Kasparov gikk på sitt første tap i comebacket

Garry Kasparov med fem remiser og ett tap etter to dager i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourGarry Kasparov med fem remiser og ett tap etter to dager i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Sjakklegenden fortsetter å vise glimt av gammel storhet, men måtte gi tapt for Ian Nepomniachtchi. Landsmannen leder St. Louis Rapid & Blitz etter seks runder.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg er veldig imponert. Han spiller veldig godt, konstaterte Viswanathan Anand 22 år etter at han møtte Garry Kasparov til VM-match i World Trade Center i New York.

- Vi snakket sammen som to WW2-veteraner, sa Anand om møtet med sin gamle rival. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

– Vi snakket sammen som to WW2-veteraner, sa Anand om møtet med sin gamle rival. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Tidenes sjakkspiller avsluttet andre dag av St. Louis Rapid & Blitz med remis mot sin tidligere VM-utfordrer, hans femte i turneringen. I runden før gikk han imidlertid på sitt første tap i turneringen, mot landsmann Ian Nepomniachtchi.

I fjerde runde var han nær ved å slå Levon Aronian med svart, men nok en gang måtte han se helpoenget ryke til remis.

Dermed har Kasparov åpnet St. Louis Rapid & Blitz med fem remiser og ett tap. Tirsdag ble det poengdeling mot Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura og Lenier Dominguez etter at han innrømte en mer solid strategi for å «overleve» den første dagen.

Underholdningsverdien er høy. Sjakkfans verden rundt fikk se sjakklegenden med de samme karakteristiske grimasene og hoderistingene som man er vant med fra glansdagene.

Det sjakklige nivået er det heller ingenting å si på. Den allmenne oppfatningen er at Kasparov har gode grunner til å være fornøyd med egne prestasjoner tross det ene tapet.

12 år etter sitt siste offisielle parti spiller han jevnt med noen av verdens beste sjakkspillere.

Flere ganger har 54-åringen oppnådd gode stillinger, før han lar dem gå av limpinnen i tidsnøden – et klassisk tegn på rust.

Kan Garry Kasparov ta sin første seier onsdag? Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Kan Garry Kasparov ta sin første seier onsdag? Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

– Garry spiller bra, selv om han tapte et parti. Alt han trenger å gjøre å få motstanderne til å tro at han er veldig treig og det vil virke. Jeg er sikker på at han vinner noen partier for i dag så jeg at han var mer aggressiv, sa Aronian på arrangørens sending.

Kommentator Yasser Seirawan er enig.

– Tidsbruken har vært problemet hans, for spillet har vært utmerket. Han har fått mange gode stillinger, men dette har fått ham til å tape mange poeng.

Selv hadde Kasparov blandede følelser rundt sitt eget spill, men mente han spilte mye kvalitetssjakk andre spilledag.

– For 20 år siden kunne jeg hatt 3 av 3, minst 2,5.

– Jeg ville ha en skikkelig kamp i dag. Jeg ville underholde alle, sa 54-åringen.

Levon Aronian kom ikke godt ut av forsøket på å overraske den 13. verdensmester med en moderne åpningsvariant. Svart kom fint ut av åpningen, og i sluttspillet vant Kasparov en bonde.

I tidsnøden holdt Aronian så vidt unna.

Garry Kasparov lot Levon Aronian slippe unna med remis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Garry Kasparov lot Levon Aronian slippe unna med remis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Ian Nepomniachtchi var beæret over å få spille mot Kasparov, og kalte det «en dobbel bonus» at han ble den første som slo han i comebacket.

– Jeg håper jeg får sove i natt, sa Kasparov selv om tapet.

LEDER: Ian Nepomniachtchi leder etter to dager i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

LEDER: Ian Nepomniachtchi leder etter to dager i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det ble også et legendemøte mellom Anand og Kasparov, der sistnevnte klarte å utligne da han fant det kruttsterke bruddet i det 19. trekket.

54-åringen mente at stillingen ville blitt ukomfortabel for hvit om han hadde funnet 22…Tc6! I stedet endte det med en rekke avbytter og remis.

Til Chess.com sa Anand følgende om møtet med sin gamle rival:

– Det var akkurat som gamle dager. Litt som «dette er alvor, vi har det ikke gøy.»

LEGENDER: Anand og Kasparov barker sammen 12 år etter det forrige møtet i 13. runde av Linares i 2005. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

LEGENDER: Anand og Kasparov barker sammen 12 år etter det forrige møtet i 13. runde av Linares i 2005. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det er svært jevnt etter at seks av ni runder er spilt av hurtigsjakken. Nepomniachtchi er den eneste spilleren på 8 poeng. Le Quang Liem, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana og Levon Aronian jakter like bak på 7 poeng.

Kasparov er sammen med Anand og Sergey Karjakin på delt sjuende plass med 5 poeng.

Foto: Skjermdump chess24.com

54-åringen møter i de tre siste hurtigsjakkpartiene onsdag David Navara (hvit), Le Quang Liem (hvit) og Fabiano Caruana (svart).

Etter de ni hurtigsjakkpartiene, skal det også spilles 18 runder lynsjakk tordag og fredag. Ved poenglikhet er det satt av en dag til omspill.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 553 ganger, 1 besøk i dag)