Carlsen har ett bein i tredje runde etter overbevisende seier: – Som vi forventer fra Magnus på sitt beste

SEIER: Magnus Carlsen med overbevisende seier i det første partiet mot Alexey Dreev i FIDE World Cup. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.noSEIER: Magnus Carlsen med overbevisende seier i det første partiet mot Alexey Dreev i FIDE World Cup. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

(Alexey Dreev – Magnus Carlsen 0-1): Verdensmesteren lurte russeren med Jon Ludvig Hammer-trekk. – En glimrende forestilling, sier Jonathan Tisdall.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen brukte bare 32 trekk på å slå Alexey Dreev med svarte brikker i det første partiet av 2. runde i FIDE World Cup i dag.

Russeren, rangert som nummer 112 i verden med en rating på 2648, levde ikke opp til beskrivelsen som «ubehagelig», slik sjakkekspert Atle Grønn spådde overfor Matt & Patt mandag.

– En glimrende forestilling, Det er akkurat den typen knirkefrie og kraftfulle prestasjoner som vi forventer fra Magnus på sitt beste, sier Matt & Patt-spaltist og stormester Jonathan Tisdall.

SE OGSÅ: Alle dagens resultater og partier fra FIDE World Cup

Carlsen spilte et trekk i Ragozin-forsvaret i Dronningindisk som Jon Ludvig Hammer brukte for å slå Inge Sandstad Skrondal i et parti tidligere i år. (se partiet under)

– Han visste nok om mitt parti, sier Hammer til Aftenposten, uten at han vil ta æren for seieren.

Norgestoeren skulle helst sett at det var noen andre enn verdens beste sjakkspiller som kopierer ideene hans.

– Jeg vet grunnen til at Magnus spiller noe jeg har spilt. Enten har vi sett på det sammen, eller så har han sett ett av mine partier. I tillegg er ikke Magnus så vanskelig å be. Hvis du sier noe til ham, kan han tenke at åpningen ikke er god, men spennende. Og likevel gjøre det, sier han.

Carlsen: – Han ba om trøbbel

OVERBEVISENDE: - Han ba om trøbbel, sa Magnus Carlsen etter seier over Alexey Dreev. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

OVERBEVISENDE: – Han ba om trøbbel, sa Magnus Carlsen etter seier over Alexey Dreev. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

På den offisielle sendingen uttalte Ivan Sokolov samtidig at han «likte den hvite stillingen», stikk i strid med hva computerne mente. Det viste seg etter hvert at svart fikk fint spill.

Etter sitt 16. trekk d4! sikret Carlsen seg en livsfarlig fribonde på b3. Den ble også avgjørende. Etter dronningbyttet fikk Carlsen skjøvet bonden til b2 og russeren ga opp i det som ble et helt tapt tårnsluttspill.

– Han burde tatt på c4 før han spilte Se5. Etter det så vet jeg ikke hvordan det objektivt ser ut for svart, men det er ikke så lett å spille for hvit og det ser ikke ut som jeg er i noen fare heller. Han tilbydde remis, men jeg var foran på tiden og stillingen min er interessant, sier Carlsen i et intervju med ChessBase India.

– Men jeg syntes ikke det var så klart i sluttspillet, men han gikk av en eller annen grunn rett ned.

– Jeg vet ikke hva forberedelsene hans var der. Stillingen hans bør være grei for hvit, men når han bruker tid på Se5 og ikke tar på c4, så ber han om trøbbel, sier Carlsen.

Magnus Carlsen har vunnet samtlige tre partier i Tbilisi. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Magnus Carlsen har vunnet samtlige tre partier i Tbilisi. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Carlsen har nå vunnet samtlige tre partier i Tbilisi. 26-åringen måtte bruke overraskende mye krefter på å vinne over nigerianske Oluwafemi Balogun (2255), rangert som nummer 6874 i verden.

– Jeg liker meg mer i dag enn i den første matchen. Den var veldig tøff. For øyeblikket står jeg på min vurdering om at dette er en morsom turnering å spille, sier Carlsen smilende.

Verdensmesteren har dermed sikret seg ett ben i tredje runde da han kun trenger remis med hvite brikker torsdag. Dersom nordmannen gjør jobben sin der, møter han vinneren av matchen mellom Etienne Bacrot og Bu Xiangzhi, som begge var verdens yngste stormester. Det første partiet mellom de to endte remis.

– Jeg vil vente litt til før jeg tar av. Motstanderen i dag spilte dårlig, så det var ingen stor test. På den annen side er det bra å se at motstanderne frykter han. Det er en viktig ingrediens for å få Magnus til å virkelig skinne: Det å kunne kombinere press med å skape frykt, sier Tisdall.

FIDE World Cup spilles som en utslagsturnering med 128 deltakere. Hver match går over to partier over to dager, og taperen kan sette seg på flyet hjem. Ved poenglikhet går partiene over til omspill med kortere betenkningstid på den tredje dagen.

Tirsdag fulgte Magnus Carlsen det heseblesende omspillet mellom Aryan Tari og sin tidligere rival David Howell, kommentert av Jon Ludvig Hammer på Twitch.

Den gikk i 18-åringens favør, og norske sjakkfans drømmer nå om et møte mellom de to i femte runde. Da må Tari først slå ut amerikaneren Alexander Lenderman, før verdenstoer Maxime Vachier-Lagrave og Alexander Grischuk venter i de neste rundene.

Sjansen må sies å være minimal, men større mirakler har skjedd før.

18-åringen, som sjelden taper partier for tiden, spilte remis etter bare 18 trekk med hvite brikker. Dermed må stortalentet igjen trekke frem forsvarsferdighetene når han skal spille med svart torsdag.

En rekke av oppgjørene i dagens første parti i andre runde endte med remiser. Den største overraskelsen kom da den ukrainsk-fødte kanadier Anton Kovalyov slo Viswanathan Anand. Den indiske tigeren fra Madras har dermed kniven på strupen og må vinne med svart i det andre partiet.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 012 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Carlsen har ett bein i tredje runde etter overbevisende seier: – Som vi forventer fra Magnus på sitt beste"

  1. Carlsen vinner Worldcup om han fortsetter slik å vinne alle partiene!

Stengt for kommentarer.