Kjetil Lie trekker seg fra EM

Kjetil A. Lie. Foto: Tarjei J. SvensenKjetil A. Lie. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormesteren kaster inn håndkleet etter en mislykket operasjon. Det norske EM-laget reduseres med én stormester, men får inn en jublende glad 19-åring.

av Tarjei J. Svensen

Kjetil A. Lie (37) ble nylig tatt ut til spill for Norge under EM for landslag 27. oktober – 4. november sammen med Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Johan Salomon og Benjamin Arvola Notkevich. I går måtte stormestere imidlertid melde pass og trekke seg fra mesterskapet.

Lie forteller til Matt & Patt at det som skulle være en rutineoperasjon av kragebeinet ikke gikk som planlagt. Nå må han gjennom en ny operasjon som det foreløpig ikke er satt noen dato for.

– Med ny operasjon på trappene, og med en redusert fysisk form i tiden fremover blir hele situasjonen både uoversiktlig og langtfra optimal for meg. Å spille for landslaget igjen var en stor ting for meg, noe jeg har sett veldig frem til, og noe jeg har ønsket å ta svært seriøst. Min oppladning til EM ville blitt preget av mye fravær fra jobb og dårlig fysisk form, og for meg er helheten viktig når jeg skal satse mot noe, sier Lie til Matt & Patt.

37-åringen har ved flere anledninger vist seg som en sterk poengplukker på landslaget med 5 av 8 i Sjakk-OL i Torino i 2006 og 8 av 12 i Dresden i 2008. Siste opptreden for Norge var i Tromsø i 2014.

Lie, som endte på sjetteplass under Landsturneringen i Stavanger i sommer, forteller til Matt & Patt at EM var hans store mål denne høsten. Han mener hans helsesituasjon likevel gjør at det beste for laget var å slippe til noen andre

– Jeg føler også at man har et ekstra stort ansvar på sine skuldre når man spiller et lagmesterskap med flagget på brystet. Jeg ville umulig kunnet stille til start hundreprosent, og da er det også noe jeg ville følt på overfor laget, sier stormesteren.

Christiansen: – Fantastisk å få sjansen

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Johan-Sebastian Christiansen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Lie erstattes nå av Johan-Sebastian Christiansen (19), som allerede var tatt ut som «hjemmeværende reserve». Sandefjordingen debuterer for landslaget på seniornivå.

– Det føles helt fantastisk å få sjansen!  Det betyr så mye å endelig få representere Norge i et lagmesterskap. Jeg har alltid vært nærme ved å bli tatt ut, og slik så det ut til at det skulle bli igjen. Men så fikk jeg denne gyldne muligheten, sier en jublende glad sandefjording til Matt & Patt.

– Jeg regner med at det blir en del roteringer blant de laveste bordene og at Hammer og Aryan spiller mest. Jeg tror også at det blir bestemt etter hvordan hver enkelt person gjør det. Jeg er bare fornøyd med å få være med!

EM går over ni runder og er åpent for alle Europas sjakknasjoner. Mesterskapet spilles over fire bord med én reserve. Christiansen er rangert som nummer fem på laget, men ventes å få sjansen i flere runder.

(Besøkt 1 793 ganger, 1 besøk i dag)