Carlsen fortsatt uten seier mot kameraten: – Jeg er heldig som slapp unna

UBESEIRET: Ian Nepomniachtchi er ubeseiret på sju møter i klassisk sjakk mot Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourUBESEIRET: Ian Nepomniachtchi er ubeseiret på sju møter i klassisk sjakk mot Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

(Ian Nepomniachtchi – Magnus Carlsen ½-½): Verdensmesteren er avhengig av å vinne siste runde om drømmen om Sinquefield Cup-seier skal leve i siste runde. Nå er det duket for en thrilleravslutning i St. Louis.

av Tarjei J. Svensen

Det ble bare poengdeling mot Ian Nepomnaichtchi i åttende runde i Sinquefield Cup. Magnus Carlsen endte opp i tidsnød på tampen av partiet, og måtte passe seg i en litt dårligere stilling. Etter nærmere 3,5 timers spill endte det likevel med poengdeling.

– Jeg ville ikke spille på remis, så brukte jeg opp all tiden min. Deretter innså jeg at stillingen min bare er dårligere. Jeg fikk litt panikk da jeg tenkte og tenkte uten å finne noe, sier Carlsen på arrangørens sending.

– Jeg er heldig som slapp unna så lett. Det kunne ha blitt verre, helt klart, legger han til.

Dermed er det duket for en thrilleravslutning på Sinquefield Cup fredag. Carlsen ligger et halvt poeng bak Maxime Vachier-Lagrave, Viswanathan Anand og Levon Aronian og er helt avhengig av å vinne oppgjøret mot Aronian i siste runde.

Sjakksnakk: «Det blir ikke VELDIG enkelt å slå Aronian i siste runde. Aronian har vært veldig bra. Men, alt kan skje, så vi får krysse fingrene.»
Foto: Skjermdump chess24.com

Foto: Skjermdump chess24.com

Ved poenglikhet blir det omspill om tittelen. Carlsen vil dermed sikre playoff dersom han slår armeneren  med hvite brikker – og ingen av de to førstnevnte vinner. Der har nordmannen vært utilnærmelig og vunnet samtlige ganger siden 2007.

– Det er bare ett resultat som gjelder for meg i morgen, sier Carlsen.

Hvordan ender partiet mellom Carlsen og Aronian?

  • Det blir remis (49%, 84 Votes)
  • Carlsen vinner (42%, 72 Votes)
  • Aronian vinner (9%, 16 Votes)

Antall stemmer: 172

Loading ... Loading ...

Nordmannen hadde lenge et godt tak på armeneren, men i de siste sju oppgjørene har han ikke vunnet et eneste gang. I samme periode har Aronian vunnet tre ganger, men Carlsen har fortsatt en overlegen score totalt sett: 12 seire, 33 remiser og sju tap.

– Det er mye å tjene, og det er mye å tape. Det kommer til å bli spennende. Det er grunnen til at vi spiller sjakk, sier den sympatiske armeneren om det som blir det 53. møtet med Carlsen.

Aronian har hatt en fin turnering så langt, og klatret opp på andreplass på verdensrankingen for første gang på flere år. Da han fikk spørsmål om hvordan det var, svarte han med et glis:

– Jeg ville følt meg bedre om jeg var nummer én!

– Partiet eksploderte

Magnus Carlsen sier det bare er ett resultat som gjelder i møtet med Levon Aronian fredag. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen sier det bare er ett resultat som gjelder i møtet med Levon Aronian fredag. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Ian Nepomniachtchi er av samme årgang som Carlsen og de to har kjent hverandre siden de tidlige tenårene. Russeren gjorde rent bord i aldersbestemte EM og VM, og vant to av tre møter som 12- og 13-åring. I tillegg vant han det ene av to møter i 2011.

Siden har de to blitt gode venner, og russeren bidro under forberedelsene til ett av partiene under VM-matchen mot Viswanathan Anand i Sotsji i 2014.

Magnus Carlsen viste aggressive ambisjoner allerede i åpningen. Etter en tenkepause på 30 minutter, valgte han å ofre bonden på c7.

– Partiet eksploderte akkurat i et fyrverkeri, sier Seirawan.

Den valgte hvit å gi tilbake, og Carlsen begynte å slite med å finne måter å holde partiet gående på.

– Det er ikke en veldig kompleks stilling, men det er irriterende for han, sier Maurice Ashley.

– Det er noen giftige problemer for hvit i denne stillingen, sier Seirawan.

Carlsen begynte så å bruke veldig mye tid på klokken, og endte opp i tidsnød med bare fem minutter igjen på de siste trekkene.

– Nå liker jeg Ians stilling, kommenterte Seirawan.

Kort tid etterpå endte det likevel med en rekke avbytter og remisen ble klar etter 32 trekk.

Carlsen så Viswanathan Anand og Maxime Vachier-Lagrave spille remis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Carlsen så Viswanathan Anand og Maxime Vachier-Lagrave spille remis. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Verdensmesteren har til dels vist oppløftende takter i St. Louis, sammenlignet med fadesen i Stavanger. Carlsen har seire over Sergey Karjakin og Wesley So, men irriterer seg over å ha spolert vunnede stillinger mot Maxime Vachier-Lagrave og Hikaru Nakamura. De to møtene endte kun med et halvt poeng.

– Jeg har åpenbart brent like mange sjanser i denne turneringen som jeg gjør på et helt år. Jeg har fått sjanser i hvert parti, sa Carlsen etter å ha spilt remis mot Peter Svidler onsdag, hans fjerde i turneringen.

Superturneringen Sinquefield Cup er den tredje av i alt fem turneringer i årets Grand Chess Tour. Carlsen leder touren etter å ha vunnet de to første turneringene, som var lyn- og hurtigsjakk, i Paris og Leuven. Førstepremien i turneringen er på rundt 600.000 kroner.

Carlsen står over St. Louis Rapid & Blitz, der Garry Kasparov skal spille, men stiller i London Chess Classic som avslutter årets tour i desember.

Resultater Sinquefield Cup 2017 8. runde

Nepomniachtchi – Carlsen ½-½
Aronian – Svidler ½-½
Anand – Vachier-Lagrave ½-½
Caruana – Nakamura ½-½
Karjakin – So 1-0

Sinquefield Cup 2017

Onsdag 2. august kl 20: 1. runde: Caruana – Carlsen ½-½
Torsdag 3. august kl 20: 2. runde: Carlsen – Karjakin 1-0
Fredag 4. august kl 20: 3. runde: Anand – Carlsen ½-½
Lørdag 5. august kl 20: 4. runde: Carlsen – Vachier-Lagrave 0-1
Søndag 6. august kl 20: 5. runde: So – Carlsen 0-1
Mandag 7. august: Fridag
Tirsdag 8. august kl 20: 6. runde: Carlsen – Nakamura ½-½
Onsdag 9. august kl 20: 7. runde: Svidler – Carlsen ½-½
Torsdag 10. august kl 20: 8. runde: Nepomniachtchi – Carlsen
Fredag 11. august kl 20: 9. runde: Carlsen – Aronian
Torsdag 12. august kl 20: Evt omspill

Matt & Patt om Sinquefield Cup: 
SE OGSÅ:
(Besøkt 1 935 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Carlsen fortsatt uten seier mot kameraten: – Jeg er heldig som slapp unna"

  1. bare å glemme seieren i denne turneringen. Carlsen fortsetter i samme dur som han har gjort siste året. Han er ikke på det nivået han var og aronian vil holde dette lett.

Stengt for kommentarer.