Carlsen videre i World Cup – klar for møte med russisk veteran: – En ubehagelig motstander

OVERBEVISENDE: Magnus Carlsen er klar for andre runde i World Cup etter 2-0 mot nigerianske Oluwafemi Balogun. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.noOVERBEVISENDE: Magnus Carlsen er klar for andre runde i World Cup etter 2-0 mot nigerianske Oluwafemi Balogun. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

(Oluwafemi Balogun – Magnus Carlsen 0-1): Verdensmesteren trygt videre i World Cup. Nå venter en russer som Atle Grønn omtaler som «ubehagelig».

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen er trygt videre til 2. runde i FIDE World Cup etter å ha vunnet 2-0 over nigerianske Ouwafemi Balogun (30). Mandag vant han det andre partiet etter 56 trekk og like over fire timers spill.

Den 30-årige nigerianeren er rangert som nummer 6874 i verden med en rating på 2255 og var ifølge Elo-modellen forventet to av 100 poeng mot Carlsen, men gjorde seg på ingen måte til skamme i møtet med Goliat. For andre dag på rad spilte han jevnt med verdenseneren.

Ved tidskontrollen i det 40. trekk var stillingen ganske lik.

LES OGSÅ: Aryan Tari må ut i nervepirrende omspill

Men så kom tabbene. Nigerianeren ga bort en bonde etter dronningbyttet og deretter gikk det bare nedover. Balogun var aldri i nærheten av å skape motsjanser. Med stadig økende tidsproblemer, kollapset det hele etter like over 50 trekk.

Magnus Carlsen kanskje ikke helt fornøyd med eget spill? Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Magnus Carlsen kanskje ikke helt fornøyd med eget spill? Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

FIDE World Cup spilles som en utslagsturnering med 128 deltakere. Hver match går over to partier over to dager, og taperen kan sette seg på flyet hjem. Ved poenglikhet går partiene over til omspill med kortere betenkningstid på den tredje dagen.

Tirsdag kan 26-åringen slappe av og følge det nervepirrende omspillet fra sidelinjen.

Carlsen har snakket varmt om mesterskapet, som fungerer som en kvalifisering til Kandidatturneringen. De to finalistene går videre til VM-kvalifisering der vinneren får møte nordmannen til VM-match neste år.

– Jeg synes formatet er glimrende siden det blander ulike ferdigheter i klassisk- og raskere sjakk. I tilegg deltar alle de beste spillerne og det er nettopp de jeg vil konkurrere med, uavhengig av om det er en VM-turnering eller ikke, sa Carlsen i et intervju med Chess.com.

Magnus Carlsen kikker på oppgjøret mellom Hikaru Nakamura og Abdullah Al-Rakib fra Bangladesh. Foto: Maria Emelianova/mattogpat.no

Magnus Carlsen kikker på oppgjøret mellom Hikaru Nakamura og Abdullah Al-Rakib fra Bangladesh. Foto: Maria Emelianova/mattogpat.no

De fleste favorittene som Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronian, Wesley So, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Shakhriyar Mamedyarov, Hikaru Nakamura, Peter Svidler og Vladimir Kramnik har tatt seg videre til neste runde.

Blant de som må ut i omspill, er den regjerende World Cup-mesteren Sergey Karjakin som har spilt to remiser mot feltets yngste spiller, australske Anton Smirnov.

SE OGSÅ: Spill gjennom partier fra FIDE World Cup

Det 18-årige stjerneskuddet Wei Yi hadde kniven på strupen etter et sjokktap mot kanadiske Bator Sambuaev søndag, men vant på bestilling og sikret også omspill. Det må også veteranen Vasily Ivanchuk etter to remiser mot Murtas Kazhgalyev, Indias nummer to Pentala Harikrishna mot cubanske Yuri Gonzalez Vidal og Carlsen-vennen Ian Nepomniachtchi mot kroatiske Mladen Palac.

Noen cupbomber ble det også. Den største var nok 25. rangerte Pavel Eljanov som tapte 2-0 for Alexander Lenderman. Den 27-årige amerikaneren møter vinneren av omspillet mellom Aryan Tari og David Howell.

Atle Grønn: – Dreev er en ubehagelig motstander

Atle Grønn. Foto: Rolf Haug

Atle Grønn. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Onsdag og torsdag skal Carlsen møte den russiske veteranen Alexey Dreev (2648), som vant overbevisende 2-0 over unge Axel Bachmann fra Paraguay. Carlsen har møtt russeren én gang før, som 16-åring i 2007. Det partiet endte med remis med hvite brikker.

Atle Grønn, sjakkforfatter og spaltist i Aftenposten, mener nordmannen må passe seg.

– Dreev er en ubehagelig motstander. Han var tidligere i verdenstoppen og har fremdeles et ekstremt solid åpningsrepertoar i verdensklasse med både hvit og svart, sier Grønn til Matt & Patt.

48-åringen er kjent som en av legende innen russisk sjakk og har spilt fem sjakkolympiader for Russland.

– Han er veldig seig og lar seg ikke nødvendigvis knekke av Carlsens utmattende manøvreringer. Magnus må passe på ikke å la seg provosere for mye da Dreev er en sterk kontringsspiller. Magnus er den som er nødt til å skape alt spillet. Han får neppe noe gratis her, mener sjakkspaltisten.

Omspillene starter klokken 13 og kan følges direkte på den offisielle siden.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 177 ganger, 1 besøk i dag)