1-0): – Det gikk lettere enn jeg trodde, sier verdensmesteren etter 2-0 over russer.

av Tarjei J. Svensen

Nordmannen er klar for 16-delsfinalen i FIDE World Cup etter å ha vunnet overbevisende 2-0 mot Alexey Dreev.

– Det gikk selvsagt lettere enn jeg trodde, sier Carlsen til chess.com.

112. rangerte Dreev ble av sjakkekspert Atle Grønn omtalt som «en ubehagelig motstander», men viste ingen tegn til det i løpet av de 61 trekkene han utførte mot den norske verdensmesteren. Carlsen vant med svarte brikker onsdag, og trengte kun remis med hvite brikker for å sikre avansement i dagens andre parti.

I stedet lykkes Carlsen med planen sin, og Dreev ga opp etter 30 trekk.

– Jeg ville spille i dag, selv om jeg heller ikke hadde noe imot remis. Men jeg liker å spille og vi fikk en komplisert stilling. Jeg undervurderte d3-d4-ideen hans fordi jeg anså at jeg ville bli komfortabel med springeren på d4 hvis det ikke skjer.

– Men så hadde han ideen med g5 og springeren til f8. Da var det ikke så fint, men jeg forsøkte å spille konkret. Han kunne ofret kvalitet, og jeg er faktisk sjokkert over at han ikke gjorde det. Han kunne fått noen motsjanser. Jeg tror likevel ikke det er noe risiko for meg i det hele tatt, men det ville vært den logiske måten å fortsette på. Det han spilte taper bare uten noe motspill, konkluderte Carlsen overfor sjakknettstedet.

RIVAL: Wesley So i forgrunnen er blant konkurrentene som må gjennom omspill for å gå videre ti World Cup. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

RIVAL: Wesley So i forgrunnen er blant konkurrentene som må gjennom omspill for å gå videre ti World Cup. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

– Den beste måten å spille på remis, er å spille på seier, sier den kjente stormesteren Daniel King i sin analyse av partiet på Youtube.

Carlsen-rivaler ute

UTSLÅTT: Viswanathan Anand er ute av World Cup etter 1,5-0,5 mot Anton Kovalyov. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

UTSLÅTT: Viswanathan Anand er ute av World Cup etter 1,5-0,5 mot Anton Kovalyov. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

FIDE World Cup spilles som en utslagsturnering med 128 deltakere, som nå er i ferd med å bli til 32. Det er regnet som en av de tøffeste mesterskapene på sjakk-kalenderen. Hver match går over to dager, og ved poenglikhet går partiene over til omspill med kortere betenkningstid på den tredje dagen.

Dermed kan en spiller risikere å måtte gå gjennom hele ni partier for å avansere til neste runde. Carlsen har så langt spart mange krefter ved å vinne 2-0 i sine to matcher.

På den løpende oppdaterte ratinglisten 2700chess.com, er det bare Carlsen og Svidler blant de 25 i verdenstoppen som har økt egen rating. 

Torsdag gikk to av Carlsens VM-utfordrere på hodet ut av World Cup. Først Viswanathan Anand, som tapte 1,5-0,5 mot kanadiske Anton Kovalyov, rangert som nummer 109 i verden med 2649. Deretter røk også Sergey Karjakin etter å ha tapt for landsmann Daniil Dubov.

Også veteranen Michael Adams er ute etter tap for Maxim Rodshtein.

– Bra for dem som har slått dem ut! Det er tøft her. Det er ikke enkelt, men jeg kan ikke forvente at det blir så lett som denne matchen hver gang, sier Carlsen til Chess.com.

SE OGSÅ: Se Carlsens mulige motstandere i Tbilisi

Flere av Carlsens rivaler må holde hodet kaldt når de skal ut i omspill torsdag. Blant dem er er Fabiano Caruana, Peter Svidler, Wesley So, Hikaru Nakamura, Alexander Grischuk, Shakhriyar Mamedyarov, Ian Nepomniachtchi og Anish Giri.

Vladimir Kramnik og Maxime Vachier-Lagrave er i tillegg til Carlsen blant få stjerner som er klare for tredje runde.

Carlsen møter der enten franske Etienne Bacrot eller Bu Xiangzhi fra Kina i lørdag. De tidligere barnestjernene spilte to innbyrdes remiser og skal også ut i omspill.

Tari utslått

UTSLÅTT: Aryan Tari tapte 1,5-0,5 for amerikanske Alex Lenderman. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

UTSLÅTT: Aryan Tari tapte 1,5-0,5 for amerikanske Alex Lenderman. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Aryan Tari må dessverre reise hjem fra Georgia etter å ha tapt det andre partiet mot amerikanske Alexander Lenderman. 18-åringen spilte remis med hvite brikker onsdag, men kom raskt på hæla med svarte brikker i dag.

Dermed endte det hele med 1,5-0,5 i Lendermans favør.

Tari kan likevel leve lenge på å ha slått ut briten David Howell etter et nervepirrende omspill første runde. Stortalentet går en aktiv høst i møte og skal spille både Europacupen for klubblag, EM for landslag og Junior-VM.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 356 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Mens flere av rivalene sliter, gikk Carlsen enkelt videre i World Cup"

  1. Øyvind J. Karstad | 8. september 2017 på 00:59 |

    Carlsen var den eneste som vant 2-0 i 2. runde, ser jeg.

Stengt for kommentarer.