Carlsen gjorde jobben, men VM-hjelperen ødela seiersfesten

DRAMA: Magnus Carlsens 53. møte med Levon Aronian ble dramatisk. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourDRAMA: Magnus Carlsens 53. møte med Levon Aronian ble dramatisk. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

(Magnus Carlsen – Levon Aronian 1-0): – En stor opptur, sier verdensmesteren etter andreplass i St. Louis bak Maxime Vachier-Lagrave.

av Tarjei J. Svensen

Det hjalp ikke at verdensmesteren tok en etterlengtet seier over en av sine argeste rivaler Levon Aronian i siste runde i St. Louis.

I stedet ødela Maxime Vachier-Lagrave nordmannens seiersfest ved å slå russiske Ian Nepomniachtchi og bli den femte vinneren av Sinquefield Cup. Franskmannen forble ubeseiret i turneringen etter seks remiser og tre seire.

– Det er bare å gratulere Maxime. Det er nok hans største seier i karrieren. +3 er et flott resultat. Jeg er glad på hans vegne, sier verdensmesteren i intervjuet med arrangøren.

Carlsen ble henvist til delt andreplass med 5,5 poeng sammen med Viswanathan Anand, et halvt poeng bak Vachier-Lagrave.

– Selv om jeg ikke vant turneringen, gjør det stor forskjell for meg med delt andreplass sammenlignet med fjerdeplass.

Foto: Skjermdump chess24.com

Årets Sinquefield Cup ble ingen kopi av 2013-utgaven, da Carlsen gikk helt til topps etter en dramatisk seier over Aronian i siste runde. I stedet ble årets turnering en triumf for franskmannen som var en viktig brikke i Carlsens team under VM-matchen mot Sergey Karjakin.

OPPLØFTENDE: Det var lyspunkter å hente for Magnus Carlsen i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

OPPLØFTENDE: Det var lyspunkter å hente for Magnus Carlsen i St. Louis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Selv om det ikke ble norsk turneringsseier, kan Carlsen se tilbake på en turnering med mange lyspunkter. Han tjener fem ratingpoeng og økte forspranget på verdensrankingen. Vachier-Lagrave har nå overtatt andreplassen 23 poeng bak Carlsen. Fabiano Caruana, som endte turneringen på verst tenkelige måte med tap mot Peter Svidler,

Dessuten har han tidvis levert strålende spill i flere partier.

– Jeg er veldig sliten nå. Jeg har spilt så dårlig i det siste at dette er en stor opptur. Det har ikke vært perfekt her, men jeg føler at jeg har skapt sjanser i nesten hvert parti i stedet for å bare flytte brikker, som har gjort tidligere, sier Carlsen.

26-åringen irriterer seg fortsatt over at han enda ikke har vunnet en turnering med klassisk betenkningstid i 2017. I fjerde runde rotet han bort og tapte en overlegen stilling mot Vachier-Lagrave. Tapet kostet ham turneringsseieren.

– To øyeblikk i partiene mine mot Hikaru og Maxime, og jeg ville hatt +5, sier Carlsen.

– Kaldblodig spilt av Magnus

Magnus Carlsen og Levon Aronian har spilt 53 partier klassisk sjakk siden første møte i 2004. Denne gangen ble det norsk seier. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen og Levon Aronian har spilt 53 partier klassisk sjakk siden første møte i 2004. Denne gangen ble det norsk seier. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Carlsen og Aronian har barket sammen hele 53 ganger siden de møttes første gang i Libya i 2004. 26-åringen har tradisjonelt sett hatt et veldig godt tak på armeneren, men på de siste sju partiene siden våren 2015 sto Aronian uten et eneste tap.

I Stavanger i juni tok han en knusende seier, noe som også bidra til han også gikk til topps i Norway Chess. Nå har nordmannen endelig fått revansje med sin 13. seier over armeneren.

Foran dagens parti var utgangspunktet klart: Magnus Carlsen måtte vinne sitt parti, samtidig som verken Maxime Vachier-Lagrave eller Viswanathan Anand kunne vinne sine partier.

