11-årig supertalent holdt Simen Agdestein til remis

SUPERTALENT: 11 årige Luke Leon Mendonca fra India holdt remis mot Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. SvensenSUPERTALENT: 11 årige Luke Leon Mendonca fra India holdt remis mot Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormesteren måtte avgi poeng i Barcelona.

av Tarjei J. Svensen

Det virker å være en nærmest utømmelig rekke av supertalenter fra India for tiden. Viswanathan Anands hjemland herjer i aldersbestemte klasser i ungdoms-VM, og flere av dem reiser Europa rundt på jakt etter tittelnapp i de store åpne turneringene.

En av dem er Nihal Sarin (12) som vakte oppsikt da han tok sitt første stormesternapp på Fagernes i påsken. Sarin deltar ikke i Open de Sants i Barcelona, men det gjør R.Praggnanandhaa.

R. Praggnanandhaa kan bli verdens yngste stormester. Her slår han en gresk kvinnelig stormester. Foto: Tarjei J. Svensen

R. Praggnanandhaa kan bli verdens yngste stormester. Her slår han en gresk kvinnelig stormester. Foto: Tarjei J. Svensen

12 åringen er en høyaktuell kandidat til å slå Sergey Karjakins rekord som tidenes yngste stormester. Nappene har foreløpig latt vente på seg, men med sju måneder på seg, er det nok av turneringer å gjøre det på. Supertalentet har åpnet oppskriftsmessig med to seire i Barelona og er en av 67 spillere med full pott.

I andre runde i samme turnering fikk Simen Agdestein stifte bekjentskap med en annen av Indias fremtidige sjakkstjerner: Leon Luke Mendonca (11).

Pjokken fra Goa på vestkysten av India er rangert som nummer to på listen over verdens høyeste ratede spillerne under 11 år (slått av en annen inder) med en rating på 2286. Mot Agdestein viste han spill på et langt høyere nivå.

Mendonca måtte riktignok kjempe i flere timer i et vanskelig tårnsluttspill, men Agdestein klarte aldri å skape vinstsjanser og det endte i remis etter 71 trekk.

Stor interesse for oppgjøret mellom supertalentet og Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Stor interesse for oppgjøret mellom supertalentet og Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Agdestein har nå 1,5 poeng etter at han vant på walkover i første runde.

Blant spillerne med to poeng, er Aryan Tari og Johan Salomon som begge vant overbevisende i andre runde.

16-årige Lucas Ranaldi sto for dagens overraskelse da han holdt remis mot den argentinske stormesteren Leandro Krysa. 1911-spilleren burde likevel ha vunnet løpersluttspillet med bonde over, men et halvpoeng er uansett sterkt i jakten på sitt første IM-napp.

SE OGSÅ: Alle norske resultater

Det er totalt 22 nordmenn som deltar i den store åpne turneringen Open de Sants i Barcelona. Fredag åpnet turneringen med ett minutts stillhet til minne om ofrene i terrorangrepet som har kostet 14 mennesker livet. Det hindret ikke arrangøren fra å sette rekord med 793 deltakere fordelt på tre grupper.

Turneringen fortsetter med tredje runde søndag kl 16.30. Oppgjøret mellom FM Antoine Flick (2371) – Tari kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 3 033 ganger, 1 besøk i dag)