Carlsen rotet bort seieren mot Nakamura to ganger: – Ekstremt slurvete av meg

NESTENREKORD: 94 trekk er ett trekk unna deres innbyrdes rekord fra 2015. Den gang spilte de 95 trekk. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourNESTENREKORD: 94 trekk er ett trekk unna deres innbyrdes rekord fra 2015. Den gang spilte de 95 trekk. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

(Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1/2-1/2): Verdensmesteren måtte se seieren over erkefienden ryke i natt.

av Tarjei J. Svensen
REMIS: Magnus Carlsen er fortsatt med i kampen om førsteplassen i St. Louis, men irriterer seg nok over 6. rundepartiet mot Nakamura. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

REMIS: Magnus Carlsen er fortsatt med i kampen om førsteplassen i St. Louis, men irriterer seg nok over 6. rundepartiet mot Nakamura. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Verdensmesteren gremmer seg over at han ikke vant det 34. oppgjøret mot Hikaru Nakamura i 6. runde av Sinquefield Cup. To ganger fikk han en gylden mulighet til å gjøre slutt på amerikaneren, men begge gangene lot han muligheten gå fra seg.

Det endte til slutt med poengdeling etter et sekstimersdrama over 94 trekk.

– Hva kan jeg si? Det var ekstremt slurvete av meg. Jeg følte intuitivt at han hadde nok motspill, og jeg så derfor på andre varianter, sier Carlsen om muligheten som glapp i det 41. trekket.

Sjakksnakk: «Synd han ikke klarte å presse frem en seier».

Carlsen virket å få det akkurat som han ville da han gikk inn i tårnsluttspillet med bonde over. Det er uvisst om stillingen objektivt sett var vunnet, men det var flere farer som svart måtte passe seg for underveis.

Der gikk Nakamura rett i fella. I det 41. trekket annonserte den norske supercomputeren Sesse matt i 26 trekk med 41.Kg5. (spill gjennom partiet lenger ned i saken)

– Det så ut som et naturlig trekk. Det er vanskelig å forestille seg hva som foregikk i hodet hans når han ikke utførte det trekket, sier Maurice Ashley på arrangørens sending.

Også den kjente stormesteren Yasser Seirawan var kritisk til at nordmannen ikke gikk for trekket.

– For noen få år siden viste Magnus jevnlig sin fantastiske dominans i sluttspillet hvor han bokstavelig talt presset blod ut av stein. Trekket Kg5 ville vært et typisk Magnus Carlsen-trekk, sier den kjente stormesteren Yasser Seirawan.

Den syriskfødte amerikaneren trakk frem eksempler fra VM-matchene mot Viswanathan Anand og Sergey Karjakin der nordmannens demonstrerte sine sluttspillkunster. Det har vært et langt sjeldnere syn for sjakkfansen den siste tiden.

– Han har snublet en del de siste to årene. Nå klarer han ikke lenger å vinne stillingene med den type fordeler som har gitt ham suksess tidligere. Kanskje han har mistet litt av sjakkfokuset sitt, spekulerer den kjente stormesteren.

Seirawan antyder at Carlsen kanskje er for opptatt med utenomsportslige oppgaver.

Etter å ha gått glipp av seiersmuligheten, forsøkte Carlsen i ytterligere to timer og 30 trekk å finne en måte å lure Nakamura i sluttspillet. Amerikaneren tenkte seg helt ned til bare noen minutter på klokka, men fant de riktige trekkene uten problemer.

– Jeg spilte et ganske bra parti i 25 trekk, men så begynte jeg å bli uforsiktig. Jeg gjorde mange stygge feil. Det var et vanskelig parti, men jeg forsvarte meg i alle fall bra med lite tid, sier Nakamura.

ERKEFIENDER: Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura i sitt 33. møte, her fra 6. runde i Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

ERKEFIENDER: Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura i sitt 33. møte, her fra 6. runde i Sinquefield Cup. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Dermed røk en gylden mulighet til å ta igjen ledende Maxime Vachier-Lagrave og gå opp i ledelsen tre runder før slutt. Franskmannen har 4 poeng, et halvt poengs ledelse ned til Carlsen, Viswanathan Anand og Levon Aronian. Sistnevnte tok sin andre seier da han slo Wesley So i dag.

Carlsen har uansett grunn til å være optimist foran de tre siste rundene. Spillet har vært flere hakk bedre enn i Stavanger, og med unntak av partiet mot Caruana i første runde, har han spilt på for seier i samtlige partier.

– Jeg har to svarte partier på rad nå. Jeg burde ha fått mer ut av dette partiet, sier en sliten Carlsen i intervjuet med Ashley.

Foto: Skjermdump Chess24.com

Carlsen og Nakamura har barket sammen i en rekke oppgjør siden første møte i 2005. 26-åringen har en fantastisk score mot amerikaneren, men etter ti år ble rekken uten tap brutt for første gang i Bilbao i fjor.

De siste partiene har Nakamura hatt god kontroll på nordmannen, men i dag var det Carlsen som styrte partiet fra starten av.

Partiet fulgte de første 12 trekkene av Nakamuras møte med Nepomniachtchi tidligere i årets Sinquefield Cup. Der fikk amerikaneren raskt store problemer fra åpningen og tapte tidlig. Også Carlsen fikk det som han ville.

