Kasparov etter comebacket: – I motsetning til for 20 år siden, så er jeg fornøyd med tre remiser

COMEBACK: Garry Kasparov var fornøyd med første dag av St. Louis Rapid & Blitz. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Garry Kasparov gikk ubeseiret gjennom første dag av St. Louis Rapid & Blitz.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg er ganske fornøyd med min egen prestasjon. Målet mitt var å overleve dag én.

Det er Garry Kasparovs oppsummering av den første dagen av St. Louis Rapid & Blitz.

12 år etter at han annonserte sin avgang som profesjonell sjakkspiller, fikk sjakkentusiaster verden over se en 54-åring som fortsatt ikke har glemt hvordan brikkene går.

Kasparov vant ingen partier, men han unngikk også tap. Tre remiser mot noen av verdens beste spillere er mer enn godkjent av sjakkpensjonisten på den første av i alt tre dager med hurtigsjakk.

– I motsetning til for 20 år siden, så er jeg fornøyd med tre remiser, sa Kasparov.

FOLKSOMT: Interessen var naturlig nok enorm for Kasparovs comeback. Ute sto folk i kø for å komme inn. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

FOLKSOMT: Interessen var naturlig nok enorm for Kasparovs comeback. Ute sto folk i kø for å komme inn. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Kasparov var i sine glansdager kjent som en kompromissløs angrepsspiller. Denne gangen innrømte han å ha gått for en mer solid spillestil.

– Jeg spiller mer aggressivt i morgen, lover han.

I møtet med Karjakin oppnådde Kasparov en bedre stilling med hvite brikker, men det ebbet ut i et likt remissluttspill.

Partiet mot sin tidligere elev Nakamura ble den rene berg-og-dalbanen. Amerikaneren endte tidlig opp i store problemer med hvit. Det så lovende ut for Kasparov med løperparet og åpen f-linje, men så tillot han 29-åringen å komme tilbake i partiet.

I sluttspillet var det Nakamura som sto til vinst med bonde over, men i tidsnøden gikk han feil og remisen var et faktum.

Tredje runde mot Lenier Dominguez endte i en forholdsvis udramatisk remis, og sikret en fin start på turneringen for Kasparov.

Tidenes sjakkspiller får nå gode skussmål for innsatsen. Stormester Yasser Seirawan ga karakteren «7 av 10» for prestasjonen på dag én.

– Han har hatt noen gode stillinger, og rotet seg bort nmot Hikaru og Sergey. Normalt ville han vunnet begge de to partiene. Han måtte redde stillingen mot Hikaru, men uansett er det tre remiser for historiebøkene, konstaterte Seirawan på sendingen.

Konkurrentenes ros var noe mer avmålt.

– Det viser at han har de praktiske ferdighetene som er nødvendig for å spille på dette nivået, men han styrer ikke spillet i turneringen så langt, sa Fabiano Caruana.

– Han prøver å spille veldig solid. Jeg antar han har satt seg et mål å være på en sikker plass. Han tuller ikke med gutta – han viser dem for mye respekt, sa Levon Aronian.

Direkteoverføringen fra St. Louis skal for øvrig ha knust alle tidligere seerrekorder. På et tidspunkt var over 25.000 inne på Youtube-streamen samtidig.

Fire i teten

PRAKTPARTI: Levon Aronian med magi på brettet i første runde. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

PRAKTPARTI: Levon Aronian med magi på brettet i første runde. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det ble en svært jevn dag med fire spillere på 4 av 6 poeng (to poeng for seier, ett for remis): Le Quang Liem, Fabiano Caruana, Levon Aronian og Ian Nepomniachtchi.

Kasparov er ett poeng bak teten med 3 poeng på delt 5. plass. Den store skuffelsen er Viswanathan Anand som står med kun én remis og to tap så langt.

3. runde:

Etter å ha spilt remis mot Cubas Dominguez, var Kasparov smått oppgitt over at han hadde gått på det som virket å være en hjemmeforberedelse i det 16. trekket.

– Jeg møtte en veldig, veldig presis forberedelse. Det er forsert remis.

Partiet endte i et dødt sluttspill og remis etter 29 trekk.

Hikaru Nakamura er regnet som en av favorittene, men tabbet seg ut to ganger. Først da han ikke fullførte en vunnet stilling mot Kasparov, så da han rotet bort dette til tap.

Caruana måtte gå seg en tur etter flausen i første runde, men slo tilbake med to overbevisende seire.

