Magnus Carlsen topper verdensrankingen for 69. gang på rad

ØKER: Magnus Carlsen med litt mer betryggende ledelse på verdensrankingen. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.noØKER: Magnus Carlsen med litt mer betryggende ledelse på verdensrankingen. Foto: Maria Emelianova/mattogpatt.no

Verdensmesteren har fått en etterlenget luke til toeren foran FIDE World Cup.

av Tarjei J. Svensen

At Magnus Carlsen står øverst på verdensrankingen i sjakk, er vi blitt godt vant til. På FIDEs ferske september-liste, som ble publisert torsdag, troner nordmannen øverst for 75. gang siden han inntok førsteplassen i januar 2010.

Det er 69. gang på rad for Carlsen, som inntok toppen for første gang i januar 2010.

Foto: Skjermdump fide.com

Denne gangen er de nye tallene likevel ekstra gledelig lesning for Carlsen. Verdensmesteren tjener fem ratingpoeng på andreplassen i Sinquefield Cup og går opp til 2827. Det er 23 poeng foran den nye verdenstoeren, Maxime Vachier-Lagrave på 2804. Franskmannen slo sin norske rival og tok sin største triumf i karrieren da han vant superturneringen i St. Louis.

Carlsen har uansett sikret seg en etterlengtet luke ned til nummer to på verdensrankingen etter at han tidligere i år bare var ett parti unna å skjøvet ned til andreplass for første gang siden 2011.

Bak MVL er det tett. Vladimir Kramnik, som er uten partier sist måned, klatrer opp til tredjeplass med 2803. Svake resultater av Fabiano Caruana og Wesley So i St. Louis gjør at den amerikanske duoen nå er nede på henholdsvis femte- og åttendeplass.

Caruana sliter med å vise stabilitet, mens det siste årets sjakkomet So ble ettertrykkelig satt ned på jorda igjen med niendeplass i og et ratingtap på 18 poeng i St. Louis. Hikaru Nakamura skuffet også på hjemmebane og falt ned til 10. plass med et ratingtap på 11 poeng.

Ellers er det verdt å merke seg Nigel Short (52) som etter et godt resultat i Abu Dhabi har klatret til 47. plass med 2698. Dersom den tidligere VM-utfordreren tjener to ratingpoeng til, blir han den den eldste som noen gang har brutt 2700-grensen.

Verdens desidert beste kvinne, Hou Yifan, gjør også et kraftig hopp på 26 plasser opp til 74. plass etter den historiske bragden i juli.

listen over de beste i Norge, går Frode Urkedal frem 20 ratingpoeng til personlig bestenotering på 2570 etter en god prestasjon i Danmark.

For Carlsen kommer forspranget på verdensrankingen godt med når han skal i ilden igjen under FIDE World Cup i Georgia, som starter søndag. Nordmannen spiller 1. runde mot nigerianske Oluwafemi Balogun (2255).

Dersom nordmannen tar seg videre til andre runde, møter han vinneren av oppgjøret mellom Axel Bachmann og Alexey Dreev. I de videre rundene er den tidligere barnestjernen Etienne Bacrot og Peter Svidler potensielle motstandere.

P.S: I tillegg til førsteplassen i klassisk sjakk, er Carlsen fortsatt suverent på topp i både lyn- og hurtigsjakk.

(Besøkt 2 205 ganger, 1 besøk i dag)