Ved Carlsen-seier og remis til Vachier-Lagrave, ville nordmannen gått til topps på grunn av flest seire.

Allerede tidlig i åpningen fikk Carlsen taket på sin arge rival. Da verdensmesteren fikk byttet av springer mot løper, tok han initiativet med press mot svarts sentrum.

– Det ser mer og mer ut som Magnus skal ta kontrollen over partiet, kommenterer Maurice Ashley på arrangørens sending.

– Dette er veldig presist og kaldblodig spill av Magnus. Han har en stor fordel. Det ser veldig bra ut for verdensmesteren, sier Yasser Seirawan etter 22 trekk.

Aronian var lite interessert i passivt forsvar, noe som kostet ham en bonde på e5. Få trekk senere, begynte svarts stilling å kollapse. Den svarte bonden på a6 falt, og Aronian klarte ikke å finne trekket som ville skapt komplikasjoner. I stedet ble armeneren desperat og ofret offiser i tidsnøden.

Mange norske fans mistet nærmest pusten da Carlsen utførte sitt 39. trekk med bare to sekunder igjen på klokken.

Carlsen beholdte imidlertid en springer ekstra, og selv om det tok noen timer, var det kun snakk om teknikk.

– Det burde vært over tidligere, men jeg tapte nesten på tid. Etter tidskontrollen er det fortsatt vunnet. Det gikk ikke veldig knirkefritt, men en seier er en seier, sier Carlsen.

ENDELIG: Magnus Carlsen vant etter en rekke på sju partier uten seier over Levon Aronian. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

ENDELIG: Magnus Carlsen vant etter en rekke på sju partier uten seier over Levon Aronian. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Årets første seier i en turnering med klassisk betenkningstid lar dermed vente på seg. Carlsen vant lyn- og hurtigsjakkturneringene i Paris og Leuven, men kan kun vise til andreplasser i Wijk aan Zee, Baden-Baden/Karlsruhe og en katastrofal niendeplass i Stavanger så langt i 2017.

Carlsen leder i Grand Chess Tour-sammendraget med 34 poeng, tre poeng foran Vachier-Lagrave på 31. Dermed er det mye som skal gå galt om ikke nordmannen skal gå til topps i touren for andre gang.

St. Louis Rapid & Blitz 14. – 19. august går uten Magnus Carlsen. I stedet kan sjakkentusiaster glede seg over Garry Kasparov comeback etter 12 år. Carlsen stiller i London Chess Classic som avslutter årets tour i desember.
2. september er han også på plass i Georgias hovedstad Tibilisi for å delta i FIDE World Cup.
– Jeg ser veldig fram til det etter å ha fått hvilt litt, sier Carlsen.

Resultater Sinquefield Cup 2017 9. runde

Carlsen – Aronian 1-0
Vachier-Lagrave – Nepomniachtchi 1-0
So – Anand ½-½
Nakamura  – Karjakin ½-½
Svidler – Caruana 1-0

Sinquefield Cup 2017

Onsdag 2. august kl 20: 1. runde: Caruana – Carlsen ½-½
Torsdag 3. august kl 20: 2. runde: Carlsen – Karjakin 1-0
Fredag 4. august kl 20: 3. runde: Anand – Carlsen ½-½
Lørdag 5. august kl 20: 4. runde: Carlsen – Vachier-Lagrave 0-1
Søndag 6. august kl 20: 5. runde: So – Carlsen 0-1
Mandag 7. august: Fridag
Tirsdag 8. august kl 20: 6. runde: Carlsen – Nakamura ½-½
Onsdag 9. august kl 20: 7. runde: Svidler – Carlsen ½-½
Torsdag 10. august kl 20: 8. runde: Nepomniachtchi – Carlsen ½-½
Fredag 11. august kl 20: 9. runde: Carlsen – Aronian
Torsdag 12. august kl 20: Evt omspill

Matt & Patt om Sinquefield Cup: 
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 547 ganger, 1 besøk i dag)