2. runde: – Dette kan Garry spille i drømmene sine

LEGENDE: "Monsteret med 1000 øyne" ble Garry Kasparov kalt. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

LEGENDE: «Monsteret med 1000 øyne» ble Garry Kasparov kalt. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Kasparov fikk en drømmestart på partiet med svarte brikker mot Nakamura etter en unøyaktighet i det tiende trekket. Løperpar mot to springere og åpen f-linje ga ham klar fordel allerede etter 18 trekk.

– Dette er akkurat det Garry vil ha, sier Ashley.

– Dette kan Garry spille i drømmene sine, sier Seirawan.

Men så tillot Kasparov hvit i å manøvrere springerne i aktivitet og etter dronningbyttet vant Nakamura bonde. Med løperparet var det imidlertid gode remissjanser – helt inntil en tabbe i tidsnøden.

Nakamura fikk vunnet stilling med bonde over, men i et dramatisk sluttspill klarte også han å rote det til. Med løper mot springer og bonde, klarte Kasparov å unngå triks og sikre remis.

NESTEN: Garry Kasparov fikk en drømmestart på oppgjøret mot Hikaru Nakamura, men måtte kjempe for livet i sluttspillet. Det endte til slutt remis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

NESTEN: Garry Kasparov fikk en drømmestart på oppgjøret mot Hikaru Nakamura, men måtte kjempe for livet i sluttspillet. Det endte til slutt remis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

1. runde: Kasparov remiserte, Aronian briljerte

STJERNE: All oppmerksomhet ble rettet mot Kasparov-Karjakin. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

STJERNE: All oppmerksomhet ble rettet mot Kasparov-Karjakin. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Åpningsrunden ble et fyrverkeri med tre avgjorte partier.

I velkjent stil gikk Kasparov rett i strupen på sin landsmann Karjakin fra åpningen. I en Nimzo-Indisk-åpning, kjørte han på med g2-g4 på kongefløyen og fikk en fin stilling.

Noen få trekk senere, begynte imidlertid rusten å vise seg. Kasparov brukte hele 11 minutter på sitt 18. trekk e3. Det opplagte alternativet 18.e4 ville beholdt initiativet.

– Nå har Sergey utlignet. Garry kommer ikke til å være fornøyd med utfallet av dette trekket. sier kommentator Yasser Seirawan.

Det ebbet imidlertid ut i en ganske lik stilling etter dronningbytte. Karjakin fikk plantet en springer på d5 og etter 44 trekk endte det i trekkgjentakelse.

Det er et parti sjakklegenden har grunn til å være fornøyd med. I studio uttalte Hikaru Nakamura at partiet var et tegn på at han var godt forberedt, til tross for å hevde det motsatte.

– Det er helt åpenbart at han har forberedt seg, selv om han later som han ikke har det, sa Nakamura.

Rundens desiderte høydepunkt var det Levon Aronian som sørget for.

Armeneren vartet opp med tryllekunster på ypperste nivå med offerkavalkade mot tsjekkeren David Navara. Først ofret han offiser, så ga han også tårnet før det endte med matt.

Samtidig klarte også Fabiano Caruana på uforklarlig vis å rote bort en lett vunnet stilling mot vietnamesiske Le Quang Liem.

Viswanathan Anand følger med på oppgjøret mellom Karjakin og Kasparov. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Viswanathan Anand følger med på oppgjøret mellom Karjakin og Kasparov. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen er ikke med i St. Louis Rapid & Blitz, en del av årets Grand Chess Tour, men fortalte at han ville deltatt dersom han visste at hans tidligere trener var blant deltakerne.

– Jeg kommer til å sitte klistret til skjermen. Det blir glimrende underholdning, sa nordmannen til Maurice Ashley.

Turneringen følger samme format som i Paris og Leuven: Først tre dager med hurtigsjakk, før det blir lynsjakk torsdag og fredag. Totalt skal det altså spilles 27 partier (3×3 hurtigsjakk, 2×9 lynsjakk) på de fem dagene. Ved poenglikhet er det også satt av en dag til omspill.

Garry Kasparov fikk en av friplassene i turneringen, i likhet med David Navara, Le Quang Liem og Lenier Dominguez.

Tirsdag skal sjakklegenden spille mot Levon Aronian (svart), Nepomniachtchi (hvit) og Anand (svart). Alt kan følges på den offisielle siden fra kl 20 norsk tid.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 179 ganger, 1 besøk i dag)