26-åringen siktet seg inn mot svarts svake d-bonde, en ørliten hvitfordel og tilbød svart å ta b-bonden. Det fikk Nakamura til å bruke hele 53 minutter på ett trekk.

– Han sliter virkelig med å finne en utligning her, kommenterte Seirawan.

Få trekk senere valgte Nakamura å ta på b2, men den fikk Carlsen tilbake og ble stående én bonde over.

Dermed skulle Nakamura få slite i resten av partiet med bonde under.

– Svart har to løpere i en åpen stilling. Etter min oppfatning er at det er masse kompensasjon her. Er dette nok, nei jeg vil ikke gå så langt, og jeg vil foretrekke Magnus’ stilling.

Carlsens kom trolig med en unøyaktighet da Nakamura spilte det Seirawan omtalte som et sjokkerende trekk, 19…f5. I stedet for 20.Lg5, kunne han spilt det knallsterke kvalitetsofferet 20.Dc1!

Hvit beholdt imidlertid en behagelig fordel etter en voldsom slagveksling som til slutt endte i et tårnsluttspill med bonde over.

– Dette er definitivt ikke behagelig. Jeg er sikker på at jeg vil lære mye av dette sluttspillet, kommenterte Maxime Vachier-Lagrave.

I trekk 41 annonserte supercomputeren Sesse matt i 26 trekk med 41. Kg5!, men Carlsen valgte i stedet Tb6. To trekk senere fikk Carlsen en ny mulighet til å vinne med 43.h5!

Etter at Carlsen spilte g5, måtte Nakamura kjempe i ytterligere 40 trekk, men hadde der full kontroll og styrte det hele mot remis.

Remisen ble klar etter seks timer og 10 minutter. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Remisen ble klar etter seks timer og 10 minutter. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Superturneringen Sinquefield Cup er den tredje av i alt fem turneringer i årets Grand Chess Tour. Carlsen leder touren etter å ha vunnet de to første turneringene, som var lyn- og hurtigsjakk, i Paris og Leuven. Åtte av de ti deltakerne er de samme som i Norway Chess, mens den russiske duoen Peter Svidler og Ian Nepomniachtchi har erstattet Vladimir Kramnik og Anish Giri.

Onsdag spiller Carlsen med svart mot Peter Svidler. Russeren er en av få i verdenstoppen som Carlsen fortsatt har negativ score mot.  De to har imidlertid ikke møttes mye de siste åra, og det ene av Carlsens to tap er fra 2007.

Resultater Sinquefield Cup 2017 6. runde
Caruana – Vachier-Lagrave ½-½
Carlsen – Nakamura ½-½
Karjakin – Anand ½-½
Aronian – So 1-0
Nepomniachtchi – Svidler ½-½
Sinquefield Cup 2017

Onsdag 2. august kl 20: 1. runde: Caruana – Carlsen ½-½
Torsdag 3. august kl 20: 2. runde: Carlsen – Karjakin 1-0
Fredag 4. august kl 20: 3. runde: Anand – Carlsen ½-½
Lørdag 5. august kl 20: 4. runde: Carlsen – Vachier-Lagrave 0-1
Søndag 6. august kl 20: 5. runde: So – Carlsen 0-1
Mandag 7. august: Fridag
Tirsdag 8. august kl 20: 6. runde: Carlsen – Nakamura ½-½
Onsdag 9. august kl 20: 7. runde: Svidler – Carlsen
Torsdag 10. august kl 20: 8. runde: Nepomniachtchi – Carlsen
Fredag 11. august kl 20: 9. runde: Carlsen – Aronian
Torsdag 12. august kl 20: Evt omspill

Matt & Patt om Sinquefield Cup: 
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 210 ganger, 1 besøk i dag)

4 kommentarer på "Carlsen rotet bort seieren mot Nakamura to ganger: – Ekstremt slurvete av meg"

  1. Øyvind J. Karstad | 9. august 2017 på 10:03 |

    «Seirawan antyder at Carlsen kanskje er for opptatt med utenomsportslige oppgaver.»

    Sånn er det å være forelska. 😉

  2. Markus Lømo | 9. august 2017 på 12:37 |

    «Erkefiende» igjen? Hva er forklaringen denne gangen nå som vi snakker klassisk betenknigstid? Nakamura er ikke en av konkurrentene om førsteplassen på rankingen, ikke en av de realistiske konkurrentene om turneringsseieren og har feltets dårligste innbyrdesscore mot Magnus. At han gjerne vil være Magnus’ hovedkonkurrent betyr ikke at han faktisk er det. Caruana er nærmere, Aronian er nærmere, Kramnik er nærmere og Anand er nærmere.

    • Nakamura er den spilleren Magnus har et dårligst personlig forhold til i sjakken. Han har sagt rett ut at han ikke liker fyren. Nakamura har vel også sine episoder der han ikke har snakket positivt om Magnus. Derav ordet «erkefiende».

      • Markus Lømo | 9. august 2017 på 15:30 |

        OK, jeg synes fremdeles ikke han fortjener betegnelsen «erke» noe som helst, liten grunn til å oppmuntre fyren, men greit nok.
        Takk for god dekning av sjakkbegivenheter 🙂

Stengt for kommentarer.