Carlsen om World Cup: – Jeg vil utnytte smutthulet

TEAM CARLSEN; Magnus Carlsen har med seg både sekundant Peter Heine Nielsen, pappa Henrik Carlsen og kokk Magnus Forsell. Foto: tbilisi2017.fide.com/FIDE World CupTEAM CARLSEN; Magnus Carlsen har med seg både sekundant Peter Heine Nielsen, pappa Henrik Carlsen og kokk Magnus Forsell. Foto: tbilisi2017.fide.com/FIDE World Cup

Verdensmesteren åpner mot nigerianer, mens Aryan Tari spiller mot Englands nummer to.

av Tarjei J. Svensen

Startskuddet for en av årets viktigste turneringer går søndag kl 13 norsk tid. 128 deltakere fra hele verden har enten fått plass ved hjelp av rating eller gått gjennom kvalifiseringer for å kunne delta i FIDE World Cup i Georgias hovedstad Tbilisi. Turneringen er en del av VM-syklusen og de to finalistene kvalifiserer til Kandidatturneringen neste år, som igjen gir en svært lukrativ plass i VM-match mot Magnus Carlsen neste år.

Det er også gode penger å tjene hvis man kommer seg videre fra første runde. Taperne der får med seg rundt 37.000 kroner, mens det for andre runde øker til rundt 60.000 kroner. I tredje runde har man sikret seg 100.000 kroner.

Det er småpenger i forhold til hva vinneren får med seg: 750.000 kroner går til mannen som vinner finalen 23. – 27. september.

HVIT: Carlsen trakk hvit i første parti søndag. Foto: tbilisi2017.fide.com

HVIT: Carlsen trakk hvit i første parti søndag. Foto: tbilisi2017.fide.com

Dermed går vi fire svært spennende uker i vente med den sterkeste World Cup noensinne med alle de 16 beste på verdensrankingen. Blant de få stjernene som ikke stiller, er 17. rangerte Veselin Topalov, som har boikottet FIDE-turneringer. Det gjør heller ikke St. Louis-deltaker Lenier Dominguez fra Cuba eller russiske Dmitry Jakovenko.

Det hele skal avgjøres med to partier klassisk sjakk som går over to dager. Om det fortsatt står likt, går det over til kortere betenkningstid og en nervepirrende og publikumsvennlig omspill på den tredje dagen.

  • To partier med betenkningstiden 25 minutter + 10 sekunder tilleggstid (25 10)
  • Om det fortsatt står likt: To partier 10+10
  • Om det fortsatt står likt: To partier 5+3
  • Om det fortsatt står likt: Ett avgjørende parti med 5 minutter mot 4 minutter (tilleggstid kun fra trekk 61) hvor svart går videre ved remis.
SE OGSÅ: Oppsett av 1. runde

Carlsen: – merkelig at reglene tillater meg å delta

Magnus Carlsen spiller i sin første World Cup siden 2007. Foto: tbilisi2017.fide.com

Magnus Carlsen spiller i sin første World Cup siden 2007. Foto: tbilisi2017.fide.com

Det vakte oppsikt da Carlsen bekreftet sin deltakelse i mesterskapet 24. juli. På de offisielle sidene ble det tidlig fastslått at verdensmesteren ikke ville delta, noe som kanskje ikke er så rart siden det er første gang en verdensmester stiller i en VM-syklus han ikke er forpliktet til å stille i.

FIDEs reglement har heller ikke tatt høyde for muligheten for at en regjerende verdensmester faktisk kan delta og kvalifisere seg for Kandidatturneringen gjennom World Cup. Dermed vil nordmannen indirekte kunne påvirke hvem han møter i VM-match neste år.

– Det er helt klart litt rart. For meg er det ikke en faktor som avgjør om jeg spiller eller ikke, men det er litt merkelig at reglene tillater meg å delta i en VM-kvalifisering. Det kan ikke sies på noen annen måte. Men så lenge reglene er der, så vil jeg på en måte utnytte dette smutthullet for å få en interessant opplevelse, sa Carlsen i et intervju med Chess.com nylig.

26-åringen har lenge snakket varmt om utslagsformatet og tok selv til orde for å sette hele VM-tittelen på spill ved å avgjøre verdensmesterskapet gjennom World Cup. Forslaget ble slaktet av en rekke eksperter overfor Matt & Patt. Nå gleder han seg til å delta i turneringen for første gang siden 2007.

– Jeg synes formatet er glimrende siden det blander ulike ferdigheter i klassisk- og raskere sjakk. I tilegg deltar alle de beste spillerne og det er nettopp de jeg vil konkurrere med, uavhengig av om det er en VM-turnering eller ikke, sa Carlsen.

Verdensmesteren forteller at han mener det er en av de beste turneringene på sjakk-kalenderen, siden det er så mye som kan skje i omspillet. I 2015 ledet Peter Svidler 2-0 over Sergey Karjakin i finalen, som går over fire partier. Landsmannen vant imidlertid de to neste partiene og gikk også seirende ut av et heseblesende omspill med kortere betenkningstid.

– Finalen i 2015 var fantastisk. Jeg vil bare være en del av det, uttalte Carlsen til Chess.com.

Sjakknettstedet har tidligere omtalt kaoset som kan oppstå dersom Carlsen og/eller Sergey Karjakin (som allerede er kvalifisert for Kandidatturneringen) når finalen. FIDE må, avhengig av om Carlsen faktisk ønsker å delta i Kandidatturneringen, gjennomføre en match med spill om tredjeplassen for å avgjøre hvem som kvalifiserer seg.

Lett for Carlsen – tøft for Tari

Peter Svidler på bord sammen med Aryan Tari og far Siamak. Foto: http://tbilisi2017.fide.com

Peter Svidler på bord sammen med Aryan Tari og far Siamak. Foto: http://tbilisi2017.fide.com

Selv om Carlsen kan vente seg tøffere motstand etter hvert, er det forsiktig sagt gode sjanser for å komme seg videre fra første runde. Carlsen skal der møte nigerianske Oluwafemi Balogun (2255), turneringens klart lavest rangerte spiller.

– Det føles fantastisk å skulle møte verdensmesteren. Det er noe man bare får muligheten til én gang i livet. En fantastisk mulighet, sier Balogun i et intervju med ChessBase.

Ved avanasement til andre runde, kan Carlsen vente seg å møte vinneren av oppgjøret mellom russiske Alexey Dreev og Axel Bachmann fra Paraguay. Senere er den tidligere barnestjernen Etienne Bacrot og 2015-finalist Peter Svidler potensielle motstandere.

Norske sjakkfans kan også holde et øye med Aryan Tari (18). Stortalentet får sin debut i mesterskapet etter at han sensasjonelt kvalifiserte seg gjennom Europamesterskapet i fjor vår. I første runde venter tøff motstand i britenes toer David Howell (2701). 26-åringen slo Tari i det eneste innbyrdes møtet i VM i hurtigsjakk i Qatar i fjor.

Det blir ingen norsk tv-sending, men på de offisielle sidene er det sending med stormestrene Ivan Sokolov og Evgeny Miroshnichenko.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 269 ganger, 1 besøk i